Θέλουν ολική επαναφορά της «τρόικας» στην Αθήνα!

Στη συνεδρίαση, ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε να υπάρξει, τις επόμενες ημέρες, μια συμφωνία για ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες συμφωνούν και οι τρεις «θεσμοί», ώστε, αμέσως μετά, να συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη το Eurogroup, για να εγκρίνει μια πρώτη εκταμίευση στην Ελλάδα.

Αμέσως ξέσπασε θύελλα επικρίσεων από τους ομολόγους του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι ζητάει εκταμίευση χωρίς να έχει καν παρουσιάσει όλες τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το «Bloomberg» -ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης το διέψευσε- εκτοξεύθηκαν ακόμη και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί εναντίον του έλληνα υπουργού, ότι είναι ερασιτέχνης, ανεύθυνος, τζογαδόρος και σκόπιμα χρονοτριβεί!

Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε ότι προτάσεις υπήρχαν και είχαν κατατεθεί στο Euro Working Group, την Τετάρτη, αλλά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να του πει ότι δεν έχει δει κάτι, παρότι ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ προεδρεύει στο όργανο αυτό, όπου μετέχουν οι κορυφαίοι τεχνοκράτες των υπουργείων της Ευρωζώνης.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη δυσφορία του για τις δυσκολίες που δημιουργεί αυτό το μοντέλο διαπραγμάτευσης. Και οι υπουργοί Οικονομικών έσπευσαν και έδωσαν αμέσως την πρότασή τους για λύση: Να επανέλθει η «τρόικα» στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε αργότερα ο κ. Βαρουφάκης, αν ο ίδιος πίστευε ότι με το παλιό μοντέλο διαπραγμάτευσης θα βρισκόταν λύση, θα άφηνε την «τρόικα» να έλθει ακόμη και στην Ακρόπολη.

Αλλά δεν το πιστεύει, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα επιμείνει να μείνουν μακριά από την Αθήνα και τα υπουργεία οι επικεφαλής της «τρόικας». Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι θέμα κωμωδίας παρεξηγήσεων, αν πίσω από τη φαινομενική ασυνεννοησία δεν κρύβονταν σοβαρές πολιτικές σκοπιμότητες. Οι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα μοντέλο διαπραγμάτευσης, που θυμίζει πολύ έντονα αυτό του παρελθόντος: Θέλουν η «τρόικα» -οι «θεσμοί»- να έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, η οποία θα διεξάγεται σε αυστηρά τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ οι υπουργοί θα αναμειγνύονται μόνο στο τελευταίο στάδιο. Όταν, δηλαδή, οι «θεσμοί» θα έχουν αποφανθεί θετικά για τα μέτρα, αυτοί απλώς να εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις.

Αντίθετα, ο Γιάνης Βαρουφάκης επικρίνεται για ερασιτεχνισμό, επειδή επιδιώκει να εμπλέξει στη διαπραγμάτευση τους υπουργούς, ξεφεύγοντας από το ασφυκτικό πλαίσιο των «θεσμών», ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση και σε πολιτικό επίπεδο. Γι’ αυτό και, όπως δήλωσε την Παρασκευή, στο Euro Working Group η ελληνική πλευρά ζήτησε να στείλει και στους υπουργούς το νέο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε, για να πάρει την απάντηση ότι καλό θα ήταν να μην το στείλει, για να μην έχουν την υποχρέωση τα υπουργεία να το καταθέσουν στα Κοινοβούλιά τους. Για το κείμενο τελικά, όπως φαίνεται, οι υπουργοί δεν έλαβαν ενημέρωση -ή έκαναν ότι δεν ενημερώθηκαν…- με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ο κ. Βαρουφάκης ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, όταν ζήτησε να δουν και οι υπουργοί τις προτάσεις που έχει καταθέσει, η απάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν: «Δεν θέλουμε να δούμε τίποτε, παρά μόνο αν το Brussels Group καταλήξει». Προφανές είναι ότι στους δανειστές δεν αρέσει η προσπάθεια του κ. Βαρουφάκη να απεμπλακεί από τη στενά τεχνοκρατική συζήτηση και να διαπραγματευθεί πολιτικά.

Όλες αυτές οι προσπάθειες πολιτικοποίησης της διαπραγμάτευσης και εξόδου από το στενό πλαίσιο των «θεσμών» αποκρούονται πεισματικά και η Ελλάδα παραπέμπεται συνεχώς στην «τρόικα», ίσως με τον στόχο, για τον οποίο μίλησε ο Γ. Βαρουφάκης την Παρασκευή: Να γυρίσουμε στις εποχές που η «τρόικα» διέταζε υπουργούς και έγραφε τα νομοσχέδια…

Ν. X.


Σχολιάστε εδώ