Πιο κοντά…

Η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από την πλευρά των δανειστών, αλλά είναι άγνωστο αν στην αυριανή συνεδρίασή του το Eurogroup θα περιοριστεί στη διαπίστωση αυτή ή θα προχωρήσει σε ένα πιο ουσιαστικό βήμα, όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Το κλίμα απαισιοδοξίας που υπήρχε μετά την επίσημη διαπίστωση του Μεγάρου Μαξίμου περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις ήρθε να αλλάξει άρδην η κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Στη δήλωση αυτή γινόταν αναφορά σε αλλαγές που θα προωθηθούν σε δύο ζητήματα που μέχρι πρότινος ήταν «ταμπού» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ οι δύο πλευρές είχαν -τις προηγούμενες ημέρες- συμφωνήσει ως έναν βαθμό στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ κ.ά. Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μέτρα (φορολογικά) με στόχο την αύξηση των εσόδων, όπου η υστέρηση που παρατηρείται είναι μεγάλη. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες, η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ούτως ή άλλως κρίσιμη. Ένα κοινό ανακοινωθέν που θα μιλάει για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις θα επηρεάσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τη ρευστότητα.

***

Νέο Μνημόνιο

Η διαφαινόμενη συμφωνία μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ασκούν δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, καθώς όχι μόνο δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, αλλά ετοιμάζει πολλαπλάσια μέτρα από αυτά που περιείχε το email Χαρδούβελη. Στη Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, με βάση τη συμφωνία που θα υπογράψει, θα είναι της τάξης των… 14 δισ., ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τη συμφωνία. Θετικός, αντίθετα, εμφανίζεται ο Στ. Θεοδωράκης στην προοπτική το κόμμα του να στηρίξει τη συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και νέων εκλογών. «Οι μάσκες έπεσαν», σημείωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, η κυβέρνηση οδεύει σε ένα νέο Μνημόνιο. «Ετοιμάζουν χτύπημα σε εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις, ιδιωτικοποιήσεις και νέα φορολογικά βάρη», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Β. Βενιζέλος ανέφερε ότι έπρεπε να έχουμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία και λόγω της καθυστέρησης οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης σε ένα τρίτο Μνημόνιο. Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και μέτρα λιτότητας, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, ενώ ο εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι τα μέτρα θα εγκριθούν από τη Βουλή χωρίς σοβαρές αναταράξεις, παίρνοντας με τον τρόπο αυτό θέση σχετικά με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις, όπως αυτές του Π. Λαφαζάνη με τις οποίες απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε αντιλαϊκά μέτρα, ενώ υποστήριξε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρέπει να αποχωρήσει οικειοθελώς από την εξουσία. Άλλοι υπουργοί και βουλευτές συντηρούν το σενάριο του δημοψηφίσματος αλλά και των νέων εκλογών. Ερωτηματικά έχουν προκύψει και ως προς τη στάση που θα τηρήσουν στο σύνολό τους οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν μνημονιακά μέτρα.

***

Σύγχυση

Πριν φανούν στον ορίζοντα τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας, είχε προηγηθεί ένας κυκεώνας αντιφατικών δηλώσεων και φημών που ενέτειναν τη σύγχυση και την αβεβαιότητα. Ενώ αρχικά από το Μέγαρο Μαξίμου μιλούσαν για κατ’ αρχήν συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας, στην πορεία έκαναν λόγο για εμπλοκή και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Μαΐου. Ενώ μέχρι πρότινος ο στόχος της κυβέρνησης ήταν μια ενδιάμεση συμφωνία, στην πορεία άλλαξε γραμμή πλεύσης και ανακοίνωσε ότι επιδιώκει μια συμφωνία – πακέτο. Η διαρροή μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν στις τάξεις των δανειστών, ανάγκασαν τους τελευταίους να διευκρινίσουν ότι δεν υφίσταται καμιά διαφωνία και πως έχουν έναν κοινό στόχο σε σχέση με την Ελλάδα. Το κλίμα επιβάρυναν δηλώσεις και φήμες από την πλευρά του ΔΝΤ που «απειλούσε» να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν γίνει γενναίο κούρεμα του χρέους ή η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε δημοσιονομικά μέτρα. Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί εν καιρώ, επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι, προοπτική με την οποία φαίνεται να έχει συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

***

Βάζουν φρένο…

«Φρούδες» αποδείχθηκαν οι προσδοκίες που προκάλεσαν οι δηλώσεις του γερμανού Προέδρου Γ. Γκάουκ, που καλούσε τη χώρα του να εξετάσει σοβαρά (και θετικά) το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Το Βερολίνο έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, παραμένει η ίδια, δηλαδή το θέμα των αποζημιώσεων είναι ηθικής -σε καμία περίπτωση οικονομικής- και μόνο τάξης. Ειδικότερα δε ο Β. Σόϊμπλε σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα, η υπόθεση έχει οριστικά κλείσει, ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις απαιτήσεις της Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ