Ο Καραμανλής ακούει, αλλά δεν εμπλέκεται…

Οι σχέσεις των κ. Καραμανλή και Σαμαρά ποτέ δεν υπήρξαν άριστες, επιδεινώθηκαν όμως σε μεγάλο βαθμό μετά τη βαριά ήττα στις πρόσφατες εκλογές. Κάτι που από τα περισσότερα στελέχη αποδίδεται στην ανασφάλεια του κ. Σαμαρά λόγω της ισχυρής αμφισβήτησης που δέχεται, γεγονός που ωθεί στελέχη του στενού περιβάλλοντός του να αναζητούν «εσωτερικούς εχθρούς». Σε αυτούς περιλαμβάνουν ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό, με το επιχείρημα ότι δεν στήριξε και δεν στηρίζει επαρκώς τις προσπάθειες της παράταξης.

«Δεν εμπλέκομαι»

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι πίσω από τις κατά καιρούς φήμες περί «υπόγειας συνεννόησης» Κ. Καραμανλή και Αλ. Τσίπρα κρύβονται συνήθως στελέχη προσκείμενα στη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Φήμες που ενοχλούν (εξοργίζουν) τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει να τηρεί ουδέτερη στάση στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της παράταξης. Δεν αποθαρρύνει αλλά και δεν ενθαρρύνει κανέναν βουλευτή ή κομματικό στέλεχος που σπεύδει στο γραφείο του προκειμένου να του εκφράσει την αγωνία του για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Αποκρούει, ωστόσο, σταθερά τις προτάσεις, τις εισηγήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τις πιέσεις όσων του ζητούν να εγκαταλείψει τη στάση ουδετερότητας που τηρεί και να ηγηθεί των πρωτοβουλιών για την ανασύνταξη του χώρου της ευρύτερης Κεντροδεξιάς. «Δεν εμπλέκομαι», είναι η μονότονη απάντησή του, καθιστώντας κάτι περισσότερο από σαφή την απόφασή του να μην εμπλακεί σε διαδικασίες που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν τριβές και εντάσεις και είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να συμφωνεί με τα στελέχη εκείνα που τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών με καταληκτικό στόχο την αλλαγή ηγεσίας. Πιστεύει ακόμη ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν μπορεί να αναληφθεί καμιά πρωτοβουλία σε κομματικό επίπεδο.

Από την άλλη θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, δεν είναι κατάλληλος κι ο χρόνος για να εκδηλωθεί και να έχει αποτέλεσμα μια προσπάθεια αμφισβήτησης και καθαίρεσης του κ. Σαμαρά. Το καταστατικό του κόμματος προσφέρει μεν αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη η δυναμική εκείνη, ούτε και ο αριθμός των βουλευτών που με την υπογραφή τους θα ενεργοποιήσουν τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρώην πρωθυπουργός συνιστά στα στελέχη που τον επισκέπτονται να επιδείξουν ψυχραιμία και υπομονή. Να περιμένουν μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το προσδιορίσει χρονικά, καθώς οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την πορεία της κυβέρνησης αλλά και της χώρας γενικότερα.


Σχολιάστε εδώ