Τι κουβέντιασαν Γιώργος – Αλέξης

Οι ίδιοι κύκλοι αναρωτιούνται αν η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής θα δώσει πάτημα στον πρώην πρωθυπουργό να ανοίξει το στόμα του και να πει κάποια πράγματα τα οποία θα κάνουν πάταγο και ταυτόχρονα θα ισχυροποιήσουν τον λόγο και τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα στην αντιπαράθεσή της με τη διαπλοκή και το τραπεζικό κατεστημένο.

Άλλωστε, ο Γ. Παπανδρέου, τόσο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό όσο και μια μέρα νωρίτερα, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις και να διατηρήσει τη χώρα εντός ευρώ.

Τσίπρας και Γ. Παπανδρέου είχαν τηλεφωνική συνομιλία ανήμερα του Πάσχα οπότε ο πρώην πρωθυπουργός ευχήθηκε για το Πάσχα. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας αντάλλαξαν πολύ σύντομα απόψεις για τις εξελίξεις, ενώ ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τα πουν και από κοντά. Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο συμφώνησε, αλλά την επομένη κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να τον επισκεφτεί στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα συμβάλει στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε πως αποτελεί «πατριωτικό στόχο να μείνει η Ελλάδα όρθια».

«Σκοπός είναι να μείνει η Ελλάδα όρθια και να διατηρήσει τη θέση της στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «θα θέλαμε μια προοδευτική και όχι συντηρητική Ευρώπη» και πως «γι’ αυτή την Ευρώπη παλεύουμε».

«Είμαστε αναγκασμένοι να προασπίσουμε το δημόσιο και εθνικό συμφέρον», τόνισε και κατέληξε ότι «πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων ξεκίνησαν από το 2009 και έμειναν στη μέση».

Να σημειωθεί πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να στρέφει τα βέλη του κατά Σαμαρά και Βενιζέλου.

Μιλώντας την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντησή του με τον Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών μίλησε για όλους και για όλα, δηλώνοντας έτοιμος να «βάλει πλάτη» στις κυβερνητικές προσπάθειες για διαπραγμάτευση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανενοποίησης του σοσιαλιστικού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

Ενδεικτικό της αμηχανίας που προκάλεσε, πρωτίστως στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόσο η συνάντηση του Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό όσο και τα όσα είχε δηλώσει ένα 24ωρο πριν σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ήταν ο ειρωνικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η Χ. Τρικούπη.

Κύκλοι της Χ. Τρικούπη τόνιζαν ότι «η συνάντηση των κ. Τσίπρα και Παπανδρέου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ήρθε σε συνέχεια των φιλικών τηλεφωνικών επαφών τους, όπως αυτή της Κυριακής του Πάσχα για ανταλλαγή ευχών» και σχολίαζαν αιχμηρά: «Ωραία ατμόσφαιρα».

Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι «είχε προηγηθεί συνέντευξη του Παπανδρέου σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, στην οποία δήλωνε το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ”με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου”!». Σχολίαζαν δε και τη στάση του πρωθυπουργού: «Από τη δική του πλευρά, ο κ. Τσίπρας, αφού φρόντισε να εξαιρεθεί η περίοδος 2004-2009 από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στην ομιλία του κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Μ. Δευτέρα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ”πώς έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά τις Κάννες και σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου”».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ειρωνικό ύφος, από τη Χ. Τρικούπη διεμήνυαν πως «μια καλή ιδέα είναι να εξαιρεθεί από την Εξεταστική Επιτροπή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η περίοδος 2009-2011 της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ώστε η συζήτηση να ξεκινήσει από το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους».


Σχολιάστε εδώ