Τον πληρώνει ακριβά και τώρα τον Χριστόφια η Κύπρος

***

Η ιδεοληψία του κ. Χριστόφια είναι γνωστή, καθώς θεωρεί ακόμη και σήμερα ότι υπάρχει ισότιμη ευθύνη της Ελλάδας και της Τουρκίας για όσα έχουν συμβεί στην Κύπρο, για τον διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων, την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό.

Σε αυτό το πνεύμα σας παραθέτουμε τμήμα της επιστολής του προς τον κ. Ακιντζί: «Αγαπητέ Μουσταφά, χαιρετίζω, όπως ο κάθε προοδευτικός Κύπριος, τη μεγάλη σου νίκη στις χθεσινές εκλογές που διεξήχθησαν ανάμεσα στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Η νίκη σου αυτή μπορεί να αποβεί ιστορική εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων διαπραγματευτούν με γνώμονα τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας και την υπεράσπιση της κοινής μας ταυτότητας. Γνωρίζω τις δυσκολίες που προέρχονται τόσο από εξωγενείς παράγοντες όσο και από δυνάμεις στο εσωτερικό, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές…».

Ποιος είναι ο εσωτερικός εχθρός για τον κ. Χριστόφια; Ή μήπως δεν μπορεί να μιλήσει μια και τον βαραίνουν τα τραπεζικά σκάνδαλα που ξέφυγαν από τον έλεγχό του στη διάρκεια της Προεδρίας του και οδήγησαν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα την Κύπρο στην οικονομική κατάρρευση;

Στην Κύπρο κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Η ΕΔΕΚ εξετάζει την επικαιροποίηση της θέσης της στο Κυπριακό, ύστερα από 41 χρόνια προσπαθειών για επίλυσή του. Στο στόχαστρο της αμφισβήτησης της ΕΔΕΚ βρίσκεται κυρίως ο αναχρονιστικός και διαχωριστικός όρος της «διζωνικότητας», που ακυρώνει αυτόματα κάθε προσπάθεια υιοθέτησης του ομοσπονδιακού μοντέλου και της ομαλής συμβίωσης και λειτουργίας ενός ενιαίου κράτους στο εσωτερικό της ΕΕ.

***

Μπούμερανγκ…

Kαμιά φορά, η βιασύνη και η προχειρότητα οδηγούν σε μεγάλα λάθη. Έτσι, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που δημοσιοποίησε μια λίστα με κοντινούς και μακρινούς συγγενείς που διόρισε η νυν κυβέρνηση, ανέφερε ότι η κόρη του Ν. Κοτζιά είναι παντρεμένη με τον… υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρο Μητράκο.

Δικαιολογημένη η οργισμένη απάντηση του Ν. Κοτζιά, που κάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ να του προσκομίσει πράξη γάμου της νεαρής κόρης του με τον μεσήλικα Θ. Μητράκο, διαφορετικά, όπως είπε, θα είναι κοινός συκοφάντης.

Η βιασύνη του κ. Βαρβιτσιώτη και των άλλων έγκειται στο ότι δεν πρόσεξαν ότι ο διορισθείς στο υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβουλος του κ. Κοτζιά ήταν μεν Μητράκος αλλά… Γεώργιος! (Και για τον οποίο μάλλον είναι πιο εύκολο να βρουν πιστοποιητικό γάμου με την κόρη του υπουργού…).

*Σκοτάδι συνεχίζει να καλύπτει τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν και οι δύο πλευρές καθησυχάζουν (σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πρέπει να διασκεδαστούν και οι ανησυχίες των ΑΝΕΛ) ότι τα ΜΟΕ δεν αφορούν το θέμα της ονομασίας.

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Ν. Πόποσκι μάλιστα διευκρίνισε ότι τα ΜΟΕ που συζητούνται «δεν ανατρέπουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περί παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα…».

*Πάντως, ο κ. Κοτζιάς, στο εγχείρημά του να ανοίξει τη συζήτηση με την ΠΓΔΜ, θα πρέπει να υπερπηδήσει μια λεπτή γραμμή. Γιατί θα είναι ιδιαίτερα παράδοξο να στηρίζεται σε ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ένα κομμάτι -τουλάχιστον- της ΝΔ όσον αφορά τις πρωτοβουλίες εξεύρεσης λύσης του προβλήματος της ονομασίας ή την υιοθέτηση ευαίσθητων ΜΟΕ και τον ρόλο της αντιπολίτευσης να τον αναλαμβάνει ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.

*Ο Ν. Γκρούεφσκι επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματός του και το περιεχόμενο της πανηγυρικής ομιλίας του δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο κ. Γκρούεφσκι υπεραμύνθηκε του σχεδίου «Σκόπια 2014», το οποίο στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη χώρα για την ανέγερση μνημείων -κακόγουστα τα περισσότερα- που καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό και επιχειρούν να τονώσουν σε μια διεθνιστική χώρα, με αρκετές μειονότητες, το αίσθημα της «κοινής Μακεδονικής» ταυτότητας.

Αφού λοιπόν αναφέρθηκε στα μνημεία αυτά, ο κ. Γκρούεφσκι ανακοινώσε ότι τίθεται υπό την αιγίδα του και το τελευταίο έργο – μνημείο το οποίο θα κατασκευαστεί με έρανο από τους «εκδιωχθέντες Μακεδόνες» του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

*Επιπλέον, καθορίζοντας τα πέντε βασικά σημεία στα οποία πρέπει να υπάρχει εθνική πολιτική, εκτός της παιδείας και της οικονομίας, ο κ. Γκρούεφσκι συμπεριέλαβε φυσικά και τη στάση έναντι της Ελλάδας.

*Ο κ. Θεοδωράκης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ενοχλήθηκε, κάνοντάς το μάλιστα πρώτο θέμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, από την περιφορά του Επιταφίου στον Εχίνο. Ωστόσο ξέχασε εντελώς να αναφερθεί στην προκλητική επίσκεψη του υιού Ερντογάν, Μπιλάλ, στη Θράκη, όπου, πατρονάροντας την οικογένεια Σαδίκ και τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, εμφανίστηκε ως ο υιός του βασιλέως…

Ο κ. Μπιλάλ Ερντογάν, που έγινε πάμπλουτος μέσα σε μια πενταετία (εφοπλιστής, κατασκευαστής, επενδυτής ακίνητων κ.λπ.) χωρίς να έχει κοπιάσει και πολύ, έκανε προεκλογική περιοδεία για το κόμμα του πατέρα του, αφού ως Πρόεδρος πια της Τουρκίας δεν μπορεί να κάνει προεκλογική καμπάνια για λογαριασμό του Νταβούτογλου στη Θράκη.

*Φρόντισαν όμως οι εδώ υπάλληλοι και «εθελοντές» του τουρκικού προξενείου να του οργανώσουν μια ωραία περιοδεία που παντού ήταν κρεμασμένες (και στον Εχίνο, για τον οποίο ευαισθητοποιήθηκε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης) αφίσες με ύμνους για τον Ταγίπ Ερντογάν…

*Στις αναγνωρισμένες από τις διεθνείς συμβάσεις αρμοδιότητες ενός γενικού προξένου περιλαμβάνεται και η συνοδεία ιδιωτών και η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων σε χώρους λατρείας των πολιτών της χώρας όπου είναι διαπιστευμένος;

Είπαμε, να είναι «διακριτική» η κυβέρνηση για να μη δυσαρεστήσει τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πράγμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει.

*Και η κατάσταση στη Θράκη προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς δεν είναι συμβατή με τις προσωπικές, τουλάχιστον, θέσεις που εκφράζει έναντι της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Εκτός εάν του έχει δοθεί έδαφος να κινηθεί στο Κυπριακό, στα ελληνορωσικά, στα ελληνοαμερικανικά, κ.λπ., αλλά η Θράκη παραμένει στα χέρια του κ. Ζεϊμπέκ.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ