Παλιοί φίλοι

***

Βόλτα στον κήπο…

Νέος αέρας φύσηξε στο Προεδρικό Μέγαρο από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στη συνάντηση που είχε το προπερασμένο Σάββατο με τον Πολ Κρούγκμαν, τον οποίο συνόδευε ο Γερ. Αρσένης, ο καιρός μύριζε καλοκαίρι και ο Πρόεδρος πρότεινε να βγουν στον πανέμορφο τεράστιο κήπο και να τα πουν περπατώντας.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε «διπλά» τον κ. Κρούγκμαν, τόσο για τη βοήθεια που παρέχει στην προσπάθεια της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη όσο και για τη γενικότερη επιστημονική συμβολή του στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τόνισε, επίσης, ότι με το έργο του έχει καταρρίψει τον μύθο της «αναπτυξιακής λιτότητας», η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη και τους θεσμούς, αυξάνει τις ανισότητες και δεν διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Απαντώντας, ο κ. Κρούγκμαν ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο-καμπή, ότι γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και υπάρχει μια πιθανότητα να κινηθούμε επιτέλους προς τα μπρος, όπως και ότι επικροτεί τη δουλειά και τις σκληρές προσπάθειες της Ελλάδας.

Δυόμισι ώρες…

Πολύωρη ήταν η επίσκεψη του διάσημου οικονομολόγου στο Μέγαρο Μαξίμου. Κοντά δυόμισι ώρες κράτησε η συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες ως προς τους χειρισμούς απέναντι στο κονκλάβιο των Βρυξελλών. Και φυσικά είπαν και άλλα πολλά, από εκείνα που δεν βγαίνουν προς τα έξω…

Κοντά στην «Ελλάδα από κάτω»…

Πέρα από τις επίσημες συναντήσεις, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος επέλεξε να κάνει και μια επίσκεψη με καθαρά ανθρώπινο χαρακτήρα. Συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη, πήγε στο Υπνωτήριο Αστέγων, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου τους Νικήτα Κανάκη. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Υπνωτηρίου Αστέγων και συμμετείχε σε συζήτηση με εκπροσώπους των Γιατρών του Κόσμου, των Παιδικών Χωριών SOS και της ΜΚΟ Praksis. Οι εκπρόσωποι των φιλανθρωπικών ΜΚΟ τον ενημέρωσαν για τα οξυμμένα προβλήματα στέγασης, διατροφής και εμβολιασμού ατόμων σε ανάγκη και έδωσαν το στίγμα τής «Ελλάδας από κάτω», των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση και αναζητούν τη στήριξη στις δομές των οργανώσεων αυτών.


Σχολιάστε εδώ