Πακέτο-δηλητήριο αξιώνουν οι δανειστές!

Στο Eurogroup της Λετονίας φάνηκε ξεκάθαρα η πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να επιβάλουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση όλες τις πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος, τις οποίες έχει πάρει εντολή απ’ τον λαό να σταματήσει. Όπως έλεγαν στο «Π» κυβερνητικά στελέχη, μοιάζει σαν να προσπαθούν να μετατρέψουν μια οικονομική διαπραγμάτευση σε εργαλείο ανατροπής μιας μη αρεστής κυβέρνησης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε μετά τη συνεδρίαση, όπου δέχθηκε σκληρές φραστικές επιθέσεις από τους ομολόγους του, ότι πιέζεται να δεχθεί μέτρα, όπως η άμεση μείωση συντάξεων και η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Μέτρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει, παρά τις σκληρές πιέσεις. «Είμαστε διατεθειμένοι για συμβιβασμούς, προκειμένου να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει να μου επιτρέπει να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε είναι τα μέτρα στα οποία επιμένουν οι τρεις «θεσμοί», με την υποστήριξη των υπουργών Οικονομικών, και τα οποία θα ήταν αδιανόητο για την κυβέρνηση να αποδεχθεί:

1. Άμεση ενεργοποίηση του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, που προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου και οδηγεί, μεταξύ άλλων, στη συρρίκνωση της βασικής σύνταξης (με 15 έτη ασφάλισης) στα 320 ευρώ.

2. Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, που οδηγεί σε άμεσες μειώσεις 15% και σε μειώσεις έως και 90% σε βάθος τριετίας, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των επικουρικών ταμείων.

3. Διατήρηση του ισχύοντος μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των εφάπαξ, που οδηγεί σε μειώσεις μέχρι… εξαφάνισης (80%). Αντίθετα, η κυβέρνηση προωθεί διάταξη που θα επαναφέρει τα εφάπαξ στα επίπεδα του 2013.

4. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19%, με διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή για ελάχιστα βασικά αγαθά, όπως τα φάρμακα. Αυτό θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, δηλαδή σε αγαθά και υπηρεσίες που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους ασθενέστερους.

5. Εγκατάλειψη του σχεδίου Σταθάκη για επιβολή περιορισμών στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες ως το τέλος του έτους, έστω και αν μειώσει ο υπουργός Οικονομίας τα όρια εισοδήματος. Οι δανειστές θέλουν πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, κάτι που, όπως τόνισε και ο Γ. Βαρουφάκης, «δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν στους ώμους τους οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα, απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών».

«Αντέχουμε να συνεχίσουμε»

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο «Π», την Παρασκευή, ότι παρότι φαίνεται να έχει οριστικά χαθεί η δυνατότητα για μια εκταμίευση ως το τέλος Απριλίου, ή ακόμη και στο Eurogroup στις 11 Μαΐου, η ελληνική πλευρά θα επιμένει στην υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών» που έχει χαράξει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα «συρθεί» ως τα τέλη Ιουνίου.

Σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας, επισημαίνουν ότι «αντέχουμε», καθώς με την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική δέσμευση των καταθέσεων φορέων του Δημοσίου το Γενικό Λογιστήριο θα καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση, παρά τις αντιδράσεις των παραγόντων της Αυτοδιοίκησης, στα διαθέσιμα δήμων και περιφερειών, που εκτιμάται ότι δίνουν μια «ανάσα» της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι πιέσεις στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, για «προαιρετική» μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, σταδιακά αποδίδουν πρόσθετη ρευστότητα, που θα μπορούσε να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα και αν υπάρξει η ικανοποιητική ανταπόκριση που αναμένεται στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αντέξει το Δημόσιο έως και τον Ιούνιο, χωρίς νέα χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Αυτό, βεβαίως, δεν ισχύει για τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, αφού χωρίς χρηματοδότηση είναι αδύνατο να καλυφθούν οι πληρωμές ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το παιχνίδι της πίεσης με μοχλό τη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι δίκοπο μαχαίρι για τους δανειστές και οι ίδιοι το αναγνωρίζουν, αντιλαμβανόμενοι ότι η χρεοκοπία της χώρας είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για όλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε η Άνγκ. Μέρκελ από δημοσιογράφο, μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, για τον κίνδυνο να ξεμείνει η ελληνική κυβέρνηση από ρευστό μέχρι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, απάντησε ως εξής: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας».


Σχολιάστε εδώ