Άμεση η σχέση της υπνικής άπνοιας με την πρόωρη απώλεια μνήμης
Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν ιατρικές βάσεις δεδομένων και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 2.400 άτομα άνω των 55 ετών. Διαπιστώθηκε πως όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια εκδηλώνουν προβλήματα με τη μνήμη και τη συλλογιστική τους ικανότητα δέκα χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με άτομα που απολαμβάνουν έναν ήσυχο ύπνο. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από υπνική άνοια φάνηκε να εκδηλώνουν δυσκολίες περίπου στην ηλικία των 75-80, κατά μέσο όρο 10 χρόνια νωρίτερα από τα άτομα που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με την αναπνοή την ώρα του ύπνου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC. Ωστόσο, όσοι από τους πάσχοντες έλαβαν θεραπεία για την υπνική άπνοια, με τη χρήση μηχανήματος διευκόλυνσης της αναπνοής (CPAP), δεν εκδήλωσαν πρώιμη απώλεια μνήμης.
Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, ώστε να αποσαφηνιστεί η σχέση υπνικής άπνοιας και απώλειας μνήμης, ωστόσο τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στον ήδη τεράστιο όγκο δεδομένων που υποδεικνύουν ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με επιπλοκές για την υγεία. Στα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια, οι μύες που βρίσκονται στον λαιμό μπλοκάρουν την αναπνευστική οδό, παρακωλύοντας τη διαδικασία της
αναπνοής. Οι πάσχοντες συνήθως ροχαλίζουν πολύ δυνατά και ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας σε ζωτικά όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, καθώς η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να συνεπάγεται ότι τα όργανα δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες οξυγόνου.
Πηγή: www.onmed.gr