Σε διάσπαση της ΝΔ θα οδηγήσει το «ΟΧΙ» του Σαμαρά στη συμφωνία

Σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις αλλά και τις διαρροές από τη Λ. Συγγρού, ο Αντ. Σαμαράς προσανατολίζεται στο να καταψηφίσει τη συμφωνία με το επιχείρημα ότι το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα κατά πολύ επώδυνα σε σύγκριση με όσα ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε συνομολογήσει με τους πιστωτές. Πρόθεσή του είναι μάλιστα η απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή να ληφθεί σ’ έναν κλειστό κύκλο στελεχών της απολύτου εμπιστοσύνης και επιρροής του.

Η προοπτική αυτή δεν προκαλεί, όπως είναι φυσικό, ρίγη ενθουσιασμού στους βουλευτές, που ετοιμάζονται να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο. Ένας σημαντικός αριθμός στελεχών, αρκετοί κορυφαίοι, επισημαίνει ότι η παράταξη πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Να υπερβεί το στενό κομματικό (ή το όποιο προσωπικό) συμφέρον και να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το μέλλον της πατρίδας. Ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζονται αποφασισμένοι να αγνοήσουν την επίσημη γραμμή και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις (διαγραφή) που θα ακολουθήσουν. Το μείγμα κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό η πρόθεση του κ. Σαμαρά να μη συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα, εν προκειμένω την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά να χαράξει ο ίδιος με τους στενούς συνεργάτες του τη γραμμή του κόμματος. Κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και η Ντ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζουν αδιανόητη μια τέτοια κίνηση και ζητούν επιτακτικά την τελική απόφαση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθούν τις επόμενες ημέρες και άλλα στελέχη εντείνοντας την πίεση προς την πλευρά της Λ. Συγγρού, η οποία προς το παρόν δηλώνει… αποφασισμένη να αγνοήσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι, εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας, που εκτιμούν ότι η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για ραγδαίες εξελίξεις, σε όλα τα επίπεδα, στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης. Από τη μεγάλη σύγκρουση μέχρι και τη διάσπαση, με δεδομένη την απόφαση του κ. Σαμαρά να διατηρήσει «παντί τρόπω και μέσω» την καρέκλα του αρχηγού. Στην περίπτωση που βουλευτές παρεκκλίνουν της επίσημης γραμμής του κόμματος και υπερψηφίσουν την συμφωνία ο κ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στη διαγραφή τους.

Το ερώτημα που τίθεται από ορισμένες πλευρές είναι ποια θα είναι η συνέχεια αν μεταξύ αυτών είναι βουλευτές όπως, π.χ., η Ντ. Μπακογιάννη, ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Ν. Δένδιας κ.ά. Αν ο κ. Σαμαράς προχωρήσει στη διαγραφή τους, η παράταξη θα μπει σε τροχιά ρήξης και διάσπασης. Αν πάλι αδιαφορήσει και δεν λάβει πειθαρχικά μέτρα σε βάρος τους, θα εμφανιστεί αδύναμος και σταδιακά θα απαξιωθεί και θα χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Το πιθανότερο είναι να επιλέξει το πρώτο, αυτή την εικόνα δίνουν και οι στενοί του συνεργάτες, με στόχο να καθαρίσει το τοπίο και να απαλλαγεί από τους αμφισβητίες.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την «αρχή του τέλους» για τη θητεία του στην αρχηγία της παράταξης. Οι αντιδράσεις που θα προκληθούν θα προσλάβουν τη μορφή (και την ένταση) ενός τσουνάμι που θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Θα αναπτυχθεί, επίσης, η απαραίτητη δυναμική ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαμορφωθούν οι αναγκαίες πλειοψηφίες, που θα επιβάλουν τις μεγάλες αλλαγές στην παράταξη. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι όταν ένας αριθμός βουλευτών αποφασίσει να εναντιωθεί στην πράξη στα σχέδια του κ. Σαμαρά, δεν θα πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια, αλλά θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Από το οποίο δεν μπορεί -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- να απέχει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς, προς μεγάλη έκπληξη όλων, ξεπερνώντας τον εαυτό του, αποφάσιζε να υπερψηφίσει τη συμφωνία, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα απενεργοποιούσε τις διεργασίες που εξελίσσονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Η πλειονότητα των στελεχών επιμένει στην ανάγκη η παράταξη να μπει σε τροχιά αλλαγών προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Αλλαγές που θα αφορούν την ιδεολογία, τη φυσιογνωμία και φυσικά την ηγεσία. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που περιμένουν να κλείσει η συμφωνία, η χώρα να μπει σε μια νέα τροχιά, ώστε στη συνέχεια να λύσουν τους λογαριασμούς τους στη Νέα Δημοκρατία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ