Θα βγει καπνός;
Τα τελευταία 24ωρα είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να καταλήξουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, κάτι που ενδεχόμενα να ανακοινωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες δεν κινούνται σ’ αυτό το μήκος κύματος. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και «θα πάμε σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι σε περίπτωση… ασυμφωνίας τη λύση θα κληθεί να τη δώσει ο ελληνικός λαός μέσα από ένα δημοψήφισμα, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των εκλογών. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι οι «κόκκινες» γραμμές (σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις) παραμένουν, αλλά υπό το βάρος των πιέσεων είναι εμφανείς οι τάσεις υποχώρησης και στα τέσσερα αυτά ζητήματα. Στο παρασκήνιο επιχειρούν να μεταθέσουν για τον Ιούνιο τη συζήτηση για τα «ακανθώδη» θέματα, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να δηλώνει ότι τότε θα τεθούν όλα επί τάπητος. Το ερώτημα είναι αν οι δανειστές θα αποδεχτούν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μια ενδιάμεση συμφωνία και εκταμίευση μέρους ή ολόκληρης της δόσης ή -αντίθετα- θα επιμείνουν στη θέση τους για μια συνολική συμφωνία με όλες τις μεταρρυθμίσεις. Για λόγους τακτικής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν συζητήθηκε, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας κινείται με το άγχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καθώς οι της Αριστερής Πλατφόρμας εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι στην προοπτική ενός συμβιβασμού και στη λογική της «πάση θυσία» συμφωνίας με τους δανειστές. Ο Π. Λαφαζάνης μάλιστα υποστήριξε δημόσια ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ένα Grexit και ότι μεγαλύτερες θα είναι οι συνέπειες για την Ευρωζώνη. Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την Ευρώπη ή με τα παρωχημένα μυαλά. Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατήγγειλαν ότι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις συμπεριφέρονται ως συνήγοροι της άκαμπτης και αδιάλλακτης στάσης των δανειστών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 78% καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει πάση θυσία συμφωνία με τους δανειστές. Τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζουν στο κλίμα κινδυνολογίας, με το BBC να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβιβαστεί, αλλιώς καταρρέει, ενώ το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ημέρες και όχι εβδομάδες για να κάνει συμφωνία. Οι «Financial Times» «αποκάλυψαν» ότι η μη καταβολή των συντάξεων δεν είχε να κάνει με τεχνικό πρόβλημα, όπως εξήγησε η κυβέρνηση, αλλά με το ότι δεν υπήρχαν χρήματα στα κρατικά ταμεία.
***
Αντιδράσεις
Η δήλωση του πρωθυπουργού για την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε περίπτωση που «ναυαγήσουν» οι διαπραγματεύσεις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χρήμα για κάτι τέτοιο, ενώ αρνητικό εμφανίζεται και το Βερολίνο. Τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία και προειδοποίησε ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το ΚΚΕ παρατήρησε ότι με την ανακοίνωσή του ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει τον ελληνικό λαό να δεχθεί νέα επώδυνα μέτρα και δεσμεύσεις. Ο Β. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν συμφωνία με μια κυβέρνηση που βρίσκεται υπό την αίρεση ενός δημοψηφίσματος. Το 61% των Ελλήνων, με βάση τις δημοσκοπήσεις, διαφωνεί με το δημοψήφισμα, ενώ το 72% λέει «όχι» σε νέες εκλογές.
***
Μερική… αποκαθήλωση!
Το θέμα, ωστόσο, που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες ήταν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός όσον αφορά τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας. Η ενεργοποίηση του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη και η τοποθέτηση του Ευκλ. Τσακαλώτου ως συντονιστή της ελληνικής ομάδας ερμηνεύτηκαν ως κίνηση αποδυνάμωσης του Γ. Βαρουφάκη, αν και ο τελευταίος επιμένει ότι εξακολουθεί να έχει την εποπτεία των διαπραγματεύσεων. Οι αλλαγές αυτές ήρθαν λίγα 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, όπου ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε τα μαζικά «πυρά» των ευρωπαίων ομολόγων του. Πληροφορίες που ήθελαν τον Γ. Ντάισελμπλουμ να έχει δηλώσει ότι ήταν εκείνος που ζήτησε την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών φόρτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα κι έκανε λόγο για στοχευμένες επιθέσεις που δέχεται ο κ. Βαρουφάκης και εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη τις αλλαγές στην ελληνική ομάδα, επισήμαναν όμως ότι τα προβλήματα παραμένουν ως έχουν. Η Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στην επιλογή Βαρουφάκη και αν προσπαθήσει να απεμπλακεί θα είναι ομολογία ότι απέτυχε η διαπραγμάτευση που δήθεν έκανε. Το Ποτάμι σημείωσε ότι οι αλλαγές έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, ενώ το ΚΚΕ παρατήρησε ότι όποια και αν είναι η σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας τα επώδυνα μέτρα που έρχονται είναι… αναπόφευκτα. Την ίδια στιγμή τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης σχεδόν… πανηγύριζαν και προεξοφλούσαν το πολιτικό τέλος του Γ. Βαρουφάκη, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο με στόχο την «εξόντωσή» του. Η λεκτική επίθεση που δέχθηκε από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου σε ταβέρνα στα Εξάρχεια ήταν το… κερασάκι στην τούρτα μιας δύσκολης γι’ αυτόν εβδομάδας.