Η άλλη άποψη…

Στον βρόντο…

«Ο κάθε υπουργός ασκεί κατά τα προσωπικά του γούστα και τις ανάγκες της πελατείας του την πολυπόθητη εξουσία του και ενώ γενικά η κυβέρνηση ”άλλα λέει μέσα, άλλα έξω, άλλα λέει χθες, άλλα σήμερα, άλλα το πρωί, άλλα το απόγευμα”, η διψασμένη για δόξα και εξουσία κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, σπαταλώντας τα λεφτά που αρπάζει από ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία ο ταλαίπωρος κ. Μάρδας, ταξίδεψε στη Ρώμη για τη σύνοδο των προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Παρέα της η ευρωβουλευτής κυρία Σακοράφα, ο βέλγος ακτιβιστής κ. Ερίκ Τουσέν, δύο συνεργάτες από το γραφείο της στη Βουλή, ένας δημοσιογράφος της EΡTopen, ο τεχνικός προϊστάμενος του Καναλιού της Βουλής μαζί με έναν καμεραμάν και μία ακόμη δημοσιογράφο, δύο υπηρεσιακοί υπάλληλοι του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, ο σύζυγος της κυρίας Σακοράφα και η γραμματέας της. Για την προσωπική προβολή και την εξυπηρέτηση των αρχηγικών φιλοδοξιών της κυρίας Κωνσταντοπούλου ”λεφτά υπάρχουν”.

Όχι όμως και για το ένα εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που μένουν απλήρωτοι ως και πέντε μήνες και για τους 900.000 ανέργους που δεν λαμβάνουν ούτε το πενιχρό εισόδημα ανεργίας. Και από δίπλα οι αδηφάγοι διάσημοι οικονομολόγοι Στίγκλιτζ, Σακς και Γκάλμπρεϊθ που, αφού οδήγησαν τον Γιωργάκη Παπανδρέου και την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή, συνεχίζουν τώρα συμβουλεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα έναντι, υποθέτω, παχυλών αμοιβών.

”Η εξουσία διαφθείρει” διαπίστωνε ο λόρδος Ακτον».

***

Διά χειρός…

…του πολιτικού συντάκτη Σταύρου Λυγερού, από την ανάλυσή του στο «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Τελευταίο χαρτί το δημοψήφισμα»:

Αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι…

«Οι πιο σοβαροί πολιτικοί και αναλυτές προειδοποιούν πως είναι κραυγαλέος τυχοδιωκτισμός η Ελλάδα να σπρωχτεί σε αθέτηση πληρωμών.

Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί οι σχέσεις με την Ευρωζώνη να φθάσουν στα όρια της ρήξης, επειδή έχει συνείδηση πως αυτό θα είναι επώδυνο για την Ελλάδα. Εάν προκηρύξει δημοψήφισμα θα υποχρεωθεί να επιβάλλει ταυτοχρόνως και ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει το bank run. Αυτό θα έχει πολιτικοεκλογικό κόστος, αλλά στο Μαξίμου εκτιμούν όχι τόσο ώστε να αλλάξει ποιοτικά τον ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων.

Ο Τσίπρας επιδιώκει έναν έστω και ετεροβαρή συμβιβασμό, αλλά προς το παρόν οι δανειστές δεν του τον δίνουν. Αντ’ αυτού σχεδιάζουν επί χάρτου πτώχευση εντός Ευρωζώνης και άλλα τινά. Εάν συνεχίσουν την ίδια στάση, θα πρέπει να απαντήσει στο εξής δίλημμα: ή να αφεθεί να βουλιάξει στην πολιτικά μη διαχειρίσιμη κατάσταση που θα προκύψει από την αθέτηση πληρωμών και την πρόκληση οικονομικού πανικού, ή να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, παρότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μην αντιμετωπίσει αυτό το δίλημμα. Εάν, όμως, το αντιμετωπίσει θα προκηρύξει δημοψήφισμα. Οι ίδιοι λένε πως το δημοψήφισμα δεν είναι μπλόφα, αλλά η μόνη πολιτική αντίδραση που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός εάν η άλλη πλευρά εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στο Μαξίμου εκτιμούν πως προς το παρόν τα αφεντικά της Ευρωζώνης τεστάρουν τις προθέσεις του. Εκτιμούν πως εάν ο κόμπος φθάσει στο χτένι και τους ανακοινωθεί εμπιστευτικά ότι επίκειται η προκήρυξη δημοψηφίσματος θα υποχρεωθούν να διαπραγματευθούν εποικοδομητικά με την Αθήνα κι όχι με όρους εκβιαστικών διλημμάτων όπως τώρα».


Σχολιάστε εδώ