Άρχισαν να σνομπάρουν τους έλληνες τουρίστες και οι Τούρκοι;

Φθάνοντας στην πρώτη πόλη που θα κατέλυαν και οπωσδήποτε κουρασμένοι από το ταξίδι αλλά και από τη συγκίνηση που ένιωσαν αντικρίζοντας τις περιοχές που από τα βάθη των αιώνων ζούσαν Έλληνες, αναζήτησαν τα δωμάτιά τους σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής.

Επικεφαλής του γκρουπ, ξεναγός που μιλούσε θαυμάσια τα τούρκικα, συνεργάτης όχι μόνο του ελληνικού τουριστικού πρακτορείου αλλά και καθιερωμένης ξεναγού του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Άνθρακες ο θησαυρός όμως, γιατί η διεύθυνση του ξενοδοχείου, όπως η ίδια δήλωσε, είχε διαθέσει τα δωμάτια των ελλήνων εκδρομέων σε γκρουπ Κινέζων που εκτάκτως ταξίδεψε στην Τουρκία.

Η απελπισμένη ξεναγός έδειξε όλα τα παραστατικά της κράτησης από την Ελλάδα στους τούρκους επιχειρηματίες και στους δυσφορούντες εκδρομείς για να διαπιστώσουν κι αυτοί την ειλικρίνεια των λόγων της, παρότι με το συγκεκριμένο γραφείο έχουν ταξιδέψει χιλιάδες Έλληνες στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη χωρίς πρόβλημα.

Τελικά και ενώ το γκρουπ έπειτα από χρονοβόρα διαδικασία κατέλυσε σε κάποιον άλλο χώρο, ο επίλογος γράφτηκε όταν ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου είπε στην ξεναγό ότι «δώσαμε τα δωμάτια των Ελλήνων γιατί με τους Κινέζους πετύχαμε καλύτερη τιμή!».

Ένα από τα αξιοθέατα της Καππαδοκίας είναι και η πτήση με αερόστατο πάνω από μια κοιλάδα με δάσος βράχων, μικρών και μεγάλων, που σχηματίστηκαν από σεισμούς στην πορεία των αιώνων, λόγω της ιδιαιτερότητας του υπεδάφους. Είναι πραγματικά ένα πρωτόγνωρο θέαμα που έχουν οργανώσει οι τούρκοι επιχειρηματίες με τη βοήθεια γερμανικών εταιρειών.

Ομάδες τουριστών καταφθάνουν κατά κύματα στην περιοχή για να πετάξουν με αμέτρητα τεράστια αερόστατα χωρητικότητας 20-30 ατόμων. Η ανύψωση των αερόστατων γίνεται πριν από την ανατολή του ηλίου, γύρω στις 6 π.μ., γεγονός που σημαίνει ότι οι εκδρομείς αναχωρούν από τα ξενοδοχεία περίπου στις 4.30 π.μ., δηλαδή μένουν σχεδόν άυπνοι.

Παρά την ταλαιπωρία που είχαν υποστεί οι έλληνες εκδρομείς, αφού τα δωμάτιά τους δόθηκαν σε άλλους τουρίστες, περίπου 25-30 άτομα από αυτούς αποφάσισαν να μη χάσουν το φαντασμαγορικό θέαμα πετώντας σε ύψος 700 μέτρων με το αερόστατο.

Αλίμονο όμως, καθώς για δεύτερη φορά τις θέσεις τους είχαν πάρει κινέζοι τουρίστες -όπως ακριβώς και τα δωμάτιά τους- και έτσι μόνο έξι άτομα από την ομάδα ευτύχησαν να δουν την ανατολή του ηλίου και το μοναδικό θέαμα της κοιλάδας από το αερόστατο.

Ασφαλώς δεν πιστεύουμε ότι άρχισαν να μας σνομπάρουν και οι Τούρκοι. Το γεγονός ήταν, ίσως, μια ατυχής σύμπτωση, που επιβεβαιώνεται όμως από τα σημεία των καιρών. Μήπως, όμως, σημαίνει ότι οι γείτονες ανοίγουν τις αγκάλες στους Κινέζους μετά τη μεγάλη περσινή εισροή τους στη χώρα μας;

Ελένη Ζωγράφου


Σχολιάστε εδώ