Στο 6,8% του ΑΕΠ το κόστος της γραφειοκρατίας!
«Το κόστος της γραφειοκρατίας στη χώρα μας υπολογίζεται στο 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 3,5%, και με πολλαπλάσιο κόστος συμμόρφωσης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κι αυτό παρά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη μείωση της περιττής γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών δανειοδότησης», τόνισε ο κ. Καββαθάς.
Ένας αριθμός για κάθε πολίτη
Για τη μείωση του τεράστιου αυτού κόστους, το οποίο επιβαρύνει την τιμή των προϊόντων και το πληρώνει ο καταναλωτής, κάτι που καθιστά τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά προς τα εισαγόμενα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:
1. Να εξεταστεί σοβαρά η χρήση ενός μοναδικού αριθμού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των επιχειρήσεων και των πολιτών για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Ως τέτοιος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε ο ΑΜΚΑ είτε ο ΑΦΜ είτε κάποιος άλλος.
2. Να βελτιωθεί η απονομή της δικαιοσύνης, με στόχο τόσο την ταχύτητα όσο και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους επενδυτές.
3. Να εφαρμοσθεί η αρχή «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω». Με προφανή έμφαση στον έλεγχο και παράλληλα στη γρήγορη και απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης αδειών.
4. Να δημιουργηθούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, όπως τα «one stop shops», δηλαδή σημεία μοναδικής επαφής για κάθε συναλλαγή του επιχειρηματία με το Δημόσιο (ίδρυση, αδειοδότηση, λύση της επιχείρησης, καθώς και όλες οι επιμέρους διαδικασίες), με αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών και συνοδευτικών εγγράφων. Και
5. Να αναθεωρηθεί η εμπορική πολεοδομία, με στόχο τον περιορισμό της άναρχης επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων τύπου Mall. Παράλληλα, θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αναβάθμιση των τοπικών αγορών, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν ισότιμα τα πολυκαταστήματα και να καταστούν ελκυστικοί πόλοι τουριστικού ενδιαφέροντος (ανοικτές τοπικές αγορές).