Βγαίνει μπροστά η Ντόρα για την αρχηγία

«Αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, τότε θα έρθει η ώρα η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της», σημειώνει. «Θα ανοίξουν όλα τα θέματα -και αυτό της ηγεσίας-, για να γίνει ξανά παράταξη», λέει χαρακτηριστικά, καθώς -όπως επισημαίνει- τα τελευταία χρόνια απομακρύνεται από τις βασικές αρχές της με συνέπεια να αλλοιωθεί η ιδεολογική ταυτότητά της. Αντίθετα με τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, που τηρούν στάση αναμονής, η κ. Μπακογιάννη επιμένει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στην ανάγκη επιτάχυνσης των εσωκομματικών διαδικασιών. Με το σκεπτικό ότι ο χρόνος που περνάει, σε συνδυασμό με την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία, λειτουργεί σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας κι εντείνει το κλίμα απαξίωσης στην κοινωνία.

«Αν δεν δράσουμε άμεσα, υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη και να γίνουμε ΠΑΣΟΚ», είναι η… μονότονη προειδοποίησή της προς το εσωτερικό της παράταξης. Κι αν μέχρι πρότινος ο δεδηλωμένος στόχος ήταν «να πάρει εκδίκηση» από τον κ. Σαμαρά για όσα συνέβησαν από το 2009 μέχρι σήμερα, τώρα φαίνεται να επιθυμεί να πάρει και τη ρεβάνς για την ήττα στις εσωκομματικές εκλογές. Σήμερα το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό και οι πιθανότητες να πετύχει αυτή τη φορά τον στόχο της ισχυρές, κάτι που αναγνωρίζουν τα περισσότερα στελέχη. Όλοι οι άλλοι πιθανοί διεκδικητές βρίσκονται σε αρκετή απόσταση πίσω της, είτε διότι δεν έχουν ισχυρά κομματικά στηρίγματα (Δ. Αβραμόπουλος) είτε γιατί, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν διαθέτουν το αναγκαίο εκτόπισμα (Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά.) Επίσης, αρκετά στελέχη, μεταξύ αυτών και κορυφαίοι (Β. Μεϊμαράκης), αναγνωρίζουν ότι η κ. Μπακογιάννη δικαιούται να διεκδικήσει την αρχηγία και να αναλάβει τα ηνία σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την παράταξη.

«Της το χρωστάει η παράταξη», είναι η χαρακτηριστική παρατήρηση πρώην υπουργού. Παρά τις επισημάνσεις διαφόρων εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας που της ζητούν «να κάνει υπομονή», η κ. Μπακογιάννη φαίνεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ακόμη κι αν η απόφασή της αυτή τη φέρει αντιμέτωπη με την ηγεσία για μια ακόμη φορά μετά το 2009. Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ακόμη κι αν η επίσημη γραμμή του κόμματος είναι αντίθετη. Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι μυστικές δημοσκοπήσεις για τους πιθανούς διαδόχους του Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με μία, που διενεργήθηκε πριν από λίγες ημέρες, πρώτος και με διαφορά ήταν ο Κ. Καραμανλής, με το ποσοστό του να κινείται κοντά στο 50%. Δεδομένου ότι ο τελευταίος δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία αυτή, το προβάδισμα έχει η Ντ. Μπακογιάννη, που είναι δεύτερη με 30%. Πολύ πίσω, με ποσοστά κάτω του 20%, βρίσκονται οι Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης και ακόμη πιο πίσω ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Σχολιάστε εδώ