350.000 ευρώ για το γραφείο των 2 αναπληρωτών υπουργών!

Η ετήσια δαπάνη για τα πολιτικά γραφεία των δύο αναπληρωτών υπουργών θα φτάσει στα 350.000 ευρώ. Ας αναλογιστούμε απλώς πόσο πιο αποτελεσματικές θα ήταν δύο και τρεις και τέσσερις πρεσβείες μας σε χώρες όπως, π.χ., το Ιράν, η Ιαπωνία ή η Κορέα, με αυτά τα ποσά που συνήθως πηγαίνουν σε φίλους, συγγενείς και κομματικά στελέχη. Και αυτό δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες.

***

Προκαλούν συνεχώς οι Τούρκοι στη Θράκη

Στη Θράκη κάποιοι επιμένουν να παίζουν με τη φωτιά, θέλοντας να προκαλέσουν το χριστιανικό στοιχείο και να δημιουργούν αναβρασμό και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξε κατευθυνόμενο κύμα αντιδράσεων για το γεγονός ότι τη Μεγάλη Παρασκευή υπήρξε περιφορά του Επιταφίου στο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εχίνου με εκκλησίασμα τους λίγους χριστιανούς που εργάζονται σε υπηρεσίες της περιοχής και στην αστυνομία. Αυτό θεωρήθηκε από τους «προξενικούς» ως μεγάλη πρόκληση και ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων, με πρώτο και καλύτερο τον γνωστό δημοσιογράφο Ντεντέ.

*Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από την επιδίωξη να μην υπάρχει ούτε μια ρωγμή στην εικόνα της αμιγούς μουσουλμανικής περιοχής που θέλουν να επιβάλουν κάποιοι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Θράκης. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανών ελλήνων πολιτών…

*Με την ευκαιρία αυτή μήπως θα έπρεπε να ανοίξει και μια ακόμη συζήτηση; Με ποιο δικαίωμα ο τούρκος γενικός πρόξενος Κομοτηνής περιφέρεται στα μειονοτικά χωριά και σε κάθε τζαμί και βγάζει ομιλία; Πριν από λίγες ημέρες είδαμε φωτογραφίες του κ. Αλί Ριζά Ακιντζί με τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ Μουσταφά Αλί Τσαβούς να παρακολουθούν την προσευχή στο τζαμί του Πολυάνθου και μετά να εκφωνούν ομιλίες… Είναι στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τις διεθνείς συμβάσεις δραστηριοτήτων ή πρόκειται περί ξεκάθαρης υπέρβασης, για την οποία όμως όλοι κάνουν τα στραβά μάτια;

*Μειονοτικοί που ζουν στην Τουρκία και συντονίζουν από εκεί την προσπάθεια προώθησης του τουρκισμού στη Θράκη είναι υποψήφιοι στις τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Μεταξύ αυτών οι Μεχμέτ Μουεζίνογλου, στενός συνεργάτης και φίλος του Ερντογάν και υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, Τανέρ Μουσταφάογλου και Αλί Αρίφογλου με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων» Δυτικής Θράκης Αχμέτ Κοτς με το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ.

*Όσο κι αν θεωρούνται γραφικές κάποιες φωνές στην Τουρκία, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς καλλιεργούν ένα ανθελληνικό κλίμα, το οποίο ίσως επιχειρήσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν.

Έτσι, ο αρχηγός του κόμματος VATAN Ντογκού Περιντσέκ άρχισε πάλι την καμπάνια του για τα «150 νησιά του Αιγαίου που έχει -υποτίθεται- υφαρπάξει η Ελλάδα από την Τουρκία».

*Οι επιστολές που στέλνει ο συγκεκριμένος τούρκος εθνικιστής πότε στην ελληνική πρεσβεία, πότε στη FRONTEX και οι κραυγές του με τις οποίες καλεί την κυβέρνηση του AKP να μη «χαρίσει» τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα, έχουν μικρή σημασία.

Όμως κάποιες άλλες «πρωτοβουλίες» του θυμίζουν σκηνικό Ιμίων. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι οργανώνει τη συμβολική κολυμβητική κούρσα του τούρκου πρωταθλητή της κολύμβησης Σουνάκογλου από τα Δίδυμα στο Φαρμακονήσι, ενώ προγραμματίζει και εκδήλωση για τα «152 κατειλημμένα νησιά» στο Κουσάντασι.

***

Και οι Αλβανοί δεν πάνε πίσω…

Άρχισαν τις προβοκάτσιες οι Αλβανοί εις βάρος του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ εν όψει των δημοτικών εκλογών όπου το κόμμα αποφάσισε να κατέλθει αυτόνομα. Δύο εθνικιστικές εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε με φόντο τη σημαία της Χειμάρρας, που κατά τους αλβανούς δημοσιογράφους ερμηνεύεται ως υποστήριξη της προσάρτησης της Χειμάρρας από την Ελλάδα! Βεβαίως, όπως αποδείχθηκε, η φωτογραφία είναι από παλιά ομιλία του κ. Ντούλε σε σύλλογο Χειμαρριωτών και φυσικά καμία σχέση δεν είχε η σημαία με προσάρτηση στην Ελλάδα.

*Η εκστρατεία αυτή συνεχίστηκε, καθώς οι ίδιοι εθνικιστικοί κύκλοι, που έχουν σχέσεις και με τα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας αλλά και τους Τσάμηδες, άρχισαν να διαρρέουν «πληροφορίες» ότι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΕΑΔ στη Χειμάρρα συμμετείχε στην ένοπλη ομάδα που ευθύνεται για την επίθεση εναντίον αλβανικού φυλακίου στην Επισκοπή.

Αλλά μέχρι τον Ιούνιο έχουμε να δούμε πολλές προβοκάτσιες τέτοιου είδους…

*Σε μια από τις γνωστές επιχειρήσεις συκοφάντησης της Ελλάδας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας και της ΠΕΚΕΜ, όπως και εκατοντάδες άλλοι εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, παραβρέθηκαν στη σύνοδο της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ στη Βιέννη με θέμα «Ελευθερία ειρηνικής συγκέντρωσης και ίδρυσης Συλλόγων», όπου παρουσίασαν τη γνωστή επιχειρηματολογία για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας και την απαγόρευση χρήσης του όρου «τουρκικός» στους συλλόγους τους…

*Τελικά περιμένουμε να δούμε πότε θα αποφασίσουν (η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών) να ενημερώσουν, αν όχι την κοινή γνώμη, τουλάχιστον τη Βουλή για τις πρωτοβουλίες τους στο Σκοπιανό και την προώθηση συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ποια θα είναι αυτά τα ΜΟΕ που συζητά ο κ. Κοτζιάς;

*Από ό,τι μας έλεγαν πάντως γνώστες της περιοχής, η διάνοιξη συνοριακής διόδου στις Πρέσπες δεν ευνοεί απλώς και μόνο την προσπάθεια γνωστών κύκλων των Σκοπίων να υπάρξει όσμωση με την περιοχή στην οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα», αλλά και επειδή ήδη στη σκοπιανή πλευρά της μεθορίου υπάρχει πλήρως αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο, οπότε η δορυφοριοποίηση της ελληνικής περιοχής, οικονομικά τουλάχιστον, θα είναι πιο εύκολη.

*Η συζήτηση ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) με την Τουρκία, που θα διεξάγεται μεταξύ του γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλου και του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Φ. Σινιρίογλου, ας ελπίσουμε ότι δεν θα υποκαταστήσει τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών για την υφαλοκρηπίδα. Εξάλλου, ποτέ στα 13 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει δεν συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές υπηρεσιακός παράγοντας από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ακριβώς για να τονισθεί ο «διερευνητικός» χαρακτήρας τους. Πάντως, αντί για νέα ΜΟΕ με την Τουρκία, θα ήταν προτιμότερο να συζητηθεί η εφαρμογή των υπαρχόντων με πρώτο την αποφυγή προκλήσεων στο Αιγαίο και επίσης την υλοποίηση της συμφωνίας επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται από την Τουρκία.

*Συνταξιοδοτήθηκαν με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας οι πρέσβεις Αλίκη Χατζή, Ιωάννης Ανδρεάδης, Πολυξένη Στεφανίδου, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και Γεώργιος Αυγουστής.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ