Οι αγγειακές παθήσεις αποτελούν μάστιγα στη σύγχρονη κοινωνία

Περισσότεροι από 1.300 ασθενείς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τόνισε ο Δημήτρης Μάρας, πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, έχουν εξεταστεί από αγγειοχειρουργούς – μέλη της εταιρείας και έχουν ενημερωθεί για τις αγγειακές παθήσεις κατά τη διάρκεια του 2014 στα πλαίσια ενημερωτικής εκστρατείας ενώ πάνω από 600 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και κυρίως γενικής ιατρικής και αγροτικοί έχουν συμμετάσχει σε επιστημονικές ενημερωτικές εκδηλώσεις της Εταιρείας για τις ίδιες παθήσεις.

Χρόνια Φλεβική Nόσος (ΧΦΝ)

Η Χρόνια Φλεβική Νόσος ή Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, τόνισε ο Ανέστης Παπανάγνου, αγγειοχειρουργός, δ/ντής Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου «Ιατρικό Αθηνών-Κλινική Ψυχικού» και ταμίας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αφού 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 40% των γυναικών παρουσιάζουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, ενώ ο επιπολασμός στους άνδρες φτάνει το 17%.

Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη, ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι ολιστική, να αρχίζει έγκαιρα, να επεκτείνεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Περιλαμβάνει γενικές συστάσεις, εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη φλεβοτονικών σκευασμάτων .

Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ)

Με τον όρο Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) ανέφερε ο Γιώργος Σφυροέρας, αγγειοχειρουργός, Επιμ. Β’ της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν «Αττικόν» και γεν. γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, εννοούμε την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, των οποίων η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κοινή.

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα της νόσου είναι οίδημα και πόνος ή ευαισθησία του ποδιού, αίσθημα θερμότητας, ερυθρότητα ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή -δύσπνοια, θωρακικός πόνος ή αίσθημα παλμών, εφίδρωση και αγωνία, αιμοπτύσεις και εύκολη κόπωση ή λιποθυμία. Η νόσος σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα ή τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τυπικά και η διάγνωση να γίνεται καθυστερημένα. Γιʼ αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατες μελέτες, έδειξαν ότι πολλοί ασθενείς που κινδυνεύουν από Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θρομβοπροφύλαξη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η διάγνωση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου δεν γίνεται έγκαιρα.

Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Α.Ε.Ε.)

Τα σημαντικότερα συμπτώματα ενός Α.Ε.Ε μπορεί να είναι: μούδιασμα, αδυναμία στο χέρι και το πόδι, ημιπληγία, δυσκολία στην ομιλία και στο περπάτημα (αστάθεια βάδισης), ίλιγγος και ζάλη, διαταραχές οράσεως, πονοκέφαλος και εμετός.

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση ενός Α.Ε.Ε περιλαμβάνουν την αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, απουσία φυσικής άσκησης και παχυσαρκία. Επίσης πολύ συχνά ευθύνονται καρδιακές αρρυθμίες όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με ανεπαρκή αντιπηκτική αγωγή. Τέλος Α.Ε.Ε. μπορεί να προκληθεί από τη μεγάλη στένωση ή απόφραξη των αρτηριών που αιματώνουν τον εγκέφαλο, δηλαδή των καρωτίδων και σπανιότερα των σπονδυλικών αρτηριών.

Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ)

Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ), όπως τόνισε ο Θεοφάνης Παπάς, αγγειοχειρουργός, Επιμ. Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, αποτελεί εκδήλωση της συστηματικής αθηροσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης) των αρτηριών του οργανισμού, που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα. Αρχικά η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ) είναι ασυμπτωματική, μπορεί δε να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συχνότερο σύμπτωμα της ΠΑΝ είναι ο πόνος στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση, ο οποίος σταματά με την ανάπαυση και εμφανίζεται πάλι με την έναρξη της βάδισης (διαλείπουσα χωλότητα). Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο ασθενής πονά και στην ανάπαυση (άλγος αναπαύσεως), ενώ μπορεί να εμφανίσει πληγές που δεν κλείνουν ή/και νέκρωση ιστών (γάγγραινα). Στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου συμπεριλαμβάνονται: Το φύλο η ηλικία, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία (ύπαρξη υψηλής χοληστερόλης) και το κάπνισμα. Η αντιμετώπιση της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου (ΠΑΝ) μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.


Σχολιάστε εδώ