Σαμαράς: Δεν φεύγω Βουλευτές: Φύγε τώρα

Στην αντίπερα όχθη μεγάλος αριθμός στελεχών υπογραμμίζει την ανάγκη να δρομολογηθούν οι αναγκαίες αλλαγές -και στο επίπεδο της ηγεσίας- προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της Νέας Δημοκρατίας, πριν αυτό καταστεί αδύνατο όσο και απαγορευτικό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και αρκετοί από τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους (Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης κ.α.), οι οποίοι φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στη σύμπτυξη ενός ενιαίου μετώπου με στόχο την αλλαγή ηγεσίας.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο και ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό διακινούνται πληροφορίες για συλλογή υπογραφών βουλευτών προκειμένου να τεθεί θέμα ηγεσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη Λ. Συγγρού είναι βέβαιοι ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα διότι -με βάση το σχετικό άρθρο στο καταστατικό- απαιτούνται οι υπογραφές 27 βουλευτών για να τεθεί θέμα και η ψήφος 42 για να αμφισβητηθεί ο κ. Σαμαράς. Ο ίδιος μάλιστα, στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του (Mega) αντιμετώπισε με ειρωνική διάθεση τις κινήσεις των διαφωνούντων λέγοντας ότι «εδώ και καιρό ακούει για υπογραφές», πλην όμως ακόμη δεν τις έχει δει, πετώντας ουσιαστικά το γάντι στην απέναντι πλευρά, γεγονός που εξόργισε πολλούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και η αναφορά του ότι είχαν την ευκαιρία, αλλά «κανείς δεν έθεσε θέμα ηγεσίας στα όργανα».

Ένδειξη αλαζονείας θεωρήθηκε η δήλωσή του ότι έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί «όταν έρθει η ώρα κι όταν κρίνουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή». Ενδεικτικό της διάθεσης της Λ. Συγγρού να τραβήξει το σχοινί είναι και το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος άφηναν να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να προγραμματιστεί για τον προσεχή Οκτώβριο, τώρα το μεταθέτουν για το 2016! Το σίγουρο είναι ότι στην παρούσα φάση ο κ. Σαμαράς εκμεταλλεύεται δύο παράγοντες:

Πρώτον, την αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα, καθώς οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο δραματικών εξελίξεων. Δεύτερον, ότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη η δυναμική εκείνη που θα θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες ενεργούς αμφισβήτησης.

Θέμα χρόνου

«Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή Κεντροδεξιά και κάποιοι από εμάς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να την αποκτήσει», υπογράμμισε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις επιμένει στην ανάγκη ριζικών αλλαγών στη Νέα Δημοκρατία προκειμένου «να μην έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ». Φαίνεται δε να είναι εκείνη που στη φάση αυτή έχει αναλάβει το βάρος της αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά, αφήνοντας παράλληλα να διαφανεί ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες θα είναι μεταξύ των διεκδικητών της αρχηγίας. Δεν φαίνεται μάλιστα να συμφωνεί με τον Κ. Καραμανλή που είναι της άποψης ότι όλα πρέπει να γίνουν την κατάλληλη στιγμή και πάντως όχι πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη χώρα. «Ο χρόνος που περνάει, κυλάει σε βάρος της παράταξης», είναι η εκτίμησή της.

Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας (μέλος του κλαμπ των… «δελφίνων») ανέφερε ότι «ο κ. Σαμαράς όφειλε να έχει ήδη παραιτηθεί» προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες. Εκτίμησε δε ότι οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα καταστήσουν… αναπόφευκτη τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου κι αυτό παρά τη θέληση της ηγεσίας. Υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη… επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού. «Το πολιτικό κεφάλαιο του Καραμανλή έχει αυγατίσει», είπε χαρακτηριστικά. «Αν αισθάνεται σίγουρος ο κ. Σαμαράς, ας θέσει ο ίδιος θέμα επανεκλογής του», ήταν η… «πρόκληση» από τον Β. Αντώναρο, στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή. Τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει και ο προσκείμενος στην ηγεσία Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Βαρβιτσιώτης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ξεπεράσει το μετεκλογικό σοκ, χρειάζεται πολύ δουλειά για να βρει τον βηματισμό της», σημείωσε.

Το πρόβλημα της παράταξης, κατά την άποψη πολλών στελεχών, δεν είναι ο χρόνος, αλλά η ηγεσία της. Θεωρούν, δηλαδή, ότι ο κύκλος του κ. Σαμαρά έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα και όσο παραμένει στην ηγεσία ζημιώνει τη Νέα Δημοκρατία και καθυστερεί την ανασύνταξη και την ανάκαμψή της. Επικαλούνται μάλιστα και τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης όπου το 60% απάντησε ότι η παραμονή του στην ηγεσία λειτουργεί σε βάρος της παράταξης.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ