Άκρως πετυχημένη η επίσκεψη Παυλόπουλου στο Κάιρο

Όπως προκύπτει τόσο απ’ τις κοινές δηλώσεις Παυλόπουλου – Σίσι μετά τη συνάντησή τους όσο και από συνεντεύξεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αιγυπτιακά ΜΜΕ, η συνάντηση απέδωσε τα μέγιστα.

Συγκεκριμένα:

• Εδραιώθηκε – επαναβεβαιώθηκε η πολύ καλή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και η άριστη συνεργασία τους στο μείζον για την Ελλάδα θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Αυτό το επεσήμανε ιδιαίτερα ο Πρ. Παυλόπουλος, τονίζοντας μάλιστα τη στάση της Αιγύπτου, στάση εντελώς διαφορετική απ’ αυτή της Τουρκίας.

• Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία του «τριγώνου» Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο θέμα της ΑΟΖ.

• Εκφράστηκε η συμπαράσταση στον αιγύπτιο Πρόεδρο, ο οποίος αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μείζονα ανασχετικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή -και στον αραβικό κόσμο γενικότερα- της επίθεσης των τζιχαντιστών και της προσπάθειάς τους να διαλύσουν ουσιαστικά τα υφιστάμενα σύνορα στη Μ. Ανατολή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για χώρες όπως η Ελλάδα. Μάλιστα και στο ζήτημα της τρομοκρατίας, ο έλληνας Πρόεδρος σε συνεντεύξεις του, εμμέσως πλην σαφώς, διαχώρισε τη στάση της Αιγύπτου σε σύγκριση με αυτή της Τουρκίας, που στην πράξη υποθάλπει τους τζιχαντιστές.

• Αυτή η έμμεση αλλά σαφής απομόνωση της Τουρκίας ενισχύει τις ελληνικές θέσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μ. Ανατολής, όπου η χώρα μας αναζητά συμμάχους.

• Επίσης ήταν ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική η επαφή του Πρ. Παυλόπουλου με την ελληνική ομογένεια, που ακμάζει επί αιώνες εκεί. Ιδιαίτερα οι στιγμές που έζησαν οι ομογενείς στην τελετή των θυρανοιξίων του Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου ήσαν πρωτόγνωρες για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες της Αιγύπτου. Η ομογένεια εκτιμά ότι μια νέα σελίδα άνοιξε στη δράση της, την ύπαρξή της στη χώρα του Νείλου…


Σχολιάστε εδώ