Κεφαλαιοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ εξήγγειλε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση η οποία αφορούσε ιδιοκτήτη μικρομεσαίας επιχείρησης που λόγω αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του στον ΟΑΕΕ είναι ανασφάλιστος, με αποτέλεσμα να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ίδιος και η οικογένειά του, δήλωσε γνώστης του προβλήματος και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύντομα υπουργική απόφαση, στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίσθηκε πρόσφατα για την ανθρωπιστική κρίση, με την οποία οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Προχώρησε, όμως, και παραπέρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της κεφαλαιοποίησης των οφειλών, η εξόφληση των οποίων θα γίνεται είτε με την υπαγωγή σε μικρότερη κλάση, οπότε θα χορηγείται μικρότερη σύνταξη, είτε με συμψηφισμό όταν θα βγαίνει η σύνταξη, από την οποία θα παρακρατείται ένα ποσό για την εξόφληση των χρωστούμενων εισφορών.

Να σημειωθεί ότι την πρόταση αυτή οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης την είχαν υποβάλει επανειλημμένα στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά εκείνοι αγρόν ηγόρασαν…

Ανάλογη πρόταση είχε κάνει εγγράφως και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος προς τον τότε υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά την έκοψε η «τρόικα»! Ο κ. Σπυρόπουλος είχε προτείνει να κεφαλαιοποιηθούν οι οφειλές μέχρι το 2018, με την υποχρέωση του εργοδότη να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές. Σύμφωνα, δε, με μελέτη που είχε γίνει το ΙΚΑ με τα τρέχοντα κάλυπτε όλες τις ταμειακές υποχρεώσεις του. Αποδεικνύεται, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση ότι το μόνο που ήθελε και θέλει η «τρόικα» είναι να έχει σε δεσμά την ελληνική κοινωνία και τη χώρα, για να την κυβερνάει το Βερολίνο, κάτι που επιδιώκεται και τώρα.

***

100.000 θα μπουν στη ρύθμιση, με οφειλές 1,3 δισ. ευρώ!

Μέχρι και την Πέμπτη στη ρύθμιση των 100 δόσεων είχαν ενταχθεί 59.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, όταν στις πέντε προηγούμενες ρυθμίσεις είχαν μπει 49.000. Και υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν πάνω από 100.000, όπως εκτιμά ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ Τάσος Πετρόπουλος, μετά την απόφαση να υπαχθούν και οι οφειλές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ότι με τη δόση του Μαΐου θα πρέπει να έχουν πληρωθεί οι εισφορές Μαρτίου και Απριλίου. Μέχρι στιγμής, πάντως, είχε μπει ζεστό χρήμα στο Ταμείο, και συγκεκριμένα 14.000.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι οι συνολικές οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι αν δεν πληρωθεί η δόση μέχρι τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο ο υπόχρεος δεν χάνει τη ρύθμιση.


Σχολιάστε εδώ