Αντώνη, πες αλεύρι…

Την επομένη της ήττας τους από τον αρχηγό των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ και του Κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ παραιτήθηκαν. Ούτε καν σκέφθηκαν να παραμείνουν, όπως ο δικός μας, ο Σαμαράς, που θεωρεί ιδιοκτησία του την καρέκλα της ΝΔ. Και μάλιστα μετά την ήττα από ένα κόμμα που πριν από τα Μνημόνια είχε μόλις 4%. Και ήταν ηλίου φαεινότερον ότι ηττήθηκε προσωπικά ο ίδιος ο αρχηγός γιατί άλλαξε την πολιτική που είχε η ΝΔ ως αντιπολίτευση και πήγε από τη μια άκρη στην άλλη, όχι για να… σώσει τη χώρα αλλά για να γίνει πρωθυπουργός, που ήταν το όνειρό του.

***

Προς το παρόν, ακούει…

Αποδέκτης αντικρουόμενων εισηγήσεων ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία γίνεται ο Κ. Καραμανλής. Ορισμένοι εκ των αναρίθμητων βουλευτών και στελεχών που τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο τον προτρέπουν να ταχθεί υπέρ, ανεξάρτητα από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Του επισημαίνουν ότι ως πρώην πρωθυπουργός οφείλει να βάλει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, ακόμη κι αν δεν συμφωνεί απόλυτα με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Άλλα πάλι στελέχη του λένε ότι η στάση του πρέπει να είναι σε συνάρτηση με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία. Και ότι αν πρόκειται για επώδυνα μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και στριμώχνουν κι άλλο τους πολίτες, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τα ψηφίσει. Ο Κ. Καραμανλής ακούει, αλλά δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Και δεν θα βιαστεί να το κάνει…

***

Αν κρίνω από τα λεγόμενα και τις κινήσεις στελεχών πέριξ του κ. Σαμαρά, στη Λ. Συγγρού υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με την πολιτική εκδήλωση που οργανώνει αύριο στην Αθήνα ο «Σύνδεσμος ’74». Και αυτό διότι η κινητοποίηση που έχει γίνει σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά πολύ περισσότερο η ανταπόκριση, είναι πέραν του αναμενομένου και από τους ίδιους τους διοργανωτές. Και μπορεί επισήμως ο στόχος των τελευταίων να είναι η ανασύνταξη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι η ανασύνταξη αυτή δεν μπορεί να γίνει με αρχηγό στη Νέα Δημοκρατία τον Αντ. Σαμαρά. Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει μεγαλύτερη την ανησυχία στη Λ. Συγγρού είναι ότι -όπως έχουν πληροφορηθεί- η πρωτοβουλία του «Συνδέσμου ’74» έχει τις ευλογίες, αν όχι την παρότρυνση, του Κ. Καραμανλή. Έτσι είναι ορατός ο κίνδυνος η αυριανή εκδήλωση να αποτελέσει την αρχή της πορείας για την αποκαθήλωση του κ. Σαμαρά.

***

Ορισμένοι πάντως πέριξ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αρνούνται να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα και εξακολουθούν να κινούνται στη… σφαίρα της ουτοπίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που έχει δεχθεί ο κ. Σαμαράς για την αντιμετώπιση της εσωτερικής αμφισβήτησης, μία προέρχεται από τον στενό συνεργάτη του Χρ. Λαζαρίδη. Ο τελευταίος φέρεται να του έχει προτείνει να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε έκτακτο συνέδριο κι εκεί να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του στην ηγεσία της παράταξης. Τον έχει διαβεβαιώσει μάλιστα πως θα επανεκλεγεί αρχηγός -πανηγυρικά κιόλας- αφού οι επίδοξοι διάδοχοί του δεν θα προλάβουν να οργανωθούν.


Σχολιάστε εδώ