Ερντογάν προς Ακιντζί: «Στο Κυπριακό το αφεντικό είμαι εγώ»

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας μετριοπαθής «αριστερός» (όσο αριστερός μπορούσε να είναι κάποιος στο ψευδοκράτος), σχεδόν περιθωριακός πολιτικός, παρά το γεγονός ότι είχε εκλεγεί δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας τη δεκαετία του ’80, κατόρθωσε να αναδειχθεί ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, καθώς πέρασε στον β’ γύρο των «εκλογών» συσπειρώνοντας όλο το Κέντρο και τμήματα της Κεντροδεξιάς που είχαν συγκρουστεί με την αδιαφανή και προβληματική διακυβέρνηση του ψευδοκράτους από τον Έρογλου.

Ως δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο κ. Ακιντζί είχε συνεργαστεί με τον δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη για την κατασκευή κοινού αποχετευτικού δικτύου, ένα πρωτοποριακό για την περίοδο εκείνη έργο, που ήταν και το πρώτο (αν όχι και μοναδικό για πολλά χρόνια) μεταξύ των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους.

Υποστηρικτής των σχεδίων λύσης του Κυπριακού, συμμετείχε ενεργά στην καμπάνια για την υπερψήφιση του Σχεδίου Ανάν και συμμετείχε σε πολλές ακτιβιστικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ αρκετές φορές στο παρελθόν είχε ασκήσει κριτική στην ασφυκτική πολιτική που ασκεί η Τουρκία στο Κυπριακό, προβάλλοντας την ανάγκη ύπαρξης ευρύτερων περιθωρίων δράσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Ακιντζί δέχθηκε, μία ημέρα μετά την εκλογή του, μια απροκάλυπτη και υβριστική επίθεση από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος εξεμάνη όταν άκουσε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο για δύο «αδελφές πατρίδες» -δημοσίως μάλιστα απάντησε ότι υπάρχει η «μητέρα πατρίδα» και το «παιδί»- και ότι η Τουρκία έχει θυσιάσει ανθρώπους της στην Κύπρο και συνεχίζει να προσφέρει 1 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Ήταν ένα σαφές μήνυμα στον Ακιντζί αλλά και στους Τουρκοκύπριους, καθώς η οικονομία του ψευδοκράτους σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε αυτή την οικονομική βοήθεια, ενώ πλέον και η γεωργική παραγωγή θα εξαρτάται από τον νέο υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία στα Κατεχόμενα. Ο Ερντογάν συνέχισε και την επομένη ημέρα προειδοποιώντας τον Ακιντζί να «ακούει τι λέει» και τον κάλεσε να συνειδητοποιήσει ότι «δεν θα κάνει του κεφαλιού του» στο Κυπριακό.

Προς επίρρωση των λεγομένων του τούρκου Προέδρου, ο πρωθυπουργός Αχμ. Νταβούτογλου έδωσε τη χαριστική βολή δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, υπενθυμίζοντας ότι και όταν ανέλαβε ο Ταλάτ είχε γίνει το ίδιο, αλλά μετά όλα πήραν τον δρόμο τους.

Φροντίζοντας μάλιστα να τραβήξουν κι άλλο το σχοινί, οι Τούρκοι απέτρεψαν τον Μ. Ακιντζί από το να συναντηθεί με τον Ν. Αναστασιάδη και έτσι αντί αυτής της συνάντησης ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης μετέβη χθες στην Άγκυρα για να συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία και να πάρει τη «γραμμή» για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης, πάντως, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, παρουσία και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς, δεν μετακινείται ουσιαστικά από τις πάγιες κατευθυντήριες γραμμές της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αν και είναι ιδιαίτερα έντονη η διαφοροποίηση τουλάχιστον σε στυλ και φρασεολογία.

Σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια, ο κ. Ακιντζί υιοθετεί ακριβώς τη σταθερή θέση του ψευδοκράτους και αποδέχεται το άνοιγμα των Βαρωσίων με αντάλλαγμα, όμως, την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για τις εξαγωγές τουρκοκυπριακών προϊόντων και αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου Ερκάν στην κατεχόμενη Λευκωσία, κινήσεις, όμως, που συνιστούν ουσιαστικά έμμεση αναγνώριση κρατικής οντότητας.

Όμως και στο θέμα των υδρογονανθράκων οι πρώτες τοποθετήσεις του δεν απομακρύνονται από το γενικό πλαίσιο που υποστήριζε ο Έρογλου και η Άγκυρα.

«Αντί να διαφωνούμε για το φυσικό αέριο πριν ακόμη εξορυχτεί, ας συμφωνήσουμε για το πώς θα διαμοιράζεται ο πλούτος και με μια λύση να μεταφέρουμε μαζί το αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί, θέση που παραπέμπει στη γνωστή πρόταση Έρογλου που έχει απορριφθεί από τη Λευκωσία.

Καθώς από αύριο, που φθάνει στο νησί ο νορβηγός μεσολαβητής του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ουσιαστικά ξεκινά ατύπως η διαδικασία των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση, παρά τον ενθουσιασμό του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος μάλιστα έχει κοινή καταγωγή με τον Ακιντζί (Λεμεσός), οφείλει να κινηθεί προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του Δ. Χριστόφια, ο οποίος θεώρησε ότι αρκούσε η εκλογή του φίλου του (που είχε επιδοτηθεί για τις σπουδές του από το ΑΚΕΛ) Μ. Α. Ταλάτ για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν να γίνουν σοβαρές υποχωρήσεις για να στηριχθεί ο Ταλάτ χωρίς ποτέ να υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται κάποια νέα γεώτρηση από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν της ενδεχόμενης πραγματοποίησης σεισμικών ερευνών από την TOTAL, που δεν εκτιμάται όμως ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και την επαναφορά του «Barbaros».

Όμως, η Λευκωσία δεν έχει σκοπό, παρά τις απειλές, να αναστείλει ή να δεχθεί σύνδεση της διαδικασίας των συνομιλιών με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Αίγυπτο για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12 και το κοίτασμα Αφροδίτη αρχικά προς την Αίγυπτο και κατόπιν προς την Ιορδανία.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί μια νέα συμφωνία με την Αίγυπτο για την κατασκευή υποθαλάσσιων διασυνοριακών αγωγών μέσω των οποίων θα μεταφέρεται κυπριακό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο.

Και μόνο η παρουσία του αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στη Λευκωσία στο πλαίσιο της τριμερούς αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών για εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, που μαζί με τη Συρία και το Ισραήλ αποτελούν τους πραγματικούς «εφιάλτες» του Ερντογάν, ερεθίζουν την Άγκυρα και αποτελούν ισχυρό όπλο και στοιχειώδη ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνδυασμό φυσικά και με την άριστη σχέση που διατηρεί με το Ισραήλ.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ