Φουντώνουν οι συζητήσεις για διπλό νόμισμα!

Η εκδοχή του παράλληλου νομίσματος υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές, εδώ και στην Ευρώπη, με το σκεπτικό ότι έτσι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, που θα έχει βαρύτατες συνέπειες και για την Ευρωζώνη.

Με την καθιέρωση ενός νομίσματος μόνο για το εσωτερικό η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει μισθούς και συντάξεις χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν οι δανειστές και θα μπορούσε έτσι να ενισχύσει την κατανάλωση και την ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται έντονα πλέον και στο Βερολίνο, δεδομένου ότι η Άνγκ. Μέρκελ φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο στενός σύμβουλός της και πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου Κουρτ Λάουκ ζήτησε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η συζήτηση για το σχέδιο Β΄, είτε πρόκειται για Grexit είτε για την καθιέρωση διπλού νομίσματος. Είχε προηγηθεί σχετικό άρθρο στους «Financial Times».

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει να διαφανεί ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το όλο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και στο εσωτερικό της χώρας, με οικονομικούς, τραπεζικούς και άλλους παράγοντες να επιχειρούν να προσδιορίσουν και να αναλύσουν τα θετικά και κυρίως τα αρνητικά της λύσης αυτής.

Για «συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες» έκανε λόγο η «Καθημερινή» σε σχετικό άρθρο της, στο οποίο υπήρχαν εκτενείς αναφορές για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τους καταναλωτές και τις τράπεζες.

Οι καταθέσεις των πολιτών θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους, αφού αυτόματα θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα. Ισχυρό πλήγμα θα υποστούν και οι τράπεζες, αφού και τα δάνεια θα μετατραπούν στο νέο, υποτιμημένο νόμισμα. Με βάση το σχετικό σενάριο, η ισχύς του παράλληλου νομίσματος θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μετά το πέρας της οποίας το ευρώ θα επανέλθει και στην εσωτερική αγορά. Με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όμως, η ελληνική οικονομία, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο ακριβώς θα διαρκέσει αυτή η μεταβατική περίοδος και αν θα τελειώσει ποτέ.

Τι λέει η ΕΚΤ

Να σημειώσουμε ότι το σενάριο της έκδοσης διπλού νομίσματος στην Ελλάδα, απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η ΕΚΤ εξέτασε τι θα συνέβαινε αν εξαντλούνταν τα διαθέσιμα της Ελλάδας και άρχιζε να πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με IOUs, δηλαδή με υποσχετικές (το IOU βγαίνει από το I owe you – Σου χρωστάω). Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα δημιουργούσε ένα δεύτερο νόμισμα εντός της Ευρωζώνης. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η χρήση ΙΟUs για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις δεν θα καταφέρει να αποτρέψει την κρίση και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.


Σχολιάστε εδώ