Δεν θα δεχθεί να βάλει βραχιολάκι ο Ξηρός

Το ενδεχόμενο να υποτίμησε την ένταση των αντιδράσεων που θα προκαλούνταν κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ δεν υφίσταται καθώς ο εδώ αμερικανός πρέσβης είχε εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το γεγονός ότι οι επισημάνσεις και οι ενστάσεις του αγνοήθηκαν από την ελληνική πλευρά προκάλεσε την έντονη ενόχληση του State Department. Παράλληλα επισκίασε και τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζ. Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σ. Ξηρού και προειδοποίησε για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα υπογράμμισε ότι θα θεωρηθεί μη φιλική ενέργεια από πλευράς Ελλάδος.

Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και στο Λονδίνο, όπου το Foreign Office με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη δυσφορία του τονίζοντας ότι «η πρόωρη απελευθέρωση τρομοκρατών στέλνει ένα απαράδεκτο μήνυμα προς τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους» και ότι «αποτυγχάνει να δείξει σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων».

Απαντώντας στις επικρίσεις, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για απελευθέρωση, αλλά για… αλλαγή του τρόπου κράτησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τζ. Κέρι, χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις ανησυχίες των Aμερικανών, ενώ ακόμη… προωθημένος ο υπουργός Άμυνας αντέτεινε ότι και οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν κρατούμενους από τις φυλακές του Γκουαντάναμο! Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση επιχείρησε να κατευνάσει την οργή της αμερικανικής πλευράς με το επιχείρημα ότι η αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού δεν θα γίνει άμεσα. Ότι θα παρέλθουν αρκετοί μήνες καθώς θα πρέπει προηγούμενα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ειδικών συσκευών («βραχιολάκια») που θα τοποθετηθούν σε όσους κρατούμενους αποφυλακίζονται με βάση τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Στην κυβέρνηση μάλιστα έχουν την πληροφορία ότι ο Σ. Ξηρός δεν θα δεχθεί να τοποθετηθεί πάνω του το αντίστοιχο «βραχιολάκι». Η απόφαση της κυβέρνησης εκτός από τη δυσφορία ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας προκάλεσε ακόμη τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησαν ότι διακινδυνεύει τις σχέσεις της χώρας με τους Aμερικανούς προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των «κουκουλοφόρων». Ανάλογες είναι οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και σε μεγάλη μερίδα πολιτών.


Σχολιάστε εδώ