Έρχεται ο Ιφαντίνο, αλλά παραμονεύει το… grexit!

Το τελεσίγραφο από τα δύο διεθνή ποδοσφαιρικά όργανα εξόργισε τον Σταύρο Κοντονή αλλά και γενικότερα τα στελέχη της κυβέρνησης. Όλοι μίλησαν για έναν ωμό εκβιασμό που είχε αφετηρία τα γραφεία της ελληνικής ομοσπονδίας. Από την ΕΠΟ ενημέρωσαν ότι θίγεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Χωρίς, βέβαια, να πουν στην ΟΥΕΦΑ και στη ΦΙΦΑ ότι το άθλημα στην Ελλάδα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο. Και συνεπώς χρειάζεται αναδιάρθρωση για να αποδοθεί καθαρό στην κοινωνία.

«Εμείς νομοθετούμε επειδή θέλουμε να βάλουμε υγιείς βάσεις», υποστηρίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού, που καταπώς λένε οι συνεργάτες του «απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού».

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που προκάλεσε την ένταση και απειλεί με αφανισμό το ελληνικό ποδόσφαιρο, από την Τετάρτη βρίσκεται στο Κοινοβούλιο και την Τρίτη προβλέπεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ήδη, όμως,
υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων. Άλλοι υποστηρίζουν πως δεν είχαν ενημερωθεί αρμοδίως από τον Κοντονή και κάποιοι επηρεάστηκαν ήδη από τον θόρυβο που προκλήθηκε για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό.

Ρόλο στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος έπαιξαν και δύο σημαντικές κινήσεις. Η μια έχει στο κάδρο την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εξακολουθούν να επηρεάζουν συναισθηματικά την κοινή γνώμη, επειδή οι περισσότεροι αγωνίζονται στο εξωτερικό και στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις, αυτόματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα αφού θα στερηθούν την ποδοσφαιρική ιδιότητα.

Η δεύτερη λεπτομέρεια, που έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών, ήταν η επιστολή που έστειλε ο Ολυμπιακός σε όλους τους βουλευτές. Μια επιστολή που ανέλυε τις αντιρρήσεις των «ερυθρολεύκων» στη νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού και τασσόταν ξεκάθαρα υπέρ της ΕΠΟ και του σημερινού καθεστώτος.

«Γιατί, άραγε, δεν αναρωτιούνται όλοι για ποιους λόγους παρελαύνουν από τα ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία οι παράγοντες της ΕΠΟ;», απορούν οι συνεργάτες του Κοντονή με αφορμή τη στήριξη που απολαμβάνει η Ομοσπονδία παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η άφιξη του Τζιάνι Ιφαντίνο στην Αθήνα και η παρουσία του στη Βουλή μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Ειδικά εάν υπάρξει παράλληλα και δράση από τον εδικό ανακριτή κατά της Διαφθοράς. Μόνο που, όπως λένε στην ΕΠΟ, «από εμάς εξαρτάται εάν θα πάει στη Βουλή και με ποιους θα συζητήσει». Μπαίνουμε, δηλαδή, στην κρίσιμη εβδομάδα. Εάν φύγει ο ιταλός παράγοντας από την Ελλάδα δίχως γραπτή δέσμευση στην Πολιτεία για αποφυγή κυρώσεων, τότε δύο δρόμοι θα ανοιχθούν στον νυν υφυπουργό Αθλητισμού. Ή θα υποχρεωθεί να αποσύρει το νομοσχέδιο ή θα το πάει στην Ολομέλεια προς ψήφιση και η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή. Εκτός και αν υπάρχει τρίτος δρόμος και σε αυτή την περίπτωση καταψηφιστεί το νομοσχέδιο ακόμα και από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Κάτι που γίνεται ολοένα και πιο πιθανό μετά και όσα συζητήθηκαν σε διάφορες συναντήσεις αργά το απόγευμα της Παρασκευής.


Σχολιάστε εδώ