Ξεχάστε ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη των δύστυχων μεταναστών για να την περνάτε εσείς μπέικα…

«Η Μεσόγειος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε μια θάλασσα οδύνης για χιλιάδες μετανάστες. H Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που επωμίζονται το βάρος. Πρέπει να υπάρξει ένα ”κλειδί κατανομής”, το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν ”να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση” για συνδρομή στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για την αναδιανομή μεταξύ των χωρών προσώπων που διαπιστώνεται ότι έχουν ανάγκη».

Τα αυτονόητα είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τα οποία πρέπει να είναι σημαία για κάθε πολιτισμένο λαό, που δεν κοιτάζει μόνο την πάρτη του, αλλά ενδιαφέρεται και για τους συνανθρώπους του που «ζουν» παραπέρα και παίζουν κορόνα – γράμματα τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους μήπως και γλιτώσουν από την πείνα και τους σκοτωμούς. Όπως θα έκανε ο καθένας μας.

Αυτή η καθημερινή τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο, αλλά και πιο πέρα, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν γίνεται στα καταγάλανα νερά του να δίνουν κάθε μέρα πραγματική μάχη με τα κύματα συμπατριώτες μας για να σώσουν δυστυχισμένους ανθρώπους και να μην αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή κάποιοι άτυχοι.

Το πρόβλημα κάθε άλλο παρά… τεχνοκρατικό είναι. Και δεν είναι καινούργιο. Η πείνα και η φτώχεια δεν έχουν σύνορα. Οι πόλεμοι αλλά και η συνεχιζόμενη αποικιοκρατία, με… εκμοντερνισμένο σήμερα κουστούμι, είναι η συνταγή για τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών κυμάτων.

Η λύση δεν είναι να πνίγεις κόσμο, οικογένειες με μικρά παιδιά που αναζητούν μια καλύτερη και πιο ήρεμη ζωή από αυτήν που έχουν στη γη τους, που καταδυναστεύεται και καταληστεύεται από δικτάτορες, πλιατσικολόγους, βασιλικές οικογένειες, τζιχαντιστές και φύλαρχους… Μέχρι να… εξευρωπαϊσθούν όλοι αυτοί και το παιχνίδι να παίζεται με κάποιους όρους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει μέτρα που θα περιορίσουν τη ροή σε αυτήν την καταιγίδα της μετακίνησης κόσμου από την Ανατολή προς τη Δύση, που όλη τη βλέπουν ως «Γη της Επαγγελίας». Είτε ενισχύοντας την αποτρεπτική δύναμη της Frontex είτε απαιτώντας από την Τουρκία, στο πλαίσιο των ενταξιακών της υποχρεώσεων, να αυξήσει την επιτήρηση των συνόρων της προς το Αιγαίο, δυσκολεύοντας το… έργο των «δουλεμπόρων».

Ένας αριθμός παράνομων μεταναστών, πάντως, θα καταφέρνει να περνάει και να έρχεται εδώ. Γι’ αυτό και το Δουβλίνο ΙΙ θα πρέπει να μπει στο αρχείο και η νέα συμφωνία να προβλέπει την κατανομή των μεταναστών που μπαίνουν μέσω χωρών της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Γαλλία) σε κάθε χώρα της Ένωσης, ανάλογα με τον πληθυσμό της και τις δυνατότητες απασχόλησης που έχει. Και μέχρι να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις, η ΕΕ θα πρέπει να καλύπτει όλες τις δαπάνες που κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των μεταναστών μέχρι να βρουν κάποια δουλειά.

Ξεκάθαρες κουβέντες…

Αν δεν συμφωνούν, ανοίγουμε τα σύνορα και, αν τολμούν οι εταίροι μας, τους πνίγουν… Εμείς οι Έλληνες, πάντως, δεν θα τους πνίξουμε. Όπως δεν τους αφήσαμε να πνιγούν στη Ρόδο…

Άλλοι έχουν το προνόμιο αυτό…

ΥΓ.: Της πλάκας ήταν τελικά η μάζωξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πληγής που λέγεται Μεταναστευτικό, όπως αποδείχθηκε από αυτά που ανακοινώθηκαν. Τίποτε το ουσιαστικό, που να δίνει λύσεις στα προβλήματα τα οποία προκαλούν τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα καταστρέφουν τα σκάφη που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, αυτό αποφάσισαν. Και πού θα τα βρίσκουν; Κυκλοφορούν μόνο φορτωμένα με δεκάδες ψυχές… Θα τα βουλιάζουν; Προφανώς, μας δουλεύουν. Η ενίσχυση της δύναμης της Frontex θα μπορούσε να δυσκολέψει τους δουλεμπόρους, αλλά περί αυτού ούτε λέξη στα ανακοινωθέντα. Τίποτε δεν αποφασίσθηκε και για το τι θα γίνει με τις χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, που έχει γίνει αποθήκη μεταναστών. Και αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι δεν απαίτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να γίνεται κατανομή μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε χώρας και το επίπεδο της οικονομίας της. Η έκτακτη χρηματοδότηση δεν προσφέρει καμία μόνιμη λύση, κύριε Τσίπρα. Ούτε το πρόβλημα των μεταναστών για ζωή και δουλειά λύνει ούτε της χώρας μας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες στέγασης, τροφής, εργασίας αλλά και ασφάλειας που δημιουργούνται. Πάλι οι χαμένοι είμαστε, Αλέξη…


Σχολιάστε εδώ