Η ελληνική οικογένεια είναι το όπλο μας

// Τι είναι το φαγητό για τον άνθρωπο;

Η τροφή είναι η ίδια η ζωή! Γιατί ξεκινάει από την κοιλιά της μανούλας από την οποία τρέφεται το βρέφος. Το φαγητό και ειδικά ο θηλασμός είναι η φροντίδα και η αγάπη της. Το φαγητό είναι όλα τα συναισθήματα που θα ζήσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής. Το ψάρι με το αλάτι της θάλασσας, το καρπούζι το καλοκαίρι, το παγωτό, το λεμόνι. Ένα ωραία μαγειρεμένο πιάτο στον άνθρωπο που αγαπάς είναι η λαχτάρα σου να τον ικανοποιήσεις. Γιατί ο έρωτας περνά και από το στομάχι. Η τροφή δεν έχει σχέση μόνο με την επιβίωση. Εμείς στην Πόλη, είμαι γέννημα θρέμμα Κωνσταντινουπολίτισα από ρίζες βυζαντινές -το γενεαλογικό μου δένδρο ξεκινάει από το 1813-, λέμε ότι το σπιτικό με τέντζερη στη φωτιά έχει πολλά μπερεκέτια, δηλαδή χαρές και ευλογία από το Θεό. Γιατί το ζευγάρι, η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι και ανοίγει την καρδιά της, γελάει, τραγουδάει και ας έχει στο πιάτο μακαρόνια με κόκορα κοκκινιστό και κανάτες από κρασί.

// Είστε μια από τις καλύτερες σεφ στον κόσμο. Το μαγαζί σας στην Κωνσταντινούπολη, το «Maria’s restaurant», το έχουν επισκεφτεί από τον Ερντογάν μέχρι τους τούρκους σταρ που παρέλασαν μέσω της τηλεόρασης και στην πατρίδα μας. Πώς ξεχωρίσατε και εμπιστεύτηκαν όλοι αυτοί οι διάσημοι μια ελληνίδα μαγείρισσα από την Πόλη;

Ήταν το μεράκι μου. Μαγειρεύω από οκτώ χρονών κοριτσάκι. Στο σπίτι μας η γιαγιά μου, η μαμά μου, η νονά μου, οι γειτόνισσες και οι θειάδες μου συναγωνίζονταν για το καλύτερο φαγητό. Μεγάλωσα κάτω από τα φουστάνια αυτών των γυναικών που με πήγαιναν στην αγορά για να διαλέξω το καλύτερο κρέας και τα πιο φρέσκα λαχανικά. Ο μανάβης πρέπει να είναι ο καλύτερός σου φίλος, μου έλεγε η μάνα μου. Εγώ έμαθα να κουνάω την ντομάτα δίπλα στο αυτί μου για να την αγοράσω. Ξέρω αν έχει σπόρια μέσα όπως η μελιτζάνα, έμαθα για το άρωμά τους, την υφή τους.

// Τι σημαίνει η Κωνσταντινούπολη για εσάς;

Όποιος έχει μυρίσει τον αέρα του Βοσπόρου δεν μπορεί να μείνει πουθενά αλλού. Δεν ξεριζωθήκαμε πότε από την Πόλη, δεν μπορέσαμε. Πέρασαν δύσκολες εποχές οι παππούδες και οι γονείς μου, αλλά ευτυχώς η δική μου η γενιά και των τριών παιδιών μου, έχω τρεις λεβέντες, ζούμε ειρηνικά. Σήμερα στην Πόλη ζουν 3.000 Έλληνες και αυτό που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι μέσα σ’ αυτά τα έξι χρόνια του Μνημονίου που ζει η Ελλάδα, πολλά μορφωμένα Ελληνόπουλα, κυρίως πιλότοι, πολλοί γιατροί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές σε πανεπιστήμια, έχουν έρθει και εργάζονται με πολύ καλούς μισθούς στην Πόλη.

// Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος των Ελλήνων;

Το Πατριαρχείο μας. Αυτό μας αγκαλιάζει και αγκαλιάζει και όλη την οικουμένη. Ο Πατριάρχης μας, ένας φωτεινός ποιμένας και ιερέας, είναι ένας φιλόξενος και ζεστός άνθρωπος. Δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει επισκεφτεί το Πατριαρχείο και να μην έχει συναντήσει τον Βαρθολομαίο με ένα καφεδάκι, με ένα κρυστάλλινο ποτήρι δροσερό νερό και ένα υποβρύχιο μαστίχα σ’ έναν ασημένιο δίσκο. Αυτό είναι το Φανάρι μας, η Ρωμιοσύνη μας, η Ορθοδοξία μας, η πίστη και η δύναμή μας στα δύσκολα, αυτή είναι η ιστορία μας, η αρχοντιά μας. Φυσικά, το καμάρι όλων των Ελλήνων είναι η Αγιά Σοφιά, που είναι η καθημερινή αγαπημένη μου βόλτα. Εκεί νιώθω την ψυχή μου να ανεβαίνει στα ουράνια.

// Στην Ελλάδα έχουν γίνει μόδα οι εκπομπές μαγειρικής και ο κάθε νέος και νέα θέλουν να γίνουν σεφ για να βγάλουν εύκολα λεφτά;

Δεν είμαστε καλά. Ο μάγειρας δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο και σχεδόν όλο το 24ωρο. Εγώ, εδώ και 15 χρόνια που έχω ανοίξει το εστιατόριό μου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, σε μια ήρεμη περιοχή, έχω ξεχάσει τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος. Ο μάγειρας είναι από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα στον κόσμο. Ποια λεφτά και δόξα μου λέτε; Σήμερα, για να κρατήσεις ένα εστιατόριο ποιοτικό, με χαμηλές τιμές, που έχει λειτουργικά έξοδα, πρέπει να ξέρεις όλους τους ανθρώπους της αγοράς, από τον κτηνοτρόφο μέχρι τον ψαρά.

// Τι σας έχουν δώσει αυτές οι δύο εκπομπές;

Αυτή η αγάπη του κόσμου με συγκινεί βαθιά. Έρχονται Έλληνες στο μαγαζί για να με δουν από κοντά και μου λένε ότι χάρη σε μένα είδαν ξανά με άλλο μάτι την πλατεία Ταξίμ, τη Σκεπαστή Αγορά, τον Βόσπορο, τον Πύργο του Γαλατά, τα Βυζαντινά Τείχη. Εισπράττω μεγάλη αγάπη μέσα από email και γράμματα.

// Θα φεύγατε ποτέ από την Κωνσταντινούπολη;

Η Πόλη αυτή είναι αιώνια. Θα φύγουμε εμείς από αυτή τη ζωή, αλλά αυτή θα υπάρχει. Είναι σταθερή αξία στην οικουμένη. Είναι μαγνήτης. Φως, θάλασσα, Ιστορία, Αγιά Σοφιά, Πατριαρχείο, πολίτικη κουζίνα και μουσική.

// Στην Ελλάδα περνάμε δύσκολα. Ζούμε με τον φόβο της χρεοκοπίας, της έλλειψης χρημάτων.

Και θα φοβηθούμε; Θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Οι Έλληνες είναι πολύ δυνατός λαός. Έχουμε το χαμόγελο που μας δίνει δύναμη. Ποτέ τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τους Έλληνες. Πότε ησυχάσαμε από τους κατακτητές και τους πολέμους; Έχουμε δυνατό DNA. Μας τροφοδοτεί ο ήλιος με ενέργεια και μαχητικότητα. Δουλειά και επιμονή χρειάζεται. Και στην Τουρκία, πάνω από τρεις φορές, μπλέξαμε και με το ΔΝΤ, περάσαμε δύσκολα. Αλλά κάναμε υπομονή και είχαμε αισιοδοξία. Χρειάζεται επιμονή στην κρίση. Χρειάζεται δύναμη ψυχής. Ο Θεός δεν αφήνει τους Έλληνες.

// Από πού να κρατηθούμε;

Από την οικογένεια. Αυτό είναι το όπλο μας. Η ενωμένη οικογένεια είναι δυνατή και θα δώσει ψωμί σ’ όλα τα μέλη της. Θα δώσει και το αίμα της η μάνα για το παιδί αλλά και το παιδί για τον γονέα. Την αγαπημένη οικογένεια των Ελλήνων τη ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι και δεν θα την έχουν ποτέ, ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα.

// Ο λαός της Τουρκίας μάς αγαπάει;

Οι λαοί -και το έδειξαν στον σεισμό το 1998 στην Τουρκία αλλά και το 1999 στην Ελλάδα- ξέρουν κάτι σημαντικό. Ότι είμαστε γείτονες. Αν μας άφηναν ήσυχους οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι εξουσίες των δύο κρατών, θα μεγαλουργούσαμε και στον τουρισμό. Οι Έλληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία αλλά και οι Τούρκοι -και μάλιστα οι πλούσιοι- επισκέπτονται φανατικά τα ελληνικά νησιά.

// Η συμβουλή σας στις νιόπαντρες κοπέλες;

Κορίτσια, όχι χημικά και συντηρητικά στο σπίτι σας. Έχουμε εύφορη γη και πλούσια θάλασσα. Να βάζετε πάντα κατσαρόλα στο σπίτι, να μπαίνουν ο άνδρας και τα παιδιά και να ευωδιάζει ο τόπος. Αυτό είναι το σπιτικό. Η θαλπωρή. Αυτό είναι μπερεκέτι, αφθονία και ευλογία από τον Θεό και τη φύση. Αυτή είναι η παραδοσιακή μάνα και μετά η κόρη που θα μαγειρέψει για τη μάνα της. Γιατί η ζωή, πέρα από την οικονομία και τους αριθμούς, είναι αγάπη.


Σχολιάστε εδώ