Πόσα εδώ;

***

Για την κ. Βαλαβάνη

Σαφώς και καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, αλλά η πολύ μυστικότητα και τα πολλά απόρρητα παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης εποχές! Αλήθεια, κυρία αναπληρώτρια υπουργέ Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ως μέλος κυβέρνησης της Αριστεράς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις παντός είδους ανώνυμες καταγγελίες προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, βάσει των οποίων δίνονται σωρηδόν εντολές προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να διεξάγονται εν αγνοία των άμεσα εμπλεκομένων προκαταρκτικές εξετάσεις προς διακρίβωση ενδεχομένων αξιόποινων πράξεων; Δηλαδή, μπορεί ο κάθε ρουφιάνος να καρφώνει όποιον θέλει, χωρίς να αποδειχθούν ψεύτικες οι καταγγελίες του, να λογοδοτεί
ενώπιον της δικαιοσύνης, παρότι δολίως και με υπαιτιότητά του κάποιος τρίτος αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου από πλήθος κρατικών αξιωματούχων και δικαστικών λειτουργών;

***

*Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κύριες και κύριοι της κυβέρνησης! Η δημιουργία μιας bad bank για ενιαία και εναρμονισμένη επί ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μας φαίνεται πράγματι μια ορθολογική προσέγγιση των συσσωρευμένων προβληματικών στοιχείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η πιθανή, όμως, ίδρυση τεσσάρων, για να μην ξεβολευτούν οι εκκαθαριστές και τα επιτελεία τους, αλλά και να μη χάσουν οι διευθύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τη διαπραγματευτική τους ισχύ απέναντι στο εγχώριο επιχειρείν, αποτελεί παραλογισμό.

*Να πώς η χρηματιστηριακή αγορά έρχεται να ρυθμίσει από μόνη της τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται, εσκεμμένα ή μη, από τα περιθώρια arbitrage των σχέσεων ανταλλαγής στις διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες! Μεσοβδόμαδα, το χαρτί της Βιοχάλκο πιέστηκε εξαιτίας του dilution των μετόχων της, όταν το αντίστοιχο της Σιδενόρ ενισχύθηκε σημαντικά.

*Quiz νούμερο ένα! Ποιος ακτοπλόος, από τα βαριά ονόματα του κλάδου, φέρεται να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης της εταιρείας του, στην οποία βρίσκεται παρκαρισμένο ως περιουσιακό στοιχείο η βίλα του στα νότια προάστια;

*Δείγμα του ανδρός! Αγνώμων φάνηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και απέναντι στον γαλάζιο επιχειρηματία κ. Εμφιετζόγλου, επειδή συγκαταλέγονταν στο καραμανλικό μπλοκ. Η Μηχανική αποδείχθηκε ριγμένη σε σχέση με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου με «πράσινους» ιδιοκτήτες, ενώ τα περισσότερα από τα έργα που της είχαν υποσχεθεί παρέμειναν μακέτες.

*Γιατί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής κ. Γ. Δραγασάκης άναψε το πράσινο φως προκειμένου οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο; Από τη στιγμή που μιλάμε για τις ίδιες ακριβώς περιπτώσεις, γιατί άλλο πιστωτικό ίδρυμα να προχωρήσει σε καθολικό κούρεμα, άλλο σε τμηματοποίηση του δανείου σε συνδυασμό με πάγωμα δόσεων και άλλο κατά το δοκούν;

*Γιατί διαρρέονται ανακρίβειες από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ; Από πού προκύπτει πως ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν μπορεί να ακυρωθεί ακόμα και αν αποδειχθεί πως και το μοντέλο ιδιωτικοποίησης είναι λάθος και τα έσοδα του Δημοσίου ελάχιστα;

*Μισή δουλειά φαίνεται ότι κάνουν, κύριε Μποτόπουλε, οι ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Αληθεύει ότι οι διασταυρώσεις επί του short selling αφορούν μόνο τις συναλλαγές εντός συστήματος και όχι τις over the counter;

*Είναι να μην απορεί κανείς; Αν οι πιστώτριες τράπεζες έχουν έρθει πράγματι σε αρχική συμφωνία με τα αλλοδαπά fund Oaktree, York Capital και Rhone Capital, για το ενδεχόμενο εξαγοράς ποσοστών στις προβληματικές εταιρείες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, κατόπιν σημαντικών κουρεμάτων, τότε θα πρέπει να μας πουν γιατί δεν πρόσφεραν, εγκαίρως τουλάχιστον, ανάλογα ανταλλάγματα και στους έλληνες βασικούς τους μετόχους, ώστε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να κρατήσουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους.

*Τι περιμένετε για να αλλάξετε τον κανονισμό του χρηματιστηρίου, κύριε Λαζαρίδη; Με αφορμή την περίπτωση της Πετζετάκις, αναρωτιόμαστε αν σας φαίνεται λογικό από τη μια η εταιρεία να βρίσκεται στην τελική ευθεία της πτώχευσης -αναμένεται μόνο η δικαστική απόφαση- και από την άλλη να εξακολουθεί να είναι εισηγμένη, ασχέτως αν η διαπραγμάτευσή της έχει ανασταλεί.

*Μπορεί η συγκεκριμένη πώληση να πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της νέας στρατηγικής της, αλλά για τους παροικούντες της Ιερουσαλήμ έχει τη δική της σημειοσιολογική ιδιαιτερότητα! Η Τράπεζα Κύπρου «την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια» από την επένδυσή της στη Marfin Diversified Strategy Fund Plc (MDSF).

*Κρατήστε μικρό καλάθι για την αναδιάρθρωση της Νηρέας! Από την υπογραφή της Συνοπτικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Κατανόησης με τις πιστώτριες τράπεζες μέχρι την τελική έγκριση των επιμέρους όρων του υφιστάμενου δανεισμού, ο δρόμος είναι μεγάλος και στρωμένος με αγκάθια.

*Δεν πήρατε χαμπάρι τι συνέβη με τις αντίστοιχες ενέργειες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις τράπεζες; Ε όχι, κύριε υπουργέ Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, η τοποθέτηση εκπροσώπου του Δημοσίου στην υπό σύσταση εταιρεία με την κοινοπραξία Fraport – Slentel να αποτελεί άλλοθι για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

*Καλή αρχή! Από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των πρώην υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η έρευνα της Δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη οικονομική τρύπα στα έσοδα των ταμείων που σχετίζονται με τα πιστωτικά ιδρύματα, έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες από όπου και αν προέρχονται και να επιστραφούν τα χρήματα που απωλέσθηκαν.

*Επειδή από επαναστατικά λόγια έχουμε χορτάσει στο πρόσφατο παρελθόν, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τις σκοπιμότητες των κάθε είδους εξαγγελιών! Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η θέση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για μείωση της τιμής των διοδίων με παράλληλη επέκταση του χρόνου παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.


Σχολιάστε εδώ