Άγνωστος πόλεμος στην ΕΚΤ για το γερμανικό σχέδιο ασφυξίας!

Το σχέδιο αυτό, που έχουν επεξεργασθεί οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ εδώ και αρκετό καιρό, έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με τη διακοπή της έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), που κρατά «ζωντανές» τις ελληνικές τράπεζες και, ταυτόχρονα, επιτρέπει στο Δημόσιο να χρηματοδοτείται από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μεταφέροντας τις καταθέσεις τους από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ΕΚΤ αύξησε σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ το όριο του ELA, διευκολύνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης, μετά την έγκριση και της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου, να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να σταματήσει η ΕΚΤ να αυξάνει τη ρευστότητα μέσω του ELA για να πάψει να χρησιμοποιείται αυτή η χρηματοδότηση εμμέσως από την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς αυτή τη ρευστότητα είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα οδηγείτο σε έξοδο από την Ευρωζώνη ή σε συνθηκολόγηση με τους δανειστές.

Αυτές οι ακραίες προτάσεις του Βάιντμαν, όμως, αποκρούονται από την πλειοψηφία του συμβουλίου της ΕΚΤ, που δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι μπαίνουν στα χωράφια των πολιτικών και λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μια χώρα εκτός ευρώ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι απαιτείται από το καταστατικό αυξημένη πλειοψηφία 2/3 στο συμβούλιο για να αποφασισθεί η διακοπή του ELA, οι ακραίες προτάσεις Βάιντμαν δεν έχουν τύχη.

Για να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς, ο Βάιντμαν έθεσε θέμα ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, αμφισβητώντας την ποιότητά τους και ζητώντας να αυξηθεί το ποσοστό «κουρέματος» για την αποδοχή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι αρμόδια να παρέχει ELA. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ, η έκτακτη ρευστότητα παρέχεται μόνο σε τράπεζες που διαθέτουν αποδεκτά ενέχυρα.

Σύμφωνα με στοιχεία και υπολογισμούς της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες είχαν στα τέλη Μαρτίου αρκετά ενέχυρα για να δανεισθούν επιπλέον 40 δισ. ευρώ. Με μια αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αξίας των ενεχύρων από 30% σε 50%, το «μαξιλάρι» αυτό θα μειωνόταν σε μόλις 10 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το «μαξιλάρι», με βάση τη σημερινή κατάσταση, είναι πολύ μικρότερο από 40 δισ. ευρώ.

Αν περάσουν οι προτάσεις για αύξηση του «κουρέματος» στα ενέχυρα, ουσιαστικά θα αρχίσει μια αντίστροφη μέτρηση για την παύση της παροχής ρευστότητας, αφού οι τράπεζες θα μπουν σε μια πορεία εξάντλησης των ελάχιστων ενεχύρων που θα τους έχουν απομείνει.

Έτσι, η κυβέρνηση θα έχει μια ασφυκτική προθεσμία να συμφωνήσει με τους δανειστές, αλλιώς θα ρισκάρει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα εκτιμάται ότι αμέσως μόλις επιβληθεί το αυξημένο «κούρεμα», η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων (προσωρινό κλείσιμο τραπεζών, όρια στις αναλήψεις κ.α.) για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μαζικής απόσυρσης καταθέσεων λόγω πανικού.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ