Στο παρά πέντε…

Οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας μετατίθενται πλέον για την επόμενη συνεδρίαση στις 11 Μαΐου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη βεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, που θα υπερβεί τα τεχνικά εμπόδια και θα άρει το αδιέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είχε συναντήσεις με την Άνγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ με βασικό αίτημα την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο στις αρχές Μαΐου. Οι έξωθεν πιέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών να ζητούν επίμονα από την ελληνική πλευρά να συμφωνήσει και σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εκταμιευτούν χρήματα για την Ελλάδα. Ορισμένοι εξ αυτών, ανάμεσά τους και ο Β. Σόιμπλε, θέτουν ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας την 30ή Ιουνίου! Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις βασικές («κόκκινες») γραμμές της. Θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

***

Αδιέξοδο

Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει λαϊκή εντολή για ρήξη, αλλά για σκληρή διαπραγμάτευση και παραμονή στο ευρώ. Ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για «αδιέξοδο» και «κοροϊδία» και ότι με τις κινήσεις της η κυβέρνηση οδηγεί σε ασφυξία και νέο Μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα δίνει προς τα έξω την εικόνα μιας Ελλάδας που συνορεύει με τη χρεοκοπία. Τόνισε ακόμη ότι αν ο κ. Τσίπρας πάει σε νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, θα είναι γιατί έχει επιλέξει να επιστρέψει στη δραχμή. Ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εξετασθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική. Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι κυβέρνηση και δανειστές θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, ωστόσο δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος». Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Δ. Μάρδας, οι κινήσεις (δηλώσεις) του οποίου σχετικά με τα ταμειακά αποθέματα της χώρας προκάλεσαν απορίες, ερωτηματικά και ειρωνικά σχόλια.

***

«Πραξικόπημα»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) στην υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών φορέων του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η αιτιολογία που επικαλέσθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν ότι υποχρεώθηκαν να επιλέξουν τη συγκεκριμένη λύση λόγω του ότι δεν υπήρχαν τα χρήματα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους για την καταβολή μισθών-συντάξεων του Μαΐου και την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για «πραξικοπηματική ενέργεια» και να προειδοποιεί ότι θα αναζητηθούν ευθύνες. Το Ποτάμι προειδοποίησε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κατάρρευση του κράτους θα είναι πλήρης. Ο Β. Βενιζέλος έκανε λόγο για ταμειακή χρεοκοπία. Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις κι από την πλευρά των περιφερειαρχών και δημάρχων, αλλά και των διοικήσεων των ΑΕΙ, που επισημαίνουν ότι η δέσμευση των αποθεματικών τους θα έχει πολλές και οδυνηρές συνέπειες.

***

Επιπτώσεις

Χαμηλό βαρομετρικό στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις λόγω της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού. Με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις και διαβήματα η Ουάσινγκτον υπογράμμισε την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αυτό και προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί μη φιλική (εχθρική) ενέργεια και θα υπάρχουν επιπτώσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι ο Σ. Ξηρός δεν απελευθερώνεται, απλώς αλλάζει ο τρόπος κράτησής του. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες των ΗΠΑ, ενώ ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος αντέτεινε ότι και οι Αμερικανοί απελευθέρωσαν κρατούμενους στο Γκουαντάναμο. Την έντονη ενόχλησή της για την απόφαση της κυβέρνησης εξέφρασε με διάβημα του Foreign Office και η Μ. Βρετανία.

***

Στήριξη

Ως μήνυμα στήριξης προς τον Γ. Πανούση ερμηνεύτηκε η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στον απόηχο των επικρίσεων που δέχθηκε ο πρώτος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επέμβαση της αστυνομίας στην πρυτανεία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια αστυνομία φιλική προς τους πολίτες, στη βάση του σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων. Προειδοποίησε δε ότι είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάσουν τη δημοκρατία και να διαρρηγνύουν την κοινωνική ενότητα, κάτι που θεωρήθηκε ως μήνυμα προς τον χώρο των λεγόμενων αντιεξουσιαστών. Στο μέτωπο της Χρυσής Αυγής, χρονοβόρα θα είναι, ως φαίνεται, η δίκη που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, αλλά διακόπηκε για να επαναληφθεί στις 7 Μαΐου, αφού μέχρι τότε θα έχουν ορισθεί συνήγοροι για όλους τους κατηγορούμενους. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η διαδικασία θα κρατήσει αρκετούς μήνες, ενδεχομένως και δύο χρόνια. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση απουσίασαν ο Ν. Μιχαλολιάκος και τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της οργάνωσης.


Σχολιάστε εδώ