Όνειρο είναι, μη με ξυπνάτε…

Αργή και… επώδυνη αποδεικνύεται η προσαρμογή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στη σκληρή πραγματικότητα. Για εβδομάδες μετά τις εκλογές στη Λ. Συγγρού επέμεναν κι επιχειρηματολογούσαν με βάση το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Οι εξελίξεις τους υποχρέωσαν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους και να εγκαταλείψουν τους σχεδιασμούς που έκαναν. Μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν ως σοβαρό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να κληθεί -πριν ή μετά από εκλογές- να συμπράξει σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με σκοπό τη… σωτηρία της χώρας! Μέχρι πρότινος όλα αυτά, διότι τώρα πλέον εμφανίζονται… πεπεισμένοι ότι το σενάριο αυτό έχει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες. Επιπλέον, θεωρούν πως αν ο Αλ. Τσίπρας χρειαστεί στήριξη από την αντιπολίτευση, θα απευθυνθεί πρωτίστως και κυρίως στο Ποτάμι, που δεν θα έχει και μεγάλες αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις.

***

Συνειδητά (αν όχι βάσει σχεδίου) τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απέχουν το τελευταίο διάστημα από τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις της ηγεσίας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσουν τη δυσφορία τους για την άρνηση του Αντ. Σαμαρά να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο. Επίσης επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ότι δεν συμφωνούν συνολικά με τη στρατηγική που ακολουθεί μετά τις εκλογές. Αποτέλεσμα; Η παράταξη εκπροσωπείται στον δημόσιο διάλογο (Βουλή, Μέσα Ενημέρωσης κ.ά.) από τον πολιτικά άπειρο Κ. Καραγκούνη, τους Άδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Α. Μ. Ασημακοπούλου κ.λπ. Η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι. Το πιο σημαντικό: Δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει… ξεχαστεί στην προ των εκλογών περίοδο.

***

Ευθύνες, κυρίως, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επέρριψε ο Αντ. Σαμαράς -στη συνέντευξή του στο Mega- για την αδιάλλακτη στάση που τήρησαν οι δανειστές έναντι της κυβέρνησής του. Αυτό, ωστόσο, είναι μόνο το πρώτο κεφάλαιο από το αφήγημα που έχουν συγγράψει στη Λ. Συγγρού σχετικά με το τι συνέβη το 2014, όταν οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και η χώρα σε εκλογές. Αυτό που δεν είπε ο κ. Σαμαράς είναι ότι στο επιτελείο του πιστεύουν ότι η στάση του ΔΝΤ είχε να κάνει με την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, λένε, εξυπηρετεί τα σχέδια της Ουάσινγκτον για αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

***

Μάθατε τη νέα φαεινή ιδέα του Σαμαρά; Να φτιάξουν οι… φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι «Ευρωπαϊκό Μέτωπο»! Καλά, δεν του φτάνει η καταστροφή που έφερε; Ή θα τους ακούσουν οι έξω; Όλο «Σοι Κύριε» δεν τους έλεγες, Αντώνη, κι εσύ, Βαγγέλη; Εκτός κι αν ο Σαμαράς νομίζει ότι με τον Σταύρο στο τιμόνι θα φοβηθεί η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Ντράγκι… Ή ο αρχηγός της ετοιμόρροπης ΝΔ πιστεύει αφελέστατα ότι θα τρέξουν να μπουν στο «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» ο ιταλός Ρέντσι και ο ισπανός Ραχόι, αν δεν έχει την ίδια τύχη με τον φίλο του τον Αντώνη;


Σχολιάστε εδώ