Στη γωνία τον περιμένουν οι «δελφίνοι»
Αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να επιχειρηθεί μια «βίαιη» αλλαγή σελίδας και ως εκ τούτου προσχωρούν στη στρατηγική του «ώριμου φρούτου», με το σκεπτικό ότι προϊόντος του χρόνου η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας θα μειώνεται σταθερά, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σε κάποιο σημείο η αλλαγή ηγεσίας θα καταστεί αναπόφευκτη. «Δεν θα χρειαστεί να τον ρίξουμε, θα πέσει από μόνος του», λένε χαρακτηριστικά. Αντίθετα εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απόπειρα αυτή την ώρα θα προσέκρουε στην άρνηση του κ. Σαμαρά και θα είχε περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας, από τη στιγμή μάλιστα που ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης, «αρνείται» να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες.
Από τις Βρυξέλλες ο Δ. Αβραμόπουλος παρακολουθεί με προσοχή όσα συμβαίνουν στην Αθήνα και στις συνομιλίες του με βουλευτές και κομματικά στελέχη συνιστά ψυχραιμία και υπομονή. «Δεν είναι ακόμη η κατάλληλη ώρα», τονίζει και δηλώνει ότι ο ίδιος θα τοποθετηθεί δημόσια για τα εσωκομματικά ζητήματα όταν οι εξελίξεις το επιβάλλουν. Αφήνει δε σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι «παρών» όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες και ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπει στη διεκδίκηση της ηγεσίας, αν και όταν προκύψει τέτοιο ζήτημα.
Ο Ν. Δένδιας είχε ξεκινήσει «φουριόζος» την επομένη κιόλας των εκλογών θέτοντας ευθέως θέμα έκτακτου συνεδρίου και… αντικατάσταση του κ. Σαμαρά. Στην πορεία έριξε σταδιακά τους τόνους βλέποντας ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες για επιτάχυνση των διαδικασιών. Στην απόφασή του αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι δεν βρήκε αρκετά στελέχη πρόθυμα να τον συνδράμουν σε αυτό του το εγχείρημα. Πλέον οι παρεμβάσεις του έχουν να κάνουν με την ιδεολογική ταυτότητα και κατεύθυνση της παράταξης, χωρίς να αγγίζει το θέμα της ηγεσίας. «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκφράσει τη μεγάλη Κεντροδεξιά, διότι όπως είναι τώρα δεν την εκφράζει. Συρρικνώνεται διαρκώς…», υπογραμμίζει.
Επισημαίνει την ανάγκη η παράταξη να αλλάξει πορεία και επιρρίπτει ευθύνες σε στελέχη πέριξ του κ. Σαμαρά ότι «βολεύονται και δεν θέλουν να ανοίξει η συζήτηση αυτή».
Είναι προφανές ότι όταν ανοίξουν οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας κανείς από τους παραπάνω τρεις δεν ελπίζει στη στήριξη του κ. Σαμαρά, αν κι εφόσον δεν είναι ο ίδιος εκ νέου υποψήφιος. Προβάδισμα να πάρει το χρίσμα έχει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Μ. Βορίδης, με αουτσάιντερ τον Β. Κικίλια, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να κατέβει στον στίβο χωρίς καμιά στήριξη. Στο κλαμπ των επίδοξων «δελφίνων» πρέπει να υπολογίζεται και ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο οι πιθανότητες να βρει πεδίο να εκδηλώσει τις φιλοδοξίες του είναι απειροελάχιστες. Μια σειρά δηλώσεων και ενεργειών του (όπως η μη ψήφιση του Πρ. Παυλόπουλου) του έχουν κλείσει ερμητικά τις πόρτες προς την καραμανλική πτέρυγα.
Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που προσδέθηκε στο άρμα του κ. Σαμαρά, καθώς, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, «όσο υπάρχει ο Κ. Καραμανλής δεν έχω καμιά τύχη στη Νέα Δημοκρατία». Την εκτίμησή του αυτή… επιβεβαιώνουν και οι Καραμανλικοί!