«Καρατόμηση» Στουρνάρα

Το «Π» είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο την έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τους χειρισμούς Στουρνάρα, τα 24ωρα που προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής, για την κυβέρνηση, απόφασης της ΕΚΤ, να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Π», δεν ενημέρωσε έγκαιρα το Μαξίμου για την επερχόμενη δυσμενή απόφαση της ΕΚΤ, με την οποία άρχισε να επιβάλλεται το καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, παρότι είχε από νωρίς πληροφορηθεί τι ακριβώς επρόκειτο να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε, την Παρασκευή, ευθέως, ζήτημα απομάκρυνσης του Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος, με όσα δήλωσε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Εμείς, απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους βάσει του αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι. Το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης. Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Στουρνάρα να δώσει σκληρή διαπραγματευτική μάχη αυτή την εβδομάδα, σε συνεχή συντονισμό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες και να μην περάσουν οι προτάσεις ορισμένων «σκληρών» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και ο Γιενς Βάιντμαν της Bundesbank, για την επιβολή αυξημένου ποσοστού «κουρέματος» στα ενέχυρα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι αυτές οι προτάσεις, που ουσιαστικά θα οδηγούσαν σε «στραγγαλισμό» των τραπεζών, λόγω εξάντλησης ενεχύρων για χρηματοδότηση σε μερικές εβδομάδες, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μπλοκαριστούν στο συμβούλιο της ΕΚΤ, όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και επειδή η Bundesbank αυτό το τρίμηνο δεν ασκεί τα δικαιώματα ψήφου της στο συμβούλιο, λόγω του συστήματος εκ περιτροπής άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου, που εφαρμόζεται από φέτος.


Σχολιάστε εδώ