Στον αέρα η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Πρόκειται για 42 εξοπλιστικά προγράμματα και υποπρογράμματα που αφορούν την περίοδο 2014 – 2020 και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκ των 1.997.449.000 ευρώ τα 29.600.000 ευρώ αφορούν προγράμματα πρόσκτησης μεταχειρισμένου υλικού, τα 656.516.000 ευρώ προμήθειες πυρομαχικών και αναλωσίμων προς συμπλήρωση αποθεμάτων, τα 907.400.000 ευρώ προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης μέσων, και όλα τα υπόλοιπα αφορούν προγράμματα συντήρησης / επισκευής και υποστήριξης υφιστάμενων μέσων και υποδομών.

Όπως σημειώνει σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Άμυνας ο βουλευτής της ΝΔ, αρχιπλοίαρχος ε.α. Στέφανος Γκίκας, τα περισσότερα από τα παραπάνω υποπρογράμματα θεωρούνται απολύτως κρίσιμα για την εύρυθμη λειτουργία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ, όπως για παράδειγμα η επισκευή πετρελαιοκινητήρων ΜΤU των φρεγατών τ. ΜΕΚΟ-200ΗΝ, η υποστήριξη κινητήρων των φρεγατών τ. S ή των πυραυλακάτων του ΠΝ, ο εκσυγχρονισμός συστημάτων ΠΒ του ΣΞ κ.λπ. Η δρομολόγηση ενός σημαντικού μέρους των υποπρογραμμάτων αυτών, όπως προκύπτει από πληροφορίες, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Ο κ. Στ. Γκίκας ρωτάει τον υπουργό Άμυνας πόσα από τα συνολικά 42 εξοπλιστικά προγράμματα, που είναι απαραίτητα επιχειρησιακά, έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Άμυνας για την υλοποίηση των 42 εγκεκριμένων προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων και αν υπάρχουν σχετικά χρονοδιαγράμματα.

***

Βόμβα βυθού από ναύαρχο

* Τον ναύαρχο ε.α. κ. Γιάννη Δεμίρη εννοώ, πρώην πρόεδρο των ΕΑΣ.

* Κατά τη μικροτελετή παράδοσης – παραλαβής δήλωσε το εξής (SIC): «Το πρόβλημα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δεν ήταν η “τρόικα” (ΣΣ: Η “τρόικα” συνέστησε να πωληθούν). Ήταν κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας που επεδίωκαν το κλείσιμό τους».

* Εδώ, κύριε ναύαρχε, παρακάμπτετε τον κάβο. Έπρεπε να το είχατε καταγγείλει με διευθύνσεις και ονόματα. Τώρα γιατί μας τα λέτε;

***

Γρηγορείτε, κύριοι του ΥΕΘΑ…

* Σας έχω κουράσει γράφοντας ότι σε κάποιο λιμάνι των ΗΠΑ κάποιοι αμερικανοί στρατιωτικοί περιμένουν έλληνες συναδέλφους τους να παραλάβουν 350 ειδικά οχήματα που διέθεσε ο US ARMY, ΔΩΡΕΑΝ, στον Ελληνικό Στρατό (κατόπιν αιτήματος) προ… 14μήνου.

* Υπόψη ότι το πολύτιμο αυτό υλικό εποφθαλμιούν και άλλοι «σύμμαχοι».

* Ποοο το πρόβλημα; Απαιτούνται 5,5 εκατ. δολάρια για τη μεταφορά τους. Τεράστιο ποσό; Η δωρεάν αυτή προμήθεια έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το ΚΥΣΕΑ.

* Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορήθηκα από αξιόπιστο φίλο που διαθέτει η στήλη εντός του Αμερικανικού Πενταγώνου, δεκαοκτώ από τα οχήματα (ειδικά, τεθωρακισμένα μεταφοράς καυσίμων)… απήχθηκαν από τη… μάντρα. Τα πήρε κάποιος «φίλος» από τη Μ. Ανατολή. Σε λίγο δεν θα έχει μείνει τίποτα!

* Το ίδιο έγινε προ ετών με ΤΘ Μ-113 και οχήματα jeep. Τα είχαν οι Αμερικάνοι στο ΠΕΡΙΜΕΝΕ επί μήνες και τελικά τα πρώτα ταξίδευσαν στο Πακιστάν και τα δεύτερα στο Ισραήλ.

* Γρηγορείτε, κύριοι του ΥΕΘΑ…

***

Προς τι ο προβληματισμός

* Παρακολουθώ εξ αποστάσεως, ως παρατηρητής φέρων… κράνος, την ανταλλαγή πυρών μεταξύ εφημερίδων και γενικού γραμματέα ΥΕΘΑ κ. Γιάννη Ταφύλλη – απώτερος στόχος είναι το ΥΕΘΑ…

* Για να λάβει ο αναγνώστης μια εικόνα του πεδίου της σύρραξης, παραθέτω τις παρακάτω πληροφορίες.

* Υπουργός Άμυνας ο κ. Π. Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αναπληρωτής ο κ. Κ. Ήσυχος, της Αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, υφυπουργός ο κ. Ν. Τόσκας, αντγος ε.α.

* Γενικός Γραμματέας ο κ. Γ. Ταφύλλης, σμήναρχος ατόφιος, Τσιπρικός. Ελέγχθη ότι « εστί οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά» του πρωθυπουργού στο ΥΕΘΑ. Δεν νομίζω ότι το «μασάει» εύκολα ο Καμμένος.

* Οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα, γιατί αυτός μας ενδιαφέρει, είναι όπως τις καθόρισε με σαφήνεια και διαύγεια ο κ. Καμμένος: Υπεύθυνος για το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου και ουδέν έτερον. Ουδεμία σχέση έχει με προμήθειες και αντισταθμιστικά (ΣΣ: Εδώ ο κ. Ταφύλλης διαφωνεί, όπως μαθαίνω. Ισχυρίζεται ότι έχει ουσιαστικά αρμοδιότητα για ΟΛΑ, για τα πάντα…)

* Τα «ΝΕΑ», πέραν των «αποκαλύψεων» των προηγούμενων ημερών για τις σχέσεις Ταφύλλη – LOCKHEED-MARTIN (αυτή που κέρδισε τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3 του ΠΝ) θριαμβολογούν γιατί αποκαλύπτουν ότι ο κ. Γ.Τ. διεκδίκησε υψηλές θέσεις στο Δημόσιο, επί πρωθυπουργίας Γιωργάκη, με τη μέθοδο (της πλάκας) open gov. Αυτό γιατί είναι επιλήψιμο;

* Τότε ήταν Γιωργακικός. Μήπως, σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιθάλπει… λόχους προσφύγων του ΠΑΣΟΚ;

* Αν περιορισθώ στο ΥΕΘΑ, ο ΥΦΕΘΑ κ. Τόσκας δεν ήταν κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, υπουργεύοντας μάλιστα του κ. Ευ. Βενιζέλου, στον οποίο ο κ. Ταφύλλης του «τα ‘ριξε» άσχημα, αλλά δικαίως νομίζω, για τα υποβρύχια; Κουλουβάχατα, θα μου πείτε…

* Οι κ. Βαρουφάκης και Κοτζιάς δεν υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Γιωργάκη, την παραπομπή του οποίου ψήφισαν προ ημερών; Γιατί δέρεται, λοιπόν, ο κ. Ταφύλλης για τις παλιές του δοξασίες; Νομίζω ότι δεν είχε σχέση με LOCKHEED και P-3, αφού η «σούπα» είχε προετοιμαστεί από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο υπό τη σκέπη των Αντωνομπένηδων.

* Εντούτοις, καταλήγω σε μια παρατήρηση: Ενώ ο κ. Γ. Ταφύλλης είχε, έστω και αθώα, σχέση με τη L-M και είχε επίσης επιτεθεί μετά μανίας στον κ. Ευ. Βενιζέλο, προϊστάμενο τότε του κ. Τόσκα, για τα υποβρύχια, και δεν είχε άδικο, θα έπρεπε να διέθετε και τη στοιχειώδη ευαισθησία να μην επιδιώξει τη θέση που κατέλαβε. Ας έπιανε θώκο σε άλλο υπουργείο.

* Ούτε το ΓΕΕΘΑ να βιασθεί να χαρακτηρίσει τη θέση του ισότιμη με αυτές των Αρχηγών Επιτελείων. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Οι Αρχηγοί είναι Αρχηγοί και δεν μπορεί να είναι ισότιμοι κανενός.

* Εξάλλου, επαναλαμβάνω, θεωρώ ότι η θέση του γενικού γραμματέα στο ΥΕΘΑ είναι περιττή. Οι Αρχηγοί είναι, στην ουσία, γενικοί γραμματείς.

Ακόμη περισσότερα για τα Ρ3-Β

* Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες δόθηκαν επίσημα από τη LOCKHEED-MARTIN (6.5) για τον εκσυγχρονισμό των αεροπλάνων Ρ3-Β του ΠΝ, δεδομένου ότι η υπόθεση έκλεισε οριστικά.

* Η ελληνική συμμετοχή θα ξεπεράσει το 33%, με κυρίως φορείς την ΕΑΒ και την εγχώρια ΙSI. Η εταιρεία υποσχέθηκε ότι ικανοποιητικό ποσοστό θα δοθεί και σε έλληνες, επίσης, μικροκατασκευαστές του ΣΕΚΠΥ. Ίδωμεν.

Πες τα, Χαράλαμπε…

* Τον υφυπουργό κ. Νίκο Τόσκα εννοώ, που δήλωσε ότι αναθεωρείται το πρόγραμμα των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΣΣΕ κ.λπ.) γιατί διαπιστώθηκε ότι υπάρχει υπερβολικός όγκος ακαδημαϊκών μαθημάτων.

* Πολύ σωστά αυτά που λέει ο ΥΦΕΘΑ. Κάποιος υπουργός, αρκετά πρόσφατα, θέλοντας να βολέψει ακαδημαϊκούς «συναδέλφους» επιχείρησε να μετατρέψει τις στρατιωτικές σχολές σε κολλέγια της… κυρίας Λολότας.

* Τα στελέχη πρέπει, για να σκέπτονται σωστά, να έχουν υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση αλλά, πρωτίστως, πρέπει να διδάσκονται πώς θα είναι καλοί μαχητές.

Πηλήκιο και διπλωματία

*Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο νέος Α/ΓΕΣ, στρατηγός κ. Β. Τελλίδης.

* Πέρα από τις επαφές του με την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία, έλαβε μέρος και στις εργασίες συνεδρίου με θέμα «Maneuverability and Combat in a dynamic and complex Environment».

* Επειδή όμως η maneuverability (ικανότης ελιγμών, κινήσεων), που είναι βασικός παράγοντας στρατηγικής, δεν αποκτάται μόνο με εκμάθηση θεωριών, οφείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να βοηθήσει τον πάντα αδικημένο Στρατό Ξηράς να την αποκτήσει. Ξέρω τι λέω…

Σωστή πρωτοβουλία

* Του ΥΦΕΘΑ κ. Ν. Τόσκα να οργανώσει στη ΣΣΕ, με συμμετοχή σπουδαστών και άλλων στρατιωτικών σχολών, εκδηλώσεις με αφορμή την 48η επέτειο της επιβολής στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα. Αρκετοί ήταν οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο φίλος στρατηγός Δ. Αλευρομάγειρος και η κ. Χριστίνα Σπ. Μουστακλή.

* Θυμίζω, και θα με μαλώσει που το κάνω, ότι ο Αλευρομάγειρος, ως λοχαγός, επέδειξε γενναιότητα στο έπακρο το ’74 στη Λευκωσία και προς τούτο παραλίγο να… διωχθεί. Ενώ έτεροι… κοπρίτες, που έτρεχαν να σωθούν με… εμβάδες και σκελέες, έγιναν αργότερα αξιωματούχοι στο ΥΕΘΑ λόγω κόμματος.

* Το σύνθημα που επεκράτησε ήταν «Ποτέ πια χούντα, ποτέ πια φασισμός». Νομίζω ότι θα έκανε καλό στους αυριανούς στρατιωτικούς ηγέτες να άκουγαν και ένα συμπλήρωμα:

Ποτέ ξανά Ίμια

Ποτέ ξανά λεηλασία της Άμυνας

Ποτέ ξανά εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε δανειστές

Επιστολές

* Λάβαμε μακροσκελή επιστολή της αναγνώστριάς μας κ. Μαριάνθης Συμεωνίδου – Αρμενιάκου, ταξίαρχου ε.α., με την οποία περιγράφει με τα καλύτερα λόγια τη νοσηλεία της στο ΝΙΜΤΣ.

* Δεν περιορίζεται στο επίπεδο νοσηλείας, αλλά προχωρεί στη νέα, εντελώς ανακαινισμένη σε γούστο και νοικοκύρεμα, εικόνα του χώρου πέριξ των κτιρίων, που άλλοτε, όπως γράφει, ήταν ζούγκλα. Καταλήγει με επαίνους στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

* Θα περάσω για να το επιβεβαιώσω.


Σχολιάστε εδώ