Θαυμασμό προκαλεί η αντοχή του Προέδρου

* Οι Έλληνες της Αιγύπτου υποδέχονται πάντα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τους εκπροσώπους της πατρίδας, όταν αυτοί επισκέπτονται τη χώρα του Νείλου. Παρευρέθησαν δυναμικά στη συγκέντρωση που οργάνωσε η πρεσβεία για να χαιρετίσουν τον Πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο, αλλά, δυστυχώς, η οργάνωση ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Από τα πλέον στοιχειώδη είναι ότι η δεξίωση αποφασίστηκε να γίνει στον κήπο χωρίς να ληφθούν υπόψη οι καιρικές συνθήκες, τα μικρόφωνα δεν λειτουργούσαν και χρειάστηκε ο Πρόεδρος να επιστρατεύσει όλες τις φωνητικές του δυνάμεις για να χαιρετίσει τους έλληνες παροίκους.

* Οι αιγύπτιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η επίσκεψη του έλληνα Προέδρου στην Αίγυπτο και η ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα και Κύπρο ήταν μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία, διότι ενώ προηγουμένως η Τουρκία είχε κάποια επιρροή στις σχέσεις αυτές, τώρα οι απευθείας συνομιλίες βοηθούν στην εδραίωση μιας πραγματικής κοινής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

* Ο έλληνας Πρόεδρος πήγε στο Κάιρο για να παρευρεθεί στα θυρανοίξια του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Θεόδωρου, ωστόσο από ορισμένους κύκλους έγινε προσπάθεια να μειωθεί η παρουσία του στις εκδηλώσεις του Πατριαρχείου. Στη συναυλία του γνωστού συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και της αηδού Φωτεινής Δάρρα, που οργάνωσε το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης, όπου παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Εκκλησίας και πλήθος κόσμου, η πλειοψηφία των διπλωματικών μας αρχών ήταν απούσα. Προτίμησαν να παρευρεθούν στο δείπνο του Προέδρου, εκτιμώντας, μάλλον, πως είναι περισσότερο χρήσιμο για την καριέρα τους.

* Οι δηλώσεις του Προέδρου κ. Πρ. Παυλόπουλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στη Μ. Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο έχει ως προϋπόθεση τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, έτυχαν ευρείας προβολής στα ΜΜΕ της Αιγύπτου, διότι ακούστηκαν σαν ευχάριστη μουσική σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλές κριτικές από τη Δύση. Χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση του έλληνα Προέδρου ότι οι άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου θα συμβάλουν στη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης της ΑΟΖ.

* Θαυμασμό προκάλεσε στους αιγύπτιους δημοσιογράφους η αντοχή που επέδειξε ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δίνοντας κατά σειρά τρεις συνεντεύξεις, δύο τηλεοπτικές και μία σε εφημερίδα, που διήρκησαν μία περίπου ώρα. Αισθητή ήταν η παρουσία και η εμπειρία του γενικού γραμματέα της Προεδρίας, πρέσβη κ. Γ. Γενηματά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Προέδρων.


Σχολιάστε εδώ