Ο Τσίπρας πήρε το πράσινο φως από τους υπουργούς για το πολυνομοσχέδιο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συζήτηση στη διάρκειας πέντε και πλέον ωρών συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη ήταν σε γενικές γραμμές δύσκολη. Διατυπώθηκαν επιφυλάξεις και ενστάσεις από ορισμένους υπουργούς, αλλά στο τέλος βγήκε «λευκός καπνός», οπότε και λύθηκαν τα χέρια του πρωθυπουργού προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες. (Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή για όσα ειπώθηκαν εντός της αιθούσης του Υπουργικού Συμβουλίου.) Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας πήρε την έγκριση του συνόλου των υπουργών διαψεύδει όλους όσοι επιμένουν ότι θα δυσκολευτεί να περάσει δύσκολες αποφάσεις, προσκρούοντας στις διαφωνίες (αντιρρήσεις) της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης».

Έχοντας και το «ΟΚ» του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πολυνομοσχέδιο και σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές θα το αποστείλει, το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ, στην ομάδα των Βρυξελλών ούτως ώστε να τεθεί υπόψη των «θεσμών» που θα αξιολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση και η χώρα θα βγει από το πιστωτικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το πολυνομοσχέδιο θα ικανοποιεί σ’ έναν μεγάλο βαθμό (70-75%) τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά παράλληλα θα σέβεται και τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης. Με την κίνησή του αυτή ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει με τον πιο σαφή τρόπο την πρόθεσή του οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν και να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία αλλά και στη χώρα γενικότερα.


Σχολιάστε εδώ