Υπόγεια διαμάχη Δραγασάκη – Βαρουφάκη

Λέγεται μάλιστα ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να αμβλυνθεί η μεταξύ τους ένταση. Ανάλογες πληροφορίες περί διάστασης απόψεων είχαν κυκλοφορήσει και παλαιότερα με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα, ωστόσο και οι δύο πλευρές είχαν σπεύσει να τις διαψεύσουν. Είχαν μάλιστα αποδώσει τις σχετικές φήμες σε «πολιτικές σκοπιμότητες» που είχαν στόχο να πλήξουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική και αυτό προκύπτει τόσο από τα γεγονότα όσο και από μαρτυρίες κυβερνητικών παραγόντων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις των κ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη κάθε άλλο παρά καλές είναι, οι φορές που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι στο διάστημα μετά τις εκλογές ήταν ελάχιστες και μόνο όταν δεν μπορούσαν να το αποφύγουν. Αν και αντιπρόεδρος, με αρμοδιότητα στα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Δραγασάκης είχε ελάχιστη συμμετοχή ή συμβολή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σοβαρές διαφωνίες με τη στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Βαρουφάκης και κυρίως την επιθετική του τακτική έναντι διαφόρων ευρωπαίων υπουργών και αξιωματούχων. Θεωρεί ότι με τον τρόπο δημιούργησε εχθρικό κλίμα στην Ευρώπη, γεγονός που δυσκόλεψε τη θέση της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας. Η εκτίμησή του αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Δραγασάκης λέγεται ότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις και ως προς τη θεωρία της δημιουργικής ασάφειας, που κατά την άποψή του δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων, και ενδεχομένως της καχυποψίας που υπάρχει στις μεταξύ τους σχέσεις, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης υποβάθμισε τον ρόλο του Γ. Χουλιαράκη (στελέχους που πρόσκειται στον κ. Δραγασάκη) στις διαπραγματεύσεις και ανέθεσε την πρωτοκαθεδρία στους Ν. Θεοχαράκη και Έλενα Παναρίτη, που είναι της δικής του επιλογής. Μαρτυρίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τον κ. Δραγασάκη και την έχει κατά καιρούς εκφράσει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του. Θεωρεί, συγκεκριμένα, ότι προσεγγίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία με οπτική προηγούμενων δεκαετιών.


Σχολιάστε εδώ