Βλέπουν εκλογές, αλλά δεν τις θέλουν
Στη Λ. Συγγρού θεωρούν ως επικρατέστερο το δεύτερο σενάριο, επικαλούμενοι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει από την πλευρά των δανειστών, με βάση τις οποίες έχει αποδεχθεί, στο παρασκήνιο, να κάνει μερικές υποχωρήσεις από τις λεγόμενες «κόκκινες» γραμμές και ότι απλώς αναζητείται ο τρόπος που θα παρουσιαστούν προκειμένου να μην υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις. Ιδίως δε αν ισχύει ότι οι υποχωρήσεις έχουν να κάνουν με τα εργασιακά και εν μέρει με το ασφαλιστικό.
Το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να κατατεθεί και να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι πολύ δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία από την πτέρυγα των κυβερνητικών κομμάτων. Θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να αποδεχθεί την πιθανότητα να εγκριθεί η συμφωνία με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οπότε -σημειώνουν- η μόνη λύση του θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή εντολή. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο η υπόθεση να μη φτάσει καν στο Κοινοβούλιο, αν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προηγηθεί, οι διαφωνίες είναι μαζικές και η κατάσταση εκτός ελέγχου.
«Αν γνωρίζει ότι ένας μεγάλος αριθμός κυβερνητικών βουλευτών δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, δεν έχει κανέναν λόγο να την πάει στη Βουλή και να υποστεί μια μεγάλη πολιτική ήττα», υπογραμμίζουν παράγοντες της Λ. Συγγρού. Θα ακολουθήσει αναγκαστικά άλλη κατεύθυνση, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Δεδομένου ότι αυτές θα γίνουν με λίστα, ο κ. Τσίπρας θα έχει, λένε από τη Νέα Δημοκρατία, την ευκαιρία να «ξεκαθαρίσει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα οδηγώντας στην έξοδο όσους βουλευτές διατυπώνουν ακραίες θέσεις και μπορούν να δράσουν ανασταλτικά στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στη λογική αυτή, αν θέλει να μακροημερεύσει πολιτικά», προσθέτουν.
Φοβούνται
Το ότι στη Λ. Συγγρού προβλέπουν με βεβαιότητα νέες εκλογές, πιθανότατα εντός του Ιουνίου, δεν σημαίνει ότι τις θέλουν κιόλας. Το ακριβώς αντίθετο. Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, ενώ, όπως τόνισε στη τηλεοπτική συνέντευξή του, αν η κυβέρνηση λάβει μια τέτοια απόφαση θα είναι για να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή. Ωστόσο δεν είναι αυτός ο μοναδικός φόβος του, υπάρχουν κι άλλοι περισσότερο σοβαροί για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία. Στο στενό επιτελείο του αντιλαμβάνονται ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση, λίγους μήνες μετά την προηγούμενη, δεν θα διαφοροποιήσει ουσιαστικά τα τελικά αποτελέσματα. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερα: Αφενός, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δυναμική που διατηρεί λόγω και της σθεναρής στάσης της ηγεσίας του έναντι των δανειστών, να καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό του και μαζί την κοινοβουλευτική του δύναμη. Αφετέρου, η Νέα Δημοκρατία, με τις εσωκομματικές έριδες σε μεγάλη ένταση και την ηγεσία υπό αμφισβήτηση, το πιθανότερο είναι να έχει χαμηλότερη επίδοση από ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Μια δεύτερη ήττα και μάλιστα σε διάστημα λίγων μηνών θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του κ. Σαμαρά από την ηγεσία. Το λένε ευθέως και από το περιβάλλον του. Για τον λόγο αυτό το σενάριο των νέων εκλογών δεν είναι απλά ανεπιθύμητο, είναι… εφιαλτικό. Το επιθυμητό για τον ίδιο θα ήταν ο κ. Τσίπρας να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, αυτή να εγκριθεί χωρίς προβλήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση να… συνεχίσει το έργο της. Έτσι, με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει στη Λ. Συγγρού, το κέρδος θα είναι διπλό: Ο κ. Σαμαράς θα πάρει παράταση στην ηγεσία της παράταξης και θα έχει τον χρόνο να αντιμετωπίσει την εσωτερική αμφισβήτηση, ελπίζοντας παράλληλα στην ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας. Όλα αυτά, βέβαια, με το σκεπτικό ότι από το φθινόπωρο τα προβλήματα θα ενταθούν, οι αντιδράσεις για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές θα οξυνθούν και θα ξεκινήσει η φθορά της κυβέρνησης.