Μπλοκάρουν τον ρωσικό αγωγό οι Αμερικανοί

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η συμφωνία έχει «κλειδώσει» και θα προχωρήσει κανονικά, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τις ανησυχίες τους ως προς την μορφή που θα έχουν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος ως πρωθυπουργός είχε υπογράψει συμφωνία με τον Βλ. Πούτιν, με συνέπεια να μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ και να υποστεί όσα υπέστη μέχρι το τέλος της θητείας του. Και τελικά ανατράπηκε. Στην παρούσα φάση οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι επιβαρυμένες λόγω της υπόθεσης του Σ. Ξηρού, με αφορμή την νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης η οποία άνοιξε το δρόμο για την αποφυλάκισή του. Άσχετα από το ότι ο Σ. Ξηρός αρνείται να κάνει χρήση της ρύθμισης επειδή διαφωνεί με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι).

Το τηλεφώνημα Πούτιν

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει προσωπικά ότι οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με την Άγκυρα για τον αγωγό Turkish Stream, προέκταση του οποίου θα είναι ο ελληνικός αγωγός (Greek Stream), που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πούτιν ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να επιβεβαιώσει όσα είχαν κατ’ αρχήν συμφωνηθεί στην Μόσχα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο και η απάντηση ήταν θετική.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Gazprom ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία με την τουρκική πλευρά για το νέο αγωγό, ενώ την Παρασκευή ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε σε ρωσικό κανάλι ότι «από σήμερα, η Gazprom προχωρά στη φάση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream».

Ο Ρώσος ηγέτης επιβεβαίωσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ισχύουν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, σχετικά με τη χρηματοδότηση που θα πάρει η Ελλάδα για το σχέδιο του αγωγού. Δηλαδή, ότι η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό, θα μπορέσει να λάβει δάνειο αρκετών δισεκατομμυρίων από την Gazprom, δεσμεύοντας τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση του αγωγού, που θα είναι σημαντικά, δεδομένου ότι η ρωσική πλευρά σχεδιάζει από το 2019 να μεταφέρει μέσα από αυτό τον αγωγό όλο το αέριο που σήμερα διέρχεται από την Ουκρανία.

Η ενεργειακή προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας, πάντως, προκαλεί την έντονη αντίδραση των Αμερικανών, που επιδιώκουν να μπλοκάρουν το σχέδιο για το νέο ρωσικό αγωγό μέσω Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα απέκρουσε τις πιέσεις τους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έιμος Χόχσταϊν, ζήτησε την Παρασκευή, στις επαφές που είχε στην Αθήνα με Κοτζιά, Λαφαζάνη και Παππά, να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στο ρωσικό σχέδιο, αλλά να αφοσιωθεί σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί από τον Α. Σαμαρά για τον αγωγό TAP, που θα φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Η απάντηση που δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι παραμένει ισχυρή η δέσμευση για τον TAP, αλλά η Αθήνα θα προχωρήσει, παράλληλα, και στη συνεργασία με τους Ρώσους.

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε με επίσημο τρόπο την αντίθεσή της στη συμφωνία Τσίπρα-Πούτιν για το ρωσικό αγωγό, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επειδή θέλει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη η τεχνική προετοιμασία για να προχωρήσει η κατασκευή του.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, που εκδόθηκε μετά το τέλος αυτών των επαφών, τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι σκέψεις της Ελλάδας για επέκταση του αγωγού Turkish Stream κατά μήκος της Ελλάδας δεν θα αυξήσει την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, και δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας».

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι «ο ειδικός απεσταλμένος Χόχσταϊν ήλθε στην Αθήνα για να επαναβεβαιώσει τη στήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών από την Ελλάδα, που αφορά την στήριξη των ΗΠΑ για κομβικά σχέδια για την μεταφορά φυσικού αερίου όπως ο TAP (the Trans Adriatic Pipeline), ο IGB (Greece-Bulgaria Interconnector) και η επεκτεινόμενη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas -LNG)».

«Αυτά τα σχέδια θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από έναν μεμονωμένο πάροχο φυσικού αερίου (σ.σ.: την Ρωσία), θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσουν τα κόστη για τους καταναλωτές» προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Και επισημαίνεται ότι ο «Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ από ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και θα οδηγήσει σε έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέσα σε 25 χρόνια».


Σχολιάστε εδώ