Ζητούν μόνιμα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ

Οι τεχνοκράτες, εκπρόσωποι των τριών «θεσμών» έχουν δυσκολέψει τα τελευταία 24ωρα τη διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά, ανεβάζοντας στο 2% τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, παρότι αρχικά άφηναν ανοικτό να δεχθούν έναν χαμηλότερο στόχο, έως 1,5% του ΑΕΠ.

Στο καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση, το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφτεί με τα νέα μέτρα είναι της τάξεως των 2,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο στόχος εξοικονόμησης των μέτρων πρέπει να προσδιοριστεί τουλάχιστον σε 4 δισ. ευρώ, λαμβανομένου υπόψη ότι οι «θεσμοί» υπολογίζουν ένα ποσοστό 30% αστοχίας στα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Αξιώνουν:

1. Να προσδιοριστεί στο 18% ο νέος, ενιαίος συντελεστής του ΦΠΑ και στο 8% (από 6,5% σήμερα) ο μειωμένος. Στον βασικό συντελεστή ζητούν να υπαχθούν και τα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή να καταργηθεί η ισχύουσα έκπτωση κατά 30%. Επιπλέον, θέλουν να υπαχθούν στον βασικό συντελεστή του 18% όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των τροφίμων, με εξαίρεση μόνο ορισμένων πολύ βασικών ειδών διατροφής (ψωμί, γάλα) και των φαρμάκων. Αυτό το σενάριο για τον ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, αλλά θα προκαλέσει σοβαρές επιβαρύνσεις στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις.

2. Να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες 1 δισ. ευρώ.

***

Το σχέδιο για το χρέος

Να κατεβάσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το… τρένο της Ελλάδας σχεδιάζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες, επιδιώκοντας, παράλληλα, να διασφαλίσουν την πλήρη εξόφληση των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να την προστατεύσουν από μελλοντικό κίνδυνο αθέτησης πληρωμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι δύο βασικές προτεραιότητες των Ευρωπαίων προσδιορίζουν και τη γραμμή που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο, στις συζητήσεις για το χρέος και το επόμενο πρόγραμμα, που η ελληνική πλευρά θέλει να έχει διάρκεια ως το τέλος του 2016.

Μέσω του επόμενου προγράμματος, θέλουν να γίνει μια πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους, που θα απαλλάξει την Ελλάδα από τον κύριο όγκο πληρωμών τοκοχρεολυσίων της επόμενης τριετίας, οι οποίες φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως δάνεια του ΔΝΤ και ομόλογα της ΕΚΤ.

Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάζουν να αγοράσει, ουσιαστικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αυτά τα δάνεια, ώστε πλέον όλο το χρέος προς τους επίσημους πιστωτές να συγκεντρωθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και να διέπεται από ευνοϊκούς όρους (δεκαετής περίοδος χάριτος, χαμηλό επιτόκιο).

Με αυτό το debt swap (ανταλλαγή χρέους), το Βερολίνο θέλει να επιτύχει και τον πολιτικό στόχο της απαλλαγής από την παρουσία του ΔΝΤ, το οποίο πιέζει αφόρητα για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Έτσι, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν θα λυθεί στο σύνολό του σε αυτήν την φάση, αλλά θα υπάρξει μια σοβαρή ελάφρυνση για την επόμενη τριετία και θα συζητηθεί στο μέλλον τι θα γίνει με τις θηριώδεις πληρωμές τοκοχρεολυσίων στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, που από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας θα τινάξουν στον αέρα τον ελληνικό προϋπολογισμό.


Σχολιάστε εδώ