32 στο σκαμνί για τα γερμένα υποβρύχια της κυρίας Μέρκελ

Στενοί συνεργάτες του φιγουράρουν ανάμεσα στους 32 που θα καθίσουν στο σκαμνί, με την πρώτη θέση να κατέχει ο πρώην αναπληρωτής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια… παραθερίζει στον Κορυδαλλό. Μεταξύ των 32 είναι και ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, ιδιοκτήτης της εταιρείας Γερμανός, ο οποίος έχει μεγάλες εμπλοκές με τις… μπαταρίες των υποβρυχίων -και όχι μόνο- και προσπάθησε να αποτρέψει την παραπομπή του με την προσφυγή που έκανε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να ασκηθεί αναίρεση, όμως ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης απέρριψε την αίτηση αναίρεσης. Επίσης στη λίστα είναι και γνωστοί τραπεζίτες που δρουν στην Ελβετία, οι οποίοι είναι ήδη κατηγορούμενοι για περιπτώσεις Ελλήνων που είχαν βγάλει παράνομα έξω τεράστια ποσά και ο ένας εξ αυτών συνελήφθη πρόσφατα στο Ντουμπάι κατόπιν ελληνικού εντάλματος. Πρόκειται για τον Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος είχε στήσει μαγαζάκι εδώ στην Αθήνα και βρίσκεται στις φυλακές. Παρέα και ο ελβετός τραπεζίτης Φανής Λυγινός καθώς και ο νομικός Σπύρος Μεταξάς με δράση στην Ελβετία. Στο ίδιο σκαμνί θα κάτσουν ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός με τον συνεργάτη του Αντώνη Χάγια, ο επιχειρηματίας Αλ. Αβατάγγελος, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου και οι… παλιόφιλοι του Άκη, Γ. Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σ. Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπ. Τραυλός και ο Γ. Νικολάου. Οι κατηγορίες για τις οποίες θα δικαστούν είναι αυτές της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η υπόθεση αφορά την υπέρογκη προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη και σήμερα πραγματοποιηθεί η παραλαβή όλου του έργου. Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη οι μίζες που διακινήθηκαν ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ.

Οι αφόρητες πιέσεις στον Καραμανλή

Για τους μη γνωρίζοντες, η τότε και νυν καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε πάρει πάνω της την ιστορία με τα γερμανικά υποβρύχια, άγνωστο για ποιον λόγο -αυτόν ας τον ψάξουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς-, και σε κάθε συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η πρώτη της κουβέντα ήταν γιατί δεν έδινε εντολή να παραληφθεί το υποβρύχιο που έγερνε. Ο Καραμανλής επέμενε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΝ, τελικά, όμως, το παρέλαβε ο Βενιζέλος μόλις ανέλαβε υπουργός Άμυνας.

***

ΚΥΣΕΑ α λα καρτ;

* Στην ΕτΚ (τεύχος πρώτο/Αρ. φ. 26/26-2-15) δημοσιεύθηκε η σύνθεση του νέου ΚΥΣΕΑ. Εξαμελές. Πριν προλάβουμε να πούμε «ΟΥΦ» (που γλυτώσαμε από 12μελές) και «μπράβο» ΤσιπροΚαμμένοι, διαπιστώσαμε ότι η σύνθεση (πρωθυπουργός, ΥΠΕΞ, ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ, υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας) εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τη συγκεκριμένη περίπτωση των αεροσκαφών Ρ-3 του ΠΝ.

* Αν αύριο αγοράσουμε πέντε κανόνια, θα ζητήσουμε, ξανά, τη γνώμη Πανούση και Δρίτσα;

***

Και η MERCEDES στο γκεζί

* Πρόταση δίωξης επτά προσώπων για τις πωλήσεις οχημάτων MERCEDES στις ΕΔ έκαναν οι ειδικοί ανακριτές.
* Λεπτομέρειες στο επόμενο.

***

Παραδεκτή ιδιαιτερότητα

* Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλες τις Αρχές του κράτους ότι οι στρατιωτικές σχολές επιβάλλεται να θεωρούνται χώροι εκπαίδευσης αυριανών μαχητών και όχι σχολεία βιοπορισμού.

* Οι εισερχόμενοι πρέπει να διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές σωματικής και πνευματικής υγείας, αλλά, κυρίως, επιθυμία υπηρέτησης μιας αποστολής και όχι στεγνού επαγγέλματος.

* Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το ΣτΕ (Γ’ τμήμα) ακύρωσε την αποπομπή δυσλεκτικού σπουδαστή από τη Σχολή Αστυνομίας και αποφάνθηκε ότι οι υποψήφιοι δυσλεκτικοί δικαιούνται, κατ’ εξαίρεση, να εξετάζονται… προφορικά σε εισαγωγικές εξετάσεις.

* Θα ήταν ευχάριστη έκπληξη αν γίνει πραγματικότητα μια σκέψη Καμμένου που την εμπιστεύθηκε σε φιλικό πρόσωπο. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε παραγωγικές στρατιωτικές σχολές να γίνονται μεν εντός των πλαισίων των Πανελληνίων, αλλά σε αυτές θα συμμετέχουν ΜΟΝΟ οι επιθυμούντες να ακολουθήσουν στρατιωτικό επάγγελμα. Το γιατί είναι ευνόητο.

***

Συνειρμοί

* Το πολυσυζητημένο θέμα του εκσυγχρονισμού των πέντε αεροσκαφών Ρ-3 ORION του ΠΝ έναντι 500 εκατ. δολαρίων μου θυμίζει ένα άλλο παρόμοιο θέμα που συζητιόταν την ίδια εποχή, αρχικά.

* Αυτό του εκσυγχρονισμού 17 πανάκριβων αντιαρματικών ελικοπτέρων APACHE, των καλύτερων του κόσμου, που τα είχαμε ακριβοπληρώσει. Ένα όπλο που δεν το έχουν οι γείτονες. Κόστος, περίπου, 450 εκατ. δολάρια (η μέση λύση).

* Παρά τα αλλεπάλληλα διαβήματα και τις πιέσεις του τότε Α/ΓΕΣ, στρατηγού κ. Φρ. Φράγκου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, της ΥΕΘΑ, καταχώνιασε τον φάκελο σε ένα συρτάρι χωρίς να δικαιολογήσει, ευθαρσώς, την άρνησή του. Τον έθαψε όπως τη λίστα Lagard.

* Τα ελικόπτερα αυτά σε μερικά χρόνια θα περιέλθουν στην κατηγορία των… μπάζων.

* Ο ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένος, που πρόσφατα διερωτήθηκε γιατί και πώς εγκαταλείφθηκαν αυτά τα ελικόπτερα, γιατί δεν εγκαλεί τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή να εξηγήσει την άρνησή του; Δεν το επιτρέπει το savoir vivre μεταξύ αρχηγών; Όλα θα τα περνάμε στο ντούκου;

***

Αλλαγή φρουράς

* Στο Γραφείο Ενημέρωσης – Τύπου του ΓΕΣ.

* Απεχώρησε ο, με επιτυχημένη θητεία, σχης (ΔΒ) κ. Ιωάννης Βαλάρης. Τον διαδέχθηκε ο, επίσης σχης (ΔΒ) κ. Νίκος Φανιός. Καλή συνέχεια στον πρώτο, καλή επιτυχία στον δεύτερο.

***

Συγκρίσεις – προβληματισμοί

* Προ δεκαπενθημέρου υπενθύμισα το φιάσκο του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, την αποτυχία της κατασκευής του και τη θυσία 70 εκατ. ευρώ. Στον βωμό της αρπαχτής. Διερωτήθηκα πώς κάνει τη δουλειά του ο Ελληνικός Στρατός.

* Στο έγκυρο αμερικάνικο περιοδικό «Defence Week» διαβάζω τα εξής ενδιαφέροντα:

1. Η σύμμαχος, γείτων και ειρηνόφιλη Τουρκία προχωρεί στην απόκτηση νέου, υπερσύγχρονου (παλιό έχει…) Stand-off jammer system. Η απόκτησή του θεωρείται επείγουσα (urgent) και η τουρκική αρμόδια υπηρεσία (Undersecretariatdefense Industries), η οποία δεν είναι πωρωμένη μέχρι μυελού οστέων, ως ημετέρα, προχωρεί για την απόκτησή του.

2. Προβλέπεται και η αγορά ενός αεροσκάφους Cessna ή Gulf-Stream για την πληρότητα του συστήματος. ΑΦΕΡΗΜ!

Σημειώνω, απλώς, προς ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ ότι:

* Οι διοικήσεις των υπηρεσιών Εξοπλισμών δεν διορίζονται από τον κατάλογο της κομματικής νομενκλατούρας, αλλά γίνεται προκήρυξη των θέσεων προς επιλογή των αρίστων και καταλλήλων.

* Τα εργοστάσια δεν είναι έρμαια των συνδικαλιστών.

* Το «διαβατήριο» συμμετοχής ξένης εταιρείας προς συμπαραγωγή είναι, εκτός των άλλων, η παροχή προστιθέμενης αξίας 50%, το ελάχιστο. Οι Σημιτόγιαννοι «κέρδισαν», το 2003, για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 ελληνική συμμετοχή 1,17% (!) Αυτοί οι σπουδαίοι πατριώτες…

* Στο ίδιο φύλλο του «Defence Week» διαβάζω, στο EDITORIAL, ότι ο στρατηγός ΒEN HUDGES, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, διατύπωσε την άποψη ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε όλες τις δυνατότητές της για να τυφλώσει τις επικοινωνίες της Ουκρανίας και το κατόρθωσε. Υπογράμμισε ότι τέτοιο κίνδυνο διατρέχουν οι χώρες που δεν διαθέτουν υψηλού επιπέδου σύστημα (Network for command, control intelligence and logistics). Εμείς τι έχουμε απ’ όλα αυτά; Θα ρωτήσω τον Άκη και θα σας πληροφορήσω..

***

Άλλο, πιο έγκυρο ΚΥΣΕΑ

* Κυριακάτικη εφημερίδα που μάχεται λυσσωδώς κυβέρνηση και Καμμένο ανέθεσε στην ALCO να κάνει σφυγμομέτρηση με το ερώτημα αν ο λαός εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3 του ΠΝ.

* Η απάντηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι αρνητική, πάνω από 60%.

* Συνεπώς, από τούδε καταργείται το ΥΕΘΑ και το ΚΥΣΕΑ και τις αποφάσεις για εξοπλισμούς θα λαμβάνουν οι δημοσκόποι!

***

Πρόσω ολοταχώς

* Αλλαγή διοίκησης είχαμε την προηγούμενη Δευτέρα στα ΕΑΣ. Ο κ. Χριστογιάννης, που δούλευε ικανοποιητικά, παρέδωσε στον ναύαρχο, τα Α/ΓΕΝ κ. Κοσμά Χρηστίδη. Ακολούθησε πενιχρή, τυπική δεξίωση. Το σημειώνω για να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Αλλαγή και στους προέδρους (Δεμίρης – Βασιλείου).

Του νέου διοικητικού συμβούλιου προηγείται νεφέλωμα αξιοσύνης, σοφίας και αποφασιστικότητας. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Έδωσε, ήδη, το σύνθημα «πρόσω ολοταχώς, πάσει δυνάμει», όπως τότε που ήταν κυβερνήτης φρεγάτας.


Σχολιάστε εδώ