100 μέρες αριστερής διακυβέρνησης

Στο πρώτο αυτό τεστ η κυβέρνηση φαίνεται να καταγράφει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις και να έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Υψηλή αποδοχή από την κοινωνία, θετική διάθεση από τους πολίτες, υπομονή για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, προσδοκία για κάτι καλύτερο.

Η ψήφος προς αυτήν την κυβέρνηση ήταν δίχως αμφιβολία ψήφος λυτρωτική για τους ταλαιπωρημένους από τα Μνημόνια πολίτες και παράλληλα απαλλακτική από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα.

Χωρίς η ελπίδα για το μέλλον να έχει υπερκεράσει την ανησυχία στην κοινωνιολογία του συναισθήματος, η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται να οφείλει την αποδοχή της στην εξαιρετική εικόνα του πρωθυπουργού, που είναι άλλωστε ο μόνος πολιτικός με θετική δημοτικότητα, και με μεγάλη διαφορά από τους άλλους αρχηγούς.

Το αφήγημα της κυβέρνησης έχει πείσει τους Έλληνες, οι οποίοι πιστεύουν ότι «για πρώτη φορά μετά από χρόνια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές» και εκείνοι, νιώθοντας αυτήν την πίεση, την ανταποδίδουν, με στόχο να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στη χώρα και να πλήξουν την κυβέρνηση.

Οι προβλέψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκαλείτο να κυβερνήσει στα όρια ενός κοντόφθαλμου διπόλου «πετυχαίνεις ή αποτυγχάνεις», το οποίο θα διαμόρφωνε κυρίως η απουσία μαζικής αριστερής συνείδησης, διαψεύδονται.

Η θετική προαίρεση των πολιτών απέναντι στον κ. Τσίπρα γίνεται εναργέστερη στην απάντηση που δίνουν πως, ακόμη κι αν υποχωρήσει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, δεν θα θεωρήσουν ότι τους «εξαπάτησε».

Η προσπάθεια ξένων και εγχώριων κύκλων να πλήξουν συγκεκριμένους υπουργούς, όπως ο κ. Βαρουφάκης, πέφτουν στο κενό, αφού καθολικά οι πολίτες (73,3%) επιμένουν στην παραμονή του.

Στο ενδεχόμενο να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός από τους εταίρους να υποχωρήσει προκειμένου να καταλήξει η χώρα σε συμφωνία, οι πολίτες, αν δεν προκύψει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, βλέπουν θετικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να δοθεί πολιτική λύση.

Η πολυχρωμία στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους πολίτες. Πιστεύουν ότι οι αριστερές συνιστώσες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να βρει ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας (την άποψη αυτή συμμερίζονται περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) και επιθυμούν το κόμμα να αναδιπλωθεί ιδεολογικά σε πιο κεντρώες θέσεις.

Σε αυτήν τη φάση, η πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να απειλείται από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ έχει βγει βαριά τραυματισμένη από τις εκλογές και οι μνήμες της κυβερνητικής της θητείας φαίνεται πως τη στοιχειώνουν, καθώς ακόμη και σήμερα συνεχίζονται και διευρύνονται οι ευθείες μετακινήσεις ψηφοφόρων της προς τον ΣΥΡΙΖΑ (11,2%). Καθηλωτικός παράγων για τη συντηρητική παράταξη φαίνεται να είναι ο κ. Σαμαράς. Οι πολίτες θεωρούν ότι η παρουσία του στην ηγεσία βλάπτει το κόμμα, ενώ ακόμη και οι εναπομείναντες ψηφοφόροι της ΝΔ θα προτιμούσαν στις επόμενες εκλογές να ηγηθεί κάποιος άλλος της παράταξης.

Αν επιχειρούσαμε να διατυπώσουμε με λίγες λέξεις το συμπέρασμα της παρούσας έρευνας, θα λέγαμε ότι ο πολιτικά παντοδύναμος πρωθυπουργός έχει τη στήριξη της κοινωνίας για να διαπραγματευτεί με τους δανειστές προασπίζοντας τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, με σύνεση και συνέπεια στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Η υψηλή κοινωνική αποδοχή της νέας κυβέρνησης είναι αναγκαία συνθήκη για να επιτύχει στο έργο της. Μακάρι να αποδειχθεί και ικανή για την έξοδο από την κρίση.


Σχολιάστε εδώ