Γιατί να κόψει κανείς αποδείξεις στα νησιά όταν η ΔΟΥ στη Μύκονο έχει μείνει με επτά άτομα;

Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την αναπόληση του συνθέτη για τη χρονιά εκείνη, αλλά με τη μόδα που θα δημιουργηθεί αυτό το καλοκαίρι στα νησιά και πιο συγκεκριμένα με το φαινόμενο όπου όλες οι συναλλαγές θα κορυφώνονται στα 69 ευρώ ή -ακόμη καλύτερα- θα «σπάνε» σε κομμάτια έως 69 ευρώ.

Αφήνοντας στην άκρη πληθώρα ερωτημάτων που γεννά αυτή η λογική των ιθυνόντων (π.χ. γιατί μένουν απ’ έξω οι τουριστικές Ύδρα και Κέα, ενώ συμπεριλαμβάνεται η δοκιμαζόμενη από την κρίση Κάλυμνος, από ποιον αλγόριθμο προέκυψε το 70, τι είδους κάρτες θα μοιραστούν στους κατοίκους, πού θα τις βρίσκουν οι αλλοδαποί τουρίστες και ποιος θα τους ενημερώνει κ.ά.) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι απέναντι στη συγκεκριμένη κυβερνητική δράση εύκολα θα δημιουργηθεί η αντίδραση όσων επωφελούνται από τη φοροδιαφυγή. Και βέβαια θα δημιουργηθεί το κίνημα του «ό,τι πάρετε 69 ευρώ», ενώ το κόστος δωματίου ξενοδοχείου των 120 ευρώ τη βραδιά για ένα ζευγάρι, θα γίνει αυτομάτως 60 ευρώ ανά άτομο.

Ακόμη θα υπάρξουν και διαφορετικές αντιδράσεις, αφού για να έχει κανείς το κεφάλι του ήσυχο, θα επιλέξει, αν έχει τη δυνατότητα, να εκδράμει σε νησιά όπου δεν θα ισχύει το παράλογο αυτό μέτρο, με πιθανότερο αποτέλεσμα να δούμε τους καλοκαιρινούς μήνες την Ελλάδα να «παίρνει κλίση» προς την πλευρά του Ιονίου.

Παρατηρείται λοιπόν για μια ακόμη φορά το φαινόμενο της λήψης βιαστικών και αμφιβόλου αξίας και απόδοσης αποφάσεων, υπό το άγχος και τον πανικό του δημοσιονομικού προβλήματος.

Μεγάλοι μαθηματικοί λένε πως για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να έχεις κατανοήσει σε βάθος ποιο είναι το πρόβλημα κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο από όπου πρέπει να αρχίσει η κυβέρνηση σήμερα. Στα περισσότερα νησιά στα οποία εντοπίζεται το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της μειωμένης απόδοσης ΦΠΑ (Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Κως, Σαντορίνη, Τήνος, Μήλος) μέχρι πρότινος υπήρχαν Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) πλήρως λειτουργικές, με τμήματα ελέγχου και στελεχωμένες σε βαθμό που τους επέτρεπε να διενεργούν στοιχειώδεις προληπτικούς ελέγχους, διατηρώντας κάποιο έστω επίπεδο φορολογικής συμμόρφωσης εντός των ορίων τους.

Από το 2012, με συνεχόμενες αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, οι ΔΟΥ αυτές συγχωνεύθηκαν, καταργήθηκαν, αποδυναμώθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα η ΔΟΥ Μυκόνου να αριθμεί επτά άτομα προσωπικό, χωρίς αρμοδιότητες ελέγχου!

Ταυτόχρονα, κατά την ίδια χρονική περίοδο, προσωπικές έριδες των υψηλά ιστάμενων για τον έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου, οδήγησαν στη διάσπαση των αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα το ΣΔΟΕ να απωλέσει την αρμοδιότητα των προληπτικών ελέγχων και να σταματήσει ο προληπτικός έλεγχος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλα αυτά τα νησιά. Κατά συνέπεια, σήμερα υπολείπονται σε είσπραξη ΦΠΑ από 20% έως 60% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Αφού λοιπόν, πρωτίστως, αποδοθεί η ευθύνη στο κομμάτι που αναλογεί στον καθένα για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο όλη αυτή την περίοδο και τον αντίκτυπο που έχει το γεγονός αυτό και στις σημερινές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, ας εφαρμοσθεί επιτέλους το σχέδιο που η ίδια ηγεσία ανακοινώνει από τον Σεπτέμβριο του 2012, αυτό της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS.

Έτσι, λοιπόν, ένα συνεργείο ελέγχου (από αυτά που άμεσα πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους στα συγκεκριμένα νησιά), εφοδιασμένο με ένα ελαφρύ τάμπλετ (ούτε καν λάπτοπ), συνδεδεμένο με τη βάση του TAXIS και μόνο με τη φυσική του παρουσία έξω από ένα κατάστημα, έχει άμεση εικόνα για την απόδοση (σωστών) αποδείξεων σε όλους τους πελάτες.

Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν εξέδιδαν αποδείξεις, δεν βλέπω τον λόγο για να εκδίδουν τώρα με τη χρήση της κάρτας. Αλήθεια, τι απέγινε εκείνο το μέτρο που προέβλεπε έκπτωση για το ποσό των αποδείξεων υδραυλικών, ηλεκτρολόγων ή όποιων άλλων θέλετε;

Υπήρχε περίπτωση να μην απαιτούσαν όλοι απόδειξη με το συγκεκριμένο δεδομένο;

Λύσεις λοιπόν υπάρχουν, βασισμένες στην κοινή λογική, στην κοινή πείρα και τα διδάγματα του παρελθόντος. Λύσεις που πραγματικά δίνουν απαντήσεις και δεν δίνουν μεγαλύτερη διάσταση στα προβλήματα, αρκεί να ληφθούν με ψυχραιμία και τόλμη.

ΤΙΜ. ΝΤΑΝΤΕΣ


Σχολιάστε εδώ