Τεντώνουν το σχοινί οι δανειστές

Στις επικοινωνίες που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες υπογράμμισε την ανάγκη οι όποιες εκκρεμότητες να κλείσουν σε πολιτικό επίπεδο. Λόγω της τακτικής που ακολουθούν οι δανειστές, τα πράγματα έχουν εκ νέου περιπλακεί και η αρχική αισιοδοξία που δημιουργήθηκε λόγω της κοινής δήλωσης των κ. Τσίπρα και Γιούνκερ, εξανεμίστηκε. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται να βγει λευκός καπνός, ίσως και να μην υπάρξει ούτε ένα απλό ανακοινωθέν που θα κάνει λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα περιοριστούν σε ορισμένες διαπιστώσεις για σύγκλιση σε μια σειρά θεμάτων, αλλά θα τονίσουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση. Μια τέτοια εξέλιξη θα πάει ακόμη πιο πίσω τη συμφωνία και το ερώτημα είναι κατά ποιο τρόπο θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Πληροφορίες από παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις λένε ότι η πλευρά των δανειστών ανοίγει νέα ζητήματα, θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις, απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες όσο και ουσιαστικές παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός. Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τέσσερα ζητήματα: Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπου οι δανειστές ζητάνε ο πήχης να μπει πολύ πιο πάνω από το 1,2% που θέλει η κυβέρνηση, αλλά αυτό σημαίνει νέα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Τα εργασιακά, όπου κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει να ζητάει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά η κυβέρνηση το αποκλείει κατηγορηματικά. Τον προσεχή Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό, αν και οι δανειστές επιμένουν να μη γίνει καμιά αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς. Στη βάση της κοινής δήλωσης Τσίπρα – Γιούνκερ για ένα νέο και αποτελεσματικό σύστημα στις συλλογικές συμβάσεις, το επόμενο δεκαήμερο θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Ως προς το Ασφαλιστικό, οι δανειστές ζητούν επίμονα «κούρεμα» των επικουρικών αλλά και κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση όμως απαντάει αρνητικά και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν περιορισμένης έκτασης παρεμβάσεις.

Κατά καιρούς έχει γίνει λόγος για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων κ.ά., χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, θα παραμείνει ως έχει και για το 2015, ενώ η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξαιρέσει από τον φόρο αυτό την πρώτη κατοικία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της συμφωνίας προκειμένου αμέσως μετά να φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο το σχετικό πολυνομοσχέδιο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποφύγει τυχόν αλλαγή της στάσης των δανειστών σε ένα ή και περισσότερα από τα συμφωνημένα.


Σχολιάστε εδώ