Ο ανεπαρκής ύπνος ανεβάζει την αρτηριακή πίεση τη νύχτα

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο ανεπαρκής ύπνος το βράδυ αποτελεί μια «σιωπηλή» μάστιγα στη σύγχρονη κοινωνία. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με πολλά ατυχήματα και λάθη στον χώρο εργασίας, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία (ιατρικά λάθη, ατυχήματα εργαζομένων σε κατασκευαστικά έργα κ.ά.).

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, καθώς και ο καρκίνο, ο πρόωρος θάνατος και η μειωμένη ποιότητα ζωής.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 8 ατόμων ηλικίας 19 με 36 ετών, οι οποίοι είχαν κανονικό σωματικό βάρος. Το πείραμα διήρκεσε συνολικά 16 ημέρες. Οι πρώτες 4 ημέρες ήταν η περίοδος «εγκλιματισμού». Στη συνέχεια ακολούθησαν 9 ημέρες που οι συμμετέχοντες είτε στερούνταν τον ύπνο (4 ώρες ύπνου το βράδυ) είτε κοιμόντουσαν κανονικά (9 ώρες ύπνου το βράδυ). Τέλος, οι συμμετέχοντες πέρασαν 3 ημέρες «επαναφοράς» του οργανισμού τους σε κανονικούς ρυθμούς. Οι ερευνητές ήλεγχαν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων τακτικά κατά τη διάρκεια και των 16 ημερών. Διαπίστωσαν ότι κατά τις βραδινές ώρες, οι μέσες μετρήσεις της πίεσης των συμμετεχόντων, όταν εκείνοι στερούνταν τον ύπνο ήταν μεγαλύτερες από ό,τι εκείνες, όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν κανονικά. Συγκεκριμένα η διαφορά ήταν 115/64 mm/Hg έναντι 105/57 mm/Hg.

Κανονικά, περιμένει κανείς την αρτηριακή πίεση να πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ήταν αληθές κατά τη διάρκεια της περιόδου στέρησης ύπνου.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Naima Covassin, επισήμανε σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι η υψηλή πίεση του αίματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Για πρώτη φορά, αποδείξαμε ότι ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί αύξηση στην πίεση του αίματος τη νύχτα και ακυρώνει τη φυσική τάση του οργανισμού, να ρίχνει την πίεση τις νυχτερινές ώρες».


Σχολιάστε εδώ