Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» σας, κύριοι Σαμαρά, Βενιζέλο και Θεοδωράκη;
Αντί όμως να… κλαίνε, τίμιο και ντόμπρο θα ήταν για κόμματα που κυβέρνησαν –τα οποία ξέρουν απέξω κι ανακατωτά τι ζητάνε οι «ληστές»-δανειστές και τι δεσμά θέλουν να μας βάλουν για να μας έχουν εσαεί του χεριού τους–, από τη στιγμή που νοιάζονται για τον τόπο, να υποδείξουν ποιες κακοτοπιές πρέπει να αποφύγει ο πρωθυπουργός και σε ποια θέματα, κατά την άποψή τους, θα πρέπει να επικεντρωθεί η νέα συμφωνία.
Συστηματικά, όμως, αποφεύγουν να πουν στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι δικές τους «κόκκινες γραμμές», πέρα από τις οποίες κάθε υποχώρηση θα σφίξει περισσότερο τη θηλιά, με τις ουρές να μεγαλώσουν στα συσσίτια, τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται και τους ανέργους να φθάνουν τους εργαζομένους. Δεν λένε ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» τους γιατί δεν έχουν «κόκκινες γραμμές». Ό,τι πει η «τρόικα» ήταν για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η… «κόκκινη γραμμή». Το ζήσαμε με την εγκατάλειψη των περιβόητων Ζαππείων από τον Σαμαρά έναντι του πρωθυπουργικού θώκου. Στην ίδια γραμμή και ο Βενιζέλος, συνεχιστής του Καστελλόριζου του Παπανδρέου και των Καννών.
Αντί των ξεκάθαρων αυτών θέσεων, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτούς τους τρεις μήνες από την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μόνο για… κωλοτούμπες που… ΘΑ κάνει ο Τσίπρας μιλούν, οι οποίες ΘΑ καταλήξουν σε μια συμφωνία που ΘΑ είναι χειρότερη από τα δικά τους Μνημόνια, τα οποία μάλιστα υπέγραψαν υπουργοί τους χωρίς καν να τα έχουν διαβάσει, όπως έχουν δημόσια ομολογήσει… Και από τώρα προετοιμάζονται να βγουν στο… βουνό, ελπίζοντας στη… νεκρανάστασή τους με την πιο μνημονιακή συμφωνία που… ΘΑ υπογράψει ο πρωθυπουργός.
Η πρόκληση ισχύει και για τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Πρέπει να πει δημόσια ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του σχετικά με το πλεόνασμα 4% τον χρόνο, την αύξηση του ΦΠΑ, τις ομαδικές απολύσεις, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, τη σύνταξη στα 320 ευρώ και από κει και πέρα ανάλογα με το πλεόνασμα και τη συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια.
Περιμένει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός να ακούσει από τα τρία συστημικά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» τους, τις οποίες πρέπει να προσμετρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου. «Κόκκινες γραμμές» που, αν είναι στη σωστή κατεύθυνση των εθνικών συμφερόντων, θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Και, το σημαντικότερο, δεν θα μπορούν να τις αγνοήσουν Μέρκελ, Σόιμπλε, Γιούνκερ και Eurogroup.