Νέοι χάρτες και σύνορα για τη Μέση Ανατολή;

Οι αλλαγές που επέρχονται, και σε πολλές μάλιστα καταστάσεις ήδη επήλθαν, είναι πραγματικά σαρωτικές και φαίνεται ότι η γεωγραφία της περιοχής θα είναι διαφορετική από αυτή που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Η Σαουδική Αραβία, φοβούμενη με τη φωτιά που άναψε στα νότια σύνορά της από τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, που υποστηρίζονται από το Ιράν και ζητούν, ενόπλως, την απομάκρυνση του σουνίτη προέδρου της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, προχώρησε σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Υεμένης.

Η Αίγυπτος, μέλος και αυτή της συμμαχίας στην οποία ηγείται η Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταρτών Χούτι, δέχεται τρομοκρατικά χτυπήματα όχι μόνο από τους τζιχαντιστές στη Λιβύη αλλά και από ντόπιες ομάδες, όπως την Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μαγκντίς, που λειτουργούν ως παρακλάδια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της στο Βόρειο Σινά. Περίπου δεκαεπτά αιγύπτιοι στρατιωτικοί και αξιωματικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και μικρών λεωφορείων, που μετέφεραν άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και εναντίον δόκιμων αξιωματικών στρατιωτικής σχολής σε περίχωρα του Καΐρου.

Είναι γεγονός, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ότι οι επιθέσεις αυτές -και μάλιστα τις ημέρες της εορτής του Πάσχα των Κοπτών, που γιορτάζεται και ως εορτή της Αναγέννησης της φύσης και από τους μουσουλμάνους- ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Ελ Σίσι να προχωρήσει σε αλλαγές των επικεφαλής αξιωματικών των επιτελείων των αιγυπτιακών δυνάμεων.

Είναι αναμενόμενο, πάντως, ότι μετά την Αίγυπτο «τα τύμπανα των τζιχαντιστών» θα κτυπήσουν στην Ιορδανία, η οποία μέχρι τώρα έμεινε σχεδόν αλώβητη.

Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, προχώρησε επιτυχώς σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης, συνειδητοποιώντας όμως ότι οι επιθέσεις αυτές δεν αρκούν για να καταπολεμηθεί ο αντίπαλος, όπως ακριβώς και με τους βομβαρδισμούς εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά χρειάζεται να παρθεί η γενναία απόφαση να ριχτούν στη μάχη και χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις. Την απόφαση, όμως, αυτή, που θα στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές, διστάζει να πάρει ο νέος σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, ο οποίος γνωρίζει ότι οι αντάρτες Χούτι είναι εκπαιδευμένοι στον ανταρτοπόλεμο, ενώ οι δικές του στρατιωτικές δυνάμεις είναι σχεδόν άκαπνες!!

Το Ιράν, από την πλευρά του, παρά τη δυστοκία για την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ, πανηγυρίζει για την απόφαση του ρώσου Προέδρου Πούτιν να αποδεσμεύσει τους πυραύλους S-300 από το εμπάργκο όπλων που ισχύει για το Ιράν.

Ελένη Ζωγράφου


Σχολιάστε εδώ