Ξεσηκωμός κατά του Βενιζέλου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βουλευτές αλλά και στελέχη ετοιμάζονται να ανεξαρτητοποιηθούν στη Βουλή ή ακόμα και να αποχωρήσουν από το κόμμα αν για οποιονδήποτε λόγο δεν φύγει ο Ευ. Βενιζέλος από την ηγεσία και δεν αλλάξει ριζικά η πολιτική του κόμματος. «Δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένει κάποιος σε ένα κόμμα που εξευτελίζεται και συρρικνώνεται καθημερινά», τόνιζε σημαίνων στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη κοινοβουλευτική διαδρομή και εμπειρία.

Ένας σημαντικός αριθμός έμπειρων στελεχών και βουλευτών, υπό τις παρούσες συνθήκες και σε σχέση με όσους πλέον έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, θεωρεί πως «η Φώφη Γεννηματά έχει τα εχέγγεια, λόγω και του ιστορικού ονόματός της, να διατηρήσει ενωμένο ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ και να επανασυσπειρώσει τον κόσμο που έχει εγκαταλείψει το κόμμα». Τονίζουν ακόμα πως «γι’ αυτό το εγχείρημα της ενότητας και της επανασυσπείρωσης θα χρειαστεί μια ισχυρή ομάδα που θα εργαστεί μαζί με την κ. Γεννηματά ώστε να διασφαλιστεί κατ’ αρχάς η κοινοβουλευτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ και η επαναπροσέγγιση πρώην στελεχών του και τμημάτων της άλλοτε εκλογικής του βάσης».

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, ζητάει από το συνέδριο εντολή μετασχηματισμού της παράταξης μέσα από μια συλλογική ηγεσία στην οποία ο ίδιος θα αναλάβει τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται ότι θα είναι κι αυτός υποψήφιος για την προεδρία και επιχειρεί να συγκρατήσει γύρω του τα περισσότερα στελέχη της ομάδας Βενιζέλου μέσω σκληρών επιθέσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αμηχανία

Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν εμφανής η αμηχανία από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες από την ανακοίνωση της προόδου που υπήρξε στις διαβουλεύσεις για να καταγραφεί μια αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βγαίνει μπροστά και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ταυτίζεται και πάλι με τη ρητορική και τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να ανακοινώσει ότι η συμφωνία ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει με «κομψό τρόπο» ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να τη στηρίξει στη Βουλή.

Όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος εγκλωβίστηκε και πάλι εκπέμποντας ένα άκρως αντιφατικό μήνυμα: Από τη μια πλευρά κάλεσε την κυβέρνηση σε συγκεκριμένες δεσμευτικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άρση της αβεβαιότητας και από την άλλη την κατηγόρησε ότι με την τακτική της η χώρα οδεύει προς υπογραφή ενός τρίτου Μνημονίου.


Σχολιάστε εδώ