69,8%: ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία είναι και το γεγονός ότι, αν και το 60,2% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της, το 69,8% πιστεύει εκ προοιμίου ότι προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε. Αναγνωρίζουν με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την επομένη των εκλογών προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς, τις απειλές και τα τελεσίγραφα των δανειστών.

Οι πολίτες δεν έχουν την παραμικρή ψευδαίσθηση ως προς τον ρόλο και τις επιδιώξεις των δανειστών, αφού το 70,8% πιστεύει ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι να προκαλέσουν ασφυξία στην οικονομία και να φθείρουν πολιτικά την κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι την άποψη αυτή έχει το 86,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το 53,1% αυτών της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δείχνει ότι πέφτουν στο κενό οι θεωρίες που αναπτύσσονται από ορισμένους και στο εσωτερικό ότι οι δανειστές έχουν στόχο να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Οι πολίτες παίρνουν σαφή θέση και στις πιέσεις που ασκούνται από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης για την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, με το 73,3% να τάσσεται κατά της απομάκρυνσης του Γ. Βαρουφάκη, μεταξύ των οποίων και το 48, 5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, η δημοσκόπηση της RASS έχει ως εξής:

* Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38,3% (λίγο υψηλότερα από το ποσοστό που είχε στις εκλογές του Ιανουαρίου), η Νέα Δημοκρατία 20,4% (οκτώ μονάδες κάτω από το εκλογικό της ποσοστό), τρίτο έρχεται το Ποτάμι με 6,3% κι ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5%, η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη με 1,6%, ενώ δεν καταγράφεται η δύναμη (κάτω του 1%) τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Στο 10,6% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι).

Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία, που ακολουθεί φθίνουσα πορεία, όλα τα άλλα κόμματα καταγράφουν αύξηση των ποσοστών τους.

* Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Αλ. Τσίπρας είναι με μεγάλη διαφορά πρώτος και συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες του 73,3% των πολιτών, με δεύτερο τον Στ. Θεοδωράκη που έχει 39,7%. Αρκετά ψηλά (35,3%) και τρίτος είναι ο Π. Καμμένος, ενώ τον ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας με 28,7%, ο Αντ. Σαμαράς με 22,4% και ο Β. Βενιζέλος με 15,6%. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα συναγωνίζονται στις αρνητικές γνώμες τον… Ν. Μιχαλολιάκο (86,4%) της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει 68,9% και του ΠΑΣΟΚ 78,3%!

* Στο ερώτημα: «Από τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης θα λέγατε ότι έχει ή όχι σχέδιο διακυβέρνησης» το 50,7% απαντάει «έχει και μάλλον έχει», ενώ 46,3% ότι «δεν έχει και μάλλον δεν έχει». Ενώ σε άλλο ερώτημα το 62,9% λέει ότι τρεις μήνες μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, σε αντίθεση με το 36% που λέει ότι έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Ωστόσο, στο ερώτημα: «Αν σήμερα στη χώρα είχαμε μια κυβέρνηση με βασικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα» οι πολίτες δεν έχουν ψευδαισθήσεις αφού το 57,4% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα και μόλις το 25,8% καλύτερα, ενώ το 13% ούτε χειρότερα ούτε καλύτερα.

* Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες ως προς το κατά πόσο «η κυβέρνηση θα καταφέρει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις». Το 60,2% απαντάει «όχι και μάλλον όχι» και το 36,9% «ναι και μάλλον ναι». Ειδικότερα «ναι και μάλλον ναι» λέει το 64,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 13,9% της Νέας Δημοκρατίας και το 28,6% των άλλων κομμάτων. «Όχι και μάλλον όχι» λέει το 32,8% του ΣΥΡΙΖΑ, το 84,7% της ΝΔ και το 70,5% των άλλων κομμάτων.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε άλλο συναφές ερώτημα, οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα στο ερώτημα: «Αν ο κ. Τσίπρας υποχωρήσει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, θα θεωρήσετε ότι σας εξαπάτησε ή ότι προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε» το 69,8% απαντά «προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε» και μόλις το 25,1% απαντά «με εξαπάτησε». Με την πρώτη απάντηση συντάσσεται το 54,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

* Παρά την αλλαγή του κλίματος και της ανακούφισης που επικρατεί γενικότερα, οι πολίτες εξακολουθούν να προβληματίζονται και να ανησυχούν για το μέλλον, κάτι που αποδίδεται τόσο στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας όσο και στα επιμέρους προβλήματα (οικονομικά, επαγγελματικά κ.ά.) που αντιμετωπίζουν. Έτσι, το 57% λέει ότι το διακατέχει ανησυχία, το 34,1% ελπίδα, ενώ ένα 6,3% αισθάνεται και τα δύο ταυτόχρονα. Υψηλό είναι το ποσοστό (31,2%) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ανησυχία για το άμεσο μέλλον.

* Η πλειοψηφία των πολιτών δεν συμμερίζεται τις αιτιάσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται. Το 54,4% πιστεύει ότι δεν έχει επιτευχθεί ως τώρα συμφωνία διότι γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι απλά ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών. Το 33,8% θεωρεί ότι η καθυστέρηση έχει να κάνει με λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και την πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

* Υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που προτρέπει τον Αλ. Τσίπρα να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών και να επιλέξει άλλες μορφές αντίδρασης. Το 36,8% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το 34,8% επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και μόλις το 15,9% προτρέπει τον πρωθυπουργό να δεχθεί τις παραχωρήσεις που του ζητούν και να συνεχίσει να κυβερνά. Εξαιρετικά μικρό (8,7%) είναι το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

* Καταλυτικές είναι οι απαντήσεις των πολιτών ως προς τις προθέσεις των δανειστών. Το 70,8% θεωρεί ότι στόχος τους είναι προκαλέσουν ασφυξία στην οικονομία και να φθείρουν πολιτικά την κυβέρνηση, ενώ 24,2% εκτιμά ότι επιδιώκουν έναν έντιμο συμβιβασμό.

Χειρότερα με Σαμαρά

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα για τον Αντ. Σαμαρά, καθώς είναι νωπές οι εντυπώσεις στους πολίτες από την πολιτική που εφάρμοσε την προηγούμενη τριετία.

* Στο ερώτημα αν ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός “διαπραγματευόταν με τους εταίρους καλύτερα ή χειρότερα από τον κ. Τσίπρα” το 60,8% απαντάει χειρότερα, το 12,5% ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα και μόλις το 24,4% λέει καλύτερα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς διαπραγματευόταν χειρότερα από τον κ. Τσίπρα συντάσσεται το 23,3% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ένα 20,3% δεν βρίσκει ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο!

* Οι πολίτες δεν φαίνεται να πείσθηκαν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Σαμαρά περί εξόδου από το Μνημόνιο, γεγονός που αιτιολογεί και την ψήφο τους στις εκλογές του Ιανουαρίου. Στο ερώτημα: “Πιστεύετε ότι θα βγαίναμε από το Μνημόνιο αν παρέμενε πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς” το 72,2% απαντάει αρνητικά και μόλις το 23,1% θετικά. Το… χειρότερο είναι ότι δεν είχαν πειστεί ούτε οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, αφού το 41,6% απάντησε ότι δεν επρόκειτο να βγούμε από το Μνημόνιο.

Ψήφο εμπιστοσύνης και στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη δίνουν οι πολίτες, έχοντας προφανώς αντιληφθεί ότι ο “πόλεμος” που έχει εξαπολυθεί εναντίον του, κυρίως από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, υποκρύπτει σκοπιμότητες κι εξυπηρετεί σκοτεινά σχέδια.

* Στο ερώτημα: “Ο κ. Τσίπρας πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις και να απομακρύνει τον κ. Βαρουφάκη” το 73,3% απαντάει “όχι και μάλλον όχι”, ενώ το 24,9% λέει “ναι και μάλλον ναι”. Υπέρ της παραμονής του τάσσεται το 48,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 69,6% των άλλων κομμάτων.


Σχολιάστε εδώ