Υπέρ της πληρωμής των επανορθώσεων ο Πρόεδρος της Γερμανίας!

Για πρώτη φορά Γερμανός επίσημος και μάλιστα στην ανώτατη πολιτειακή βαθμίδα παραδέχεται ευθαρσώς το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, δηλώνει πως είναι υποχρέωση, καθήκον της Γερμανίας να εξετάσει το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα και τονίζει την ανάγκη ιστορικής αποκατάστασης και συνεργασίας για την οριστική διευθέτηση του μείζονος αυτού θέματος.

Υπογραμμίζει μάλιστα, πως εφόσον επιδειχθεί καλή θέληση απ’ τη γερμανική πλευρά, τότε είναι δυνατό να συζητηθούν και να εξευρεθούν νομικοί τρόποι προσέγγισης και αντιμετώπισής του.

Είναι σαφές, ότι αυτή η για πρώτη φορά από Γερμανό επίσημο τοποθέτηση αυτού του ζητήματος με τόσο κατηγορηματικό τρόπο συνδέεται και με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου Πρ. Παυλόπουλου στη Γερμανία το επόμενο διάστημα.

Αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης.

Αλλά σίγουρα αποτελεί και μια παραδοχή των επιχειρημάτων του Πρ. Παυλόπουλου, στα πλαίσια αυτής της -αποτελεσματικής όπως αποδεικνύεται- «Προεδρικής διπλωματίας» που έχει εγκαινιάσει ο νέος Πρόεδρος.

Διότι όπως για πρώτη φορά Γερμανός επίσημος με τόσο κατηγορηματικό τρόπο παραδέχεται επί της ουσίας το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, επίσης για πρώτη φορά Έλληνας Πρόεδρος έθεσε αυτό το θέμα και μάλιστα με τρόπο πολιτικά, ηθικά και νομικά τεκμηριωμένο.

Ο Πρ. Παυλόπουλος με την πρόσφατη συνέντευξή του στο «Spiegel» όχι μόνο θεμελίωσε τα αιτήματα της Ελλάδας, αλλά επεσήμανε ότι εφόσον επιδειχτεί καλή θέληση, τότε το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί και νομικά.

Ανέφερε διάφορους τρόπους, χωρίς να αποκλείει και την παραπομπή στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Και είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Γερμανός Πρόεδρος με τη συνέντευξή του αυτό επισημαίνει, ότι δηλαδή μπορεί να γίνει διάλογος για τη νομική προσέγγιση και αντιμετώπισή του.


Σχολιάστε εδώ