Λάθος το «πάση θυσία ευρώ»

Ανεξάρτητα, δε, από το γεγονός ότι η συνταγή τους για δήθεν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει αποτύχει και θα έπρεπε η συμπεριφορά τους να τροποποιηθεί ανάλογα, αυτή η συμπεριφορά οδήγησε την κυβέρνησή μας σε μια ακραία και άστοχη, κατά τη γνώμη μας, απόφαση. Η κυβέρνηση συγκέντρωσε ένα χρηματικό ποσό, αφού απογύμνωσε από τα αποθεματικά τους τους δήμους, τα νοσοκομεία, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή όλο το χρήμα που διέθετε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας συγκεντρώθηκε στον λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος για εξόφληση των υποχρεώσεων.

Έτσι, η λειτουργία του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σύντομα θα καταστεί έντονα προβληματική. Οι δανειστές μας όμως θα ικανοποιηθούν γιατί όλα αυτά τα χρήματα θα πάνε για να πληρωθούν οι τόκοι και ό,τι απομείνει θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου. Είναι άστοχο το μέτρο αυτό γιατί ενώ μπορούσε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις λίστες των «ΛΗΣΤΩΝ» και να αποκτήσει ταμειακή ευχέρεια, εντούτοις προτίμησε να τις βάλει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, όπως έγινε μέχρι τώρα, και στα ταμεία του κράτους δεν μπήκε ούτε ευρώ. Και αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ του ελληνικού λαού. Και επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις αγνόησαν αυτήν την πηγή εσόδων, ο λαός περίμενε διαφορετική συμπεριφορά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άραγε αυτοί που περιέχονται στις λίστες είναι τόσο δυνατοί ώστε με όλες τις κυβερνήσεις να βγαίνουν αθώες περιστερές; Και αν δεχθούμε ότι μπορεί να καλύψει αυτόν τον μήνα τους μισθούς, τις συντάξεις και τις δανειακές μας υποχρεώσεις, με την ανάλωση των χρημάτων των ταμείων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τον επόμενο μήνα ποιοι θα έχουνε, άραγε, σειρά να στραγγιστούν, γιατί τα έσοδα από την είσπραξη του φετινού φόρου εισοδήματος δεν θα αρχίσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου. Έτσι, με τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης η ασφυξία επιδεινώνεται επικίνδυνα και για τα δημόσια έσοδα τα οποία θα υποστούν καθίζηση και για την αγορά που θα έχει μεγάλη πτώση της ήδη μειωμένης ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εντός ολίγου θα ακούμε για ευρώ και ευρώ δεν θα βλέπουμε.

Επειδή βασικός σκοπός του νομίσματος είναι η εξυπηρέτηση των συναλλαγών, η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ασφυξία ρευστότητας, σκέπτεται να καταφύγει στην κυκλοφορία διπλού χρήματος.

Οι σχετικές συζητήσεις και ζυμώσεις μέσα στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση αυτού του μέτρου άρχισαν από τις αρχές Μαρτίου. Όταν επιτέλους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντελήφθησαν το παιχνίδι των δανειστών μας και της Ευρωζώνης, αυτοί συνεχώς προέβαλαν καινούριους όρους, ανέβαζαν τον πήχη των απαιτήσεών τους και ανέβαλαν συνεχώς τη λήψη οριστικών αποφάσεων για το ελληνικό πρόβλημα.

Όπως γράψαμε και στο προηγούμενό μας άρθρο, είναι άστοχη η κυκλοφορία διπλού χρήματος, διότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα επιλύσει. Και απορούμε γιατί η σημερινή κυβέρνηση καταφεύγει σε λύσεις -μπαλώματα που προκαλούν προσωρινή ανακούφιση, με τεράστια μελλοντική νομισματική αρνητική επίπτωση. Επειδή έχουν αντιληφθεί οι δανειστές μας της Ευρωζώνης ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα, γι’ αυτό και συνεχίζει την εφαρμογή μιας αποτυχημένης συνταγής, την οποία κάνει ακόμη σκληρότερη.

Εδώ που έφτασαν τώρα τα πράγματα, να εμπαίζονται η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί μας αξιωματούχοι και η συνταγή της «τρόικας» να γίνεται δυσβάστακτη για τον ελληνικό λαό, μία είναι η μόνη διέξοδος. Η εγκατάλειψη της Ευρωζώνης και του ευρώ και η επάνοδος στο εθνικό μας νόμισμα. Το «πάση θυσία ευρώ» είναι ένα ξενόφερτο σύνθημα, που οδηγεί στην εξόντωση της ελληνικής οικονομίας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να εκδηλώσει την απόφασή του με τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. Εάν αποφασίσει ότι εγκρίνει το ευρώ πάση θυσία, τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να πράξει ανάλογα. Δυστυχώς, όμως, ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιληφθεί ότι οι δήθεν εταίροι μας δεν μας αντιμετωπίζουν ως ισότιμο μέλος και φυσικά μας δανείζουν με τεράστιο κέρδος, δηλαδή με τοκογλυφικά επιτόκια και με την εφαρμογή μέτρων που οδηγούν στην εξόντωση της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος, φυσικά, των οικονομιών των άλλων ισχυρών μελών της Ευρωζώνης.

Τελειώνοντας τη σημερινή μας παρουσίαση, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όταν το χρήμα που κυκλοφορεί δεν επαρκεί, τότε δεν εξυπηρετεί τις συναλλαγές και οδηγεί σε μαρασμό την οικονομία.

Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει την ιδανική λύση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πριν η ζημιά γίνει ανεπανόρθωτη. Με ημίμετρα διπλού χρήματος και κυκλοφορία ομολόγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά η κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι γρήγορα θα βρεθεί κάποια λύση. Γιατί τώρα η ελληνική οικονομία βαδίζει χωρίς δική της νομισματική πολιτική. Πλοίο χωρίς πυξίδα. Ευχόμαστε η λύση που θα δοθεί να θεραπεύσει το φαινόμενο της ασφυξίας της ρευστότητας για να πάρει ο ελληνικός λαός ανάσα ζωής και να σταματήσει η απειλή μιας ανθρωπιστικής κρίσης που άρχισε πλέον να διαφαίνεται.


Σχολιάστε εδώ